-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 06

„Tautiška giesmė“ sujungė pasaulio lietuvius: šimtmečio Dainų šventėje himną giedojo šimtatūkstantinis choras

Šimtatūkstantinis Dainų šventės choras, tarp kurių – beveik 2000 dalyvių iš užsienio valstybių, lygiai 21:00 val. Vilniaus Vingio parke vieningai užtraukė 100-mečio „Tautišką giesmę“, prie kurios tą pačią akimirką jungėsi ir lietuviai iš viso pasaulio.
Džiaugsmo emocijos užplūdo visus pasibaigus šventei
Džiaugsmo emocijos užplūdo visus pasibaigus šventei / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Artėjant šiai įspūdingai vieningo himno giedojimo akimirkai, savo sveikinimą Lietuvos žmonėms visame pasaulyje išsakė Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Pasiruošimą vainikavo specialiai „Tautiškos giesmės“ giedojimui sukurtas Kipro Mašanausko kūrinys „Gloria Vienybei“, kuriame skambėjo Lietuvos bažnyčių varpų gausmas, o jiems akompanavo Krašto apsaugos ministerijos orkestras, diriguojamas Artūro Dambrausko.

Varpo gausmas taip pat davė toną 100-mečio „Tautiškai giesmei“, į kurį vieningai įsijungė ne tik Dainų šventės dalyviai Vilniaus Vingio parke, bet 4 milijonai lietuvių visame pasaulyje.

„Tautiška giesmė“ buvo giedama ir Kaune, čia tūkstančiai žmonių rinkosi prie Kauno pilies.

Šventinius Valstybės (Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos renginius ir Palangoje, kaip ir visoje Lietuvoje vainikavo Tautiška giesmė. Kurorte ji skambėjo įvairiose vietose, tačiau garsiausiai, pritariant jūros bangų mūšai, ant tilto. Čia susirinko tūkstantinė minia.

Pagal organizatorių žemėlapį, Lietuvos himnas buvo giedamas ne tik Rytų, Vakarų Europoje, bet ir Maroke, Indijoje, Saudo Arabijoje, daugybėje valstijų Jungtinėse Amerikos Valstijose. Iš viso žemėlapyje pasižymėjo 231 šalis/regionas, raginimas giedoti „Tautišką giesmę“ pasiekė 986 tūkst. lietuvių.

„Taip pagaliau sužinosim, kiek yra lietuvių pasaulyje, ir, nepriklausomai nuo savo koordinačių, visuomet būsime vieno paspaudimo atstumu vienas nuo kito. Susijungę skaitmeniniu būdu žengsim į tikrą pasaulio Lietuvą, kuri neturi sienų, kur nėra pusiau lietuvių ar išeivių, kur niekas neklausia, koks herbas ant tavo paso, ir kaip gerai tu moki lietuviškai. Kur Lietuva ― ne geografija, o bendruomenė, mintis, jausmas, žmogiškas ryšys“, – rašoma 4000000.lt

Iniciatyvos organizatoriai sakė, kad bent trečdalis Lietuvos žmonių gyvena užsienyje, šis skaičius nėra iki galo tikslus, istoriškai paskaičiavus, per pastarąjį šimtmetį iš Lietuvos iškeliavo ir šaknis užsienyje įleido mažiausiai 1,5 milijono lietuvių.

„Niekas negali tiksliai pasakyti, kur ir kokiu mastu yra pasklidusi Lietuva. Kol kas. Iniciatyvos tikslas ― Lietuvos atkūrimo 100-mečio proga pakviesti 4 000 000 lietuvių visame pasaulyje bendrai „Tautiškai giesmei” ir žengti pirmą žingsnį į globalią skaitmeninę lietuvių bendruomenę“, – sakė organizatoriai.

VIDEO: Dainų šventės finalinis vakaras: lietuviškai uždainavę choristai iš viso pasaulio
VIDEO: „Tautiška giesmė“ visame pasaulyje: šimtmečio nuotaikos tiesiogiai iš Argentinos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius