Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 31 /2021 01 01

Totalinis blokpostas davė vaisių: bent Vilniuje ir Kaune prie eglutės per Naujuosius niekas nesiveržė – triukšmavo iš namų

Galiojant ypatingiems suvaržymams pasitinkant 2021-uosius, 15min žvalgėsi po Vilniaus ir Kauno centrą. Vilniaus Katedros aikštės prieigos šįmet priminė holivudinę filmavimo aikštelę: čia beveik tuščia. Taip pat atrodė ir Kauno Rotušės aikštė. Sostinės centre apie vidurnaktį ramybę sudrumstė vienas triukšmadarys, o daugelis kitų švenčiančiųjų, jei ir triukšmavo, darė tai iš namų.
Naujųjų sutiktuvės sostinės rajone Pilaitė
Naujųjų sutiktuvės sostinės rajone Pilaitėje / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Vilniaus centre matomi pavieniai praeiviai arba santūrios poros. Žybsintys policijos švyturėliai vietoj užgesintų šventinės eglės girliandų. O fejerverkų nėra nė kvapo – tik kažkur tolumoje pokšinčių vaikiškų petardų garsai. Taip 2021-uosius pasitiko Lietuvos sostinės senamiestis.

Gyventojai išgirdo draudimus ir jeigu net šventė – darė tai ne prie pagrindinės miesto eglės. Bent jau Vilniaus centre likus valandai iki Naujųjų buvo beveik tylu ir galima sakyti, tiesiog nyku. Tik per patį vidurnaktį žmonių šiek tiek susirinko, o vienas nenuorama netgi sugebėjo sulaukti rimto policijos dėmesio, blaškydamasis be kaukės.

Vilniaus apskrities policijos Operatyvaus valdymo skyriaus (OVS) budėtojas sausio 1 d. po 1 val. reziumavo, kad naujametis vakaras mieste ir apylinkėse iš esmės klostosi ramiai.

„Vieni supranta, kiti – ne“, – kaip triukšmadariai reagavo į pareigūnų pastabas, apibūdino Vilniaus policijos budėtojas.

Anot budinčiojo, išskirtinė data, atsižvelgiant į visuomenės rimtį ir taikomus suvaržymus, iš esmės priminė įprastos dienos ir nakties scenarijų. Nei itin baisaus smurto protrūkių, nei įskaitinių eismo įvykių Vilniaus apskrityje Naujųjų belaukiant ir juos sutikus neužfiksuota.

Daugiausiai policininkai sulaukė „klasikinių“ iškvietimų – dėl triukšmo. „Vieni supranta, kiti ne – kaip visada“, – 15min teigė OVS budėtojas, kalbėdamas apie drausminamų piliečių reakcijas į pareigūnų vizitus.

Anot pašnekovo, itin didelių vakarėlių, kuriuos policijai tektų neutralizuoti, malšinti, pastarąją naktį Vilniaus apskrityje neužfiksuota.

VIDEO: Aplink užgesintą eglę Vilniuje niūrumą sklaidė tik fasadų šviesos ir policijos švyturėliai

Užgesinti ir atitverti egles, atsisakyti Naujamečių fejerverkų nuspręsta dėl visų saugumo, tausojant medikus ir rūpinantis išsaugoti kuo daugiau gyvybių. Visi nori, kad griežčiausi ribojimai kiek įmanoma greičiau pasibaigtų, jie niekam nėra malonūs, tačiau būtini, skelbiama Vilniaus m. savivaldybės puslapyje internete.

VIDEO: Tuščias Vilniaus centras artėjant Naujiesiems 2021-iesiems

Visuomenė iš anksto informuota, kad per Naujuosius metus, gruodžio 31 d. nuo 22.30 val. iki 2021 m. sausio 1 d. 01.30 val. bus draudžiamas eismas ir viešojo transporto judėjimas T.Vrublevskio, Šventaragio, Tilto, Barboros Radvilaitės ir Maironio gatvėmis. Be to, gruodžio 31 d. ir sausio 1d. draudžiamas parkavimas šalia Katedros aikštės esančiose parkavimo vietose (T.Vrublevskio, Šventaragio, Tilto, Barboros Radvilaitės ir Maironio gatvėse).

Taip pat draudžiama įvažiuoti į Kalnų parką ir Trispalvės al. Naujų metų išvakarėse bus draudžiamas ir pėsčiųjų eismas į Gedimino kalną.

Dėl eismo ribojimų nuo gruodžio 31 d. nuo 22.30 val. iki 2021 m. sausio 1 d. 01.30 val. laikinai keičiasi ir 10, 11, 33 autobusų maršrutų trasos. Specialią spaudos konferenciją apie ribojimus sostinėje bei visoje šalyje ketvirtadienį surengė ir Vidaus reikalų ministerija su policija.

Likus valandai iki Naujųjų labai panašiai atrodė ir Kauno Rotušės aikštė su pagrindine miesto egle. Aikštė atitverta ir saugoma policijos, beveik nė vieno praeivio.

„Pagrindinis policijos tikslas – ne nubausti žmones, bet paaiškinti ir pasiekti tikslą, kad žmonės geranoriškai laikytųsi ribojimų“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė ministrė Agnė Bilotaitė.

„Norime, kad pajėgos būtų orientuotos ne į draudimus, o į pagalbą visuomenei, keliant jos sąmoningumą ir supratimą, kad šiandien situacija tokia, jog švęsti reikia vieniems. Geriau vienus naujus metus atšvęsti vieniems, nei vieniems likti visą likusį gyvenimą“, – sakė Vilniaus apskrities policijos viršininkas Saulius Gagas.

Savo ruožtu policijos generalinis komisaras perspėjo, kad naujametinę naktį su draugais ar artimaisiais sumanę švęsti žmonės nebus toleruojami nei viešose, nei privačiose erdvėse.

VIDEO: Skelbiama, kaip policija dirbs Naujųjų Metų naktį ir visą šventinį savaitgalį

„Kreipiamės į gyventojus prašydami supratingumo ir pilietiškumo. Pamačius tokius susibūrimus, prašau paskambinti policijai. Atvykę pareigūnai tokius renginius uždarys“, – sakė R.Požėla.

Administracinių nusižengimų kodeksas už karantino reikalavimų pažeidimus numato baudą nuo 500 iki 1,5 tūkst. eurų, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1,5 tūkst. iki 6 tūkst. eurų., priminė BNS.

Taip pat policija organizuoja stacionarius kontrolės postus visų šalies savivaldybių centrų prieigose, kuriuose kontroliuojamos įvažiuojančios į miestus transporto priemonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius