Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 23

Tiesa ar melas? Tomas Žilinskas: „Šiemet atleisti 450 policijos pareigūnų, priimti – 45“

Po visą šalį sukrėtusios policininko Liudo Šimkaus žūties vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas ėmėsi ieškoti tragedijos priežasties ir pažėrė kritikos Policijos departamento vykdomai reformai. Vidaus reikalų ministras pareiškė, kad vien šiemet yra atleista 450 policininkų, o priimta – vos 45. Ar tai tiesa?
 Tomas Žilinskas ir Linas Pernavas
Tomas Žilinskas ir Linas Pernavas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

15min pradėjo naują iniciatyvą „Patikrinta 15min“. Taip pažymėti tekstai leis būti tikriems, kad itin kritiškai įvertinome politikų pasisakymus, o naujas įrankis – 15min tiesometras – parodys: pasakyta tiesa, ar ne.

Po policininko Liudo Šimkaus, kurį nudūrė pasipriešinęs smurtautojas, žūties, vidaus reikalų ministras T.Žilinskas svarstė, kodėl į įvykio vietą buvo nusiųstas kelių policijos ekipažas, kodėl neperšaunamas liemenes pareigūnai laikė bagažinėje, kodėl galimai nesuveikė jų naudoti elektrošokai ir ar tinkamai pareigūnai buvo paruošti tramdyti smurtautojus.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Tomas Žilinskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Tomas Žilinskas

Ieškodamas atsakymo į šiuos klausimus, praėjusį antradienį jis susitiko su policijos generaliniu komisaru Linu Pernavu.

Aptaręs situaciją su policijos vadovu, ministras nesiryžo daryti skubotų išvadų, tačiau išreiškė nerimą dėl neva drastiškai mažėjančio policijos pareigūnų skaičius.

Pasak T.Žilinsko, vien šiemet yra atleista 450 policininkų, o priimta – vos 45. Tuos pačius skaičius ministras pasakė ir prieš susitikimą su L.Pernavu duotame interviu LRT televizijos laidai „Savaitė“: „Kaip pavyzdį galiu pateikti šiuos metus, kai per pirmą pusmetį yra atleista 450 pareigūnų, priimta 45. Į tai nekreipti dėmesio negalima. Tikiuosi išgirsti labai aiškų ir konkretų atsakymą“. Kokiais duomenimis rėmėsi ministras?

Vidaus reikalų ministro patarėja Jurgita Gintautaitė teigė, jog būtent toks ir yra atleistų bei priimtų policijos pareigūnų santykis.

„Ministras pareiškime rėmėsi pareigūnų registru“, – trumpai 15min komentavo J.Gintautaitė.

Kad patikrintų ministro pateiktus skaičius, 15min kreipėsi į Policijos departamentą. Policijos atstovas Ramūnas Matonis pateikė šiek tiek kitokius skaičius nei Vidaus reikalų ministerija.

Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Ramūnas Matonis
Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Ramūnas Matonis

Policijos atstovas pažymėjo, jog šie skaičiai neatspindi tikrosios padėties policijoje, nes netrukus pradės dirbti visi kursantai, sėkmingai baigę Lietuvos policijos mokyklą.

R.Matonis paaiškino, jog kol kas policija gali pateikti nebent pirmojo 2016 metų pusmečio statistiką – iki liepos 1 d. Lietuvos policijoje pradėjo dirbti 43 pareigūnai, o darbo neteko 466.

Tai reiškia, jog ministro pateikti skaičiais nėra tikslūs. Per mėnesį Lietuvos policija galėjo sulaukti dviejų naujų darbuotojų, tačiau T.Žilinsko cituojamojoje statistikoje trūksta 16 atleistų policijos pareigūnų.

Policijos atstovas, pateikdamas turimą statistiką, taip pat pažymėjo, jog šie skaičiai neatspindi tikrosios padėties policijoje, nes netrukus pradės dirbti visi kursantai, sėkmingai baigę Lietuvos policijos mokyklą.

Artimiausiomis dienomis dėl to policija galės pasigirti apie 136 naujais tvarkos sergėtojais.

R.Matonio teigimu, šiemet planuojama papildomai įdarbinti dar 100 pareigūnų.

Policijos duomenimis, mažiausiai naujų policininkų pradėjo dirbti 2011-aisiais metais – tuomet per visus metus į darbą buvo priimti vos 162 pareigūnai.

Labiausiai Lietuvos policijos gretos praretėjo prieš 16 metų – 2000-aisiais buvo atleisti net 1257 įvairaus rango policijos pareigūnai.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius