-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 12 /09:49

Pirmąjį Seimo rinkimų turą laimėjus konservatoriams I.Šimonytė sako, kad tai – tik pirmas kėlinys

Seimo rinkimuose daugiamandatėje apygardoje daugiausia mandatų iškovojo opozicinė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD). Partijos vedlė rinkimuose Ingrida Šimonytė sakė, kad sekmadienio rezultatai – tik pirmas kėlinys, reikia gerai sužaisti iki galo, konservatoriams svarbu išlaikyti rinkėjus ir antrajame ture. Gabrielius Landsbergis kol kas nekalba apie galimos koalicijos formavimą.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Naujienų agentūra BNS pirmadienį rengia dešimties daugiausia balsų surinkusių politinių partijų spaudos konferencijas Seimo rinkimų pirmojo turo rezultatams aptarti.

Jas galite žiūrėti čia:

I.Šimonytė padėkojo žmonėms, atėjusiems į rinkimus ir atlikusiems pilietinę pareigą. Taip pat tiems rinkėjams, kurie išreiškė pasitikėjimą TS-LKD.

Pirmojo turo rezultatai, pasak jos, santūriai džiugina. Antrame ture esą yra ne vienas vienmandatininkas, galintis laimėti Seimo nario mandatą.

Vis dėlto, kaip minėjo I.Šimonytė, tai tik pirmas kėlinys, reikia gerai sužaisti iki galo, konservatoriams svarbu išlaikyti rinkėjus ir antrajame ture.

„Pirmojo kėlinio taškai atrodo neblogai, bet labai svarbu išlaikyti ir mobilizaciją, ir rinkėjų įsitraukimą taip pat ir antrajame rinkimų ture. Tai tam turbūt ir skirsime dabar daugiausia dėmesio artimiausias dvi savaites“, – sakė konservatorių vedlė Seimo rinkimuose.

TS-LKD pirmininkas G.Landsbergis sakė kol kas santūriai vertinantis galimybes formuoti koaliciją su Laisvės partija ir liberalais.

„Kadangi mūsų rinkimų sistema neleidžia kabinti medalių nubėgus tik pusę distancijos“, – teigė jis.

Kalbos dėl to, pasak TS-LKD pirmininko, yra ankstyvos, nes didysis pasirinkimas žmonių laukia po dviejų savaičių. Jis, konservatorių lyderio teigimu, ir lems, kas formuos Vyriausybę, kas turi didžiausią šansą įgyvendinti savo rinkimų programą.

Nauja Vyriausybė, anot jo, turėtų atsižvelgti ne tik į pagrindinių rinkimų laimėtojų rinkėjų lūkesčius. Esą tai būtina, kad valstybė eitų gijimo keliu.

Paklaustas, ar svarstytų į koaliciją eiti su Darbo partija, G.Landsbergis kartojo, kad apie tai kalbėti per anksti.

Tartis esą reikia tada, kai aišku, kas yra gavęs daugiausia rinkėjų pasitikėjimą. Tačiau jis minėjo, kad turėtų būti atsižvelgiama ir į „darbiečių“ rinkėjų balsus.

„Aš noriu praplėsti anksčiau pasakytą mintį, kad Darbo partijos rinkėjai, nebūtinai frakcijos nariai, tikisi, kad jų tam tikras supratimas apie tai, kuria kryptimi turėtų eiti valstybė, taip pat turėtų būti nepamirštas“, – kalbėjo konservatorių lyderis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

I.Šimonytės teigimu, galimi hipotetiniai diskusijos dėl koalicijos konstruktai, kur konservatoriai brėžtų raudonas linijas. Pavyzdžiui, dėl Astravo atominės elektrinės ar krašto apsaugos finansavimo. Tačiau tai esą daugiau teorinė nuostata, nes nė viena iš Seimo rinkimuose dalyvavusių partijų kažkokios radikalios nuostatos, prieštaraujančios TS-LKD principams, nebuvo deklaravusi.

Tuo metu Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga daugiamandatėje apygardoje neįveikė 5 proc. barjero, reikalingo norint patekti į Seimą. Pirmajame rinkimų į Seimą ture išrinkti du šios partijos kandidatai.

Klasikinė diskusija su liberalais, jeigu su jais būtų formuojama koalicija, kaip svarstė I.Šimonytė, – mokesčiai. Tačiau nuoširdžiai diskutuojant dėl rezultatų esą galima pasiekti sutarimą.

Mažumos Vyriausybė, kaip sakė I.Šimonytė, šiandien – variantas, visų variantų eilėje esantis kur nors toliau. Šiuo metu esą apie tai nesvarstoma, pagrindinis rūpestis – geriausiai pasirodyti antrajame rinkimų ture.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Paklaustas, kiek mandatų TS-LKD tikisi antrajame ture, G.Landsbergis nuo tiesaus atsakymo irgi išsisuko, sakydamas, kad tai spręs rinkėjai.

„Spręs rinkėjai. (...) Dėl to aš tikrai nesiimsiu nei prognozuoti, nei projektuoti. Tikrai, aišku, tikimės gero rezultato. Norisi įgyvendinti programą, tas idėjas, turime puikią kandidatę į premjeres“, – aiškino jis.

Prezidento Gitano Nausėdos skambučio G.Landsbergis sakė nesulaukęs.

Aiškindamas, ką rems vienmandatėse apygardose, kuriose į antrą turą nepateko konservatorių kandidatai, G.Landsbergis aiškino, kad procesą pradės tik pasibaigus šiai spaudos konferencijai. Jis aiškino, kad pirmiausia akys krypsta į partijas, norinčias vakarietiškos, europietiškos Lietuvos.

Tačiau jis neatmetė, kad kai kuriose vienmandatėse parama gali būti reiškiama ir kandidatams, kuriems parama nebūtinai vienareikšmiai suprantama Vilniuje esančių partijos vadovų.

Aplenkė „valstiečius“

Sekmadienį per Seimo rinkimus daugiausia rinkėjų balsų daugiamandatėje apygardoje gavo opoziciniai konservatoriai – jie laimėjo 23 parlamentarų mandatus.

Pirmame ture Antakalnio vienmandatėje apygardoje laimėjo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vedlė Seimo rinkimuose Ingrida Šimonytė.

Valdantieji „valstiečiai“ per pirmąjį Seimo rinkimų turą iškovojo 16 Seimo narių mandatų. Darbo partija – 9 mandatus.

Kaip rodo negalutiniai Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenys, už Lietuvos socialdemokratų partiją daugiamandatėje apygardoje balsavo 9,26 proc. Seimo rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

Pagal šiuos rezultatus, socialdemokratai naujos kadencijos parlamente turėtų turėti 8 atstovus. Tiek pat, kiek rinkimų debiutantė Laisvės partija.

Taip pat barjerą į Seimą peržengė Liberalų sąjūdis. Pagal rinkimų rezultatus daugiamandatėje apygardoje, naujos kadencijos parlamente partija turės 6 vietas.

Antrasis Seimo rinkimų turas vienmandatėse rinkimų apygardose vyks spalio 25 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius