Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 06

Tragedija „Impuls“ sukėlė nerimo kituose baseinuose vaikus paliekantiems tėvams: kiek vaikų gali prižiūrėti treneris?

Antradienio vakarą sveikatingumo klube „Impuls“ Vilniuje įvykusi tragedija, kurios metu baseine nuskendo 7 metų vaikas, sulaukė daug atgarsių. Į portalą besikreipusi kaunietė Rita išreiškė susirūpinimą dėl savo vaiko, lankančio plaukimo treniruotes Kaune, „Girstučio“ baseine. Pasak moters, 22-iejų dar gerai plaukti nemokančių mažamečių grupę prižiūri vos vienas treneris.
Plaukimo treniruotė „Girstučio“ baseine
Plaukimo treniruotė „Girstučio“ baseine / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Mama įsitikinusi: sužiūrėti visų vaikų jis nėra pajėgus. Pabandžiusi į tai atkreipti treniruotes organizuojančios įmonės vadovų dėmesį ji teigė nesulaukusi jokios reakcijos. Maža to, ji sužinojo, kad nėra oficialiai patvirtintų normų, kuriomis būtų nustatyta, kiek mažamečių vaikų treniruotės baseine metu gali prižiūrėti vienas treneris.

„Peršasi išvada, kad į grupę priimama kuo daugiau vaikų siekiant užsidirbti, bet negalvojant apie jų saugumą“, – nerimą išreiškė moteris.

Treniruotes organizuojančios viešosios įstaigos „Plaukimo klubas“ vadovas Andrius Survila garantavo, jog treniruotėje tiek daug vaikų nebūna. Be to, jos metu prie baseino yra ir daugiau plaukti mokančių bei skubią pagalbą galinčių suteikti žmonių: gelbėtojų, kitas vaikų grupes treniruojančių specialistų.

Vienas treneris turi sužiūrėti 22 „varliukus“?

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Plaukimo treniruotė „Girstučio“ baseine
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Plaukimo treniruotė „Girstučio“ baseine

Kaunietės Ritos (moters vardas jos pačios prašymu pakeistas – aut. past.) sūnus plaukimo treniruotes „Girstučio“ baseine lanko antrus metus. Jas organizuoja viešoji įstaiga „Plaukimo klubas“. Pasak moters, praėjusiais metais mažamečius taip pat treniravo vienas treneris. Tuomet didžiausias jos matytas vaikų, vienu metu plaukiančių baseine ir prižiūrimų vieno trenerio, skaičius buvo 17. Šiemet pirmose treniruotėse jų buvo dar daugiau – iš viso plaukti mokėsi 18 vaikai, o oficialiame sąraše yra įrašyti 22.

„Man atrodo, kad treniruotėse per daug vaikų. Jei dirba tik vienas treneris, maksimalus skaičius turėtų būti mažesnis – pavyzdžiui, 12“, – sakė kaunietė.

Anot jos, sūnaus lankomoje grupėje visi 7–8 metų vaikai jau pramokę plaukti – treniruotes lanko ne pirmus metus. Tačiau jai vis tiek neramu.

„Paleidžia 25 metrų baseine plaukti 18–20 „erelių“. Jei viename gale kažkuriam kas nors nutiktų, treneris nespėtų pamatyti ir pasikartotų tragedija kaip „Impulse““, – susirūpinimą išreiškė vieno iš plaukti besimokančių vaikų mama.

Anot jos, teoriškai treniruotės metu prie baseino budi ir gelbėtojas. „Tačiau praktiškai jis nebūna prie baseino. Pernai lankiausi visose sūnaus treniruotėse, todėl mačiau, ką jis veikia (ir ko nedaro). Iš esmės gelbėtojas ten pavalo vandenį. Kai, mano nuomone, turėtų vaikštinėti aplink baseiną ir stebėti vandenyje esančius vaikus“, – sakė Rita.

Priekaištų grupę treniruojančiam treneriui ji neturi – specialisto darbas ją tenkina. Tačiau moteris abejoja, ar prižiūrint tokį didelį skaičių mažamečių užtikrinamas ne tik saugumas, bet ir kokybiškas trenerio darbas.

„Mokame nemažus pinigus – 36–48 eurus už mėnesį. Todėl norėtųsi, kad būtų užtikrinta ir treniruočių kokybė, ir vaikų saugumas“, – kalbėjo mama. Savo pastabas ji bandė adresuoti tiesiogiai – skambino plaukimo klubo, organizuojančio treniruotes, administracijai. Tačiau susisiekti ir gauti atsakymus į rūpimus klausimus nepavyko.

Taip pat moteris susisiekė su Kauno visuomenės sveikatos biuru – domėjosi, ar yra patvirtinta tvarka, kurioje numatyta, kiek mažamečių vaikų baseine gali treniruoti vienas specialistas.

Paleidžia 25 metrų gylio baseine plaukti 18–20 „erelių“. Jei viename gale kažkuriam kas nors nutiktų, treneris nespėtų pamatyti ir pasikartotų tragedija.

„Sužinojau, kad tokios tvarkos nėra. Higienos normų atitikimu rūpinamasi, o saugumu – ne. Bet man, kaip mamai, kur kas svarbiau, kad vaikas būtų saugus vandenyje, o ne tai – užsikrės ar ne jis grybeliu baseine“, – piktinosi kaunietė.

(Kauno visuomenės sveikatos centro visuomenės sveikatos saugos kontrolės specialistai 15min tai patvirtino: nėra nustatytas maksimalus galimas mažamečių skaičius treniruotės baseine metu, prižiūrint vienam specialistui).

Treniruotes „Girstutyje“ savo sūnui parinkusi moteris neslėpė, jog šią vietą pasirinko dėl to, jog šiuo metu mieste tai geriausias baseinas.

„Tačiau net ir geriausias nereiškia saugiausias. Pernai tėvams leido stebėti visas treniruotes – taip ir dariau. Šiemet sakė, kad nebus galima. Bet tegul tik pabando mane išvaryti! Aš nenoriu tragedijos. O iki jos dabar gali būti vienas žingsnis“, – įsitikinusi kaunietė.

VšĮ „Plaukimo klubas“ vadovas: „Saugumas mums svarbiausia, su tuo nejuokaujame“

Viešosios įstaigos „Plaukimo klubas“ direktorius Andrius Survila 15min užtikrino: tai, ką kalba sunerimę tėvai, nėra tiesa.

„22 vaikų fiziškai nesutilptų baseine (vienoje treniruotėje, – aut. past.). Sąraše tiek jų gali būti – vaikai registruojami visą vasarą, dažnai paliekame keletą rezerve. Jiems vietų atsiranda, jei anksčiau užsirašę nebelanko. Tačiau iš tiesų treniruotės metu vienas treneris niekada netreniruoja tokio skaičiaus vaikų. Maksimaliai – 15, bet dažniausiai jų būna 10–13“, – sakė A.Survila.

Pasak pašnekovo, grupės sudaromos atsižvelgiant ne tik į vaikų amžių, bet ir jų plaukimo patirtį, sugebėjimus.

Treniruotės metu vienas treneris niekada netreniruoja tokio skaičiaus vaikų. Maksimaliai – 15, bet dažniausiai jų būna 10–13.

„4–6 metų amžiaus vaikai gali mokytis plaukti kartu su tėvais – jie lipa kartu į vandenį ir prižiūri, kaip treneris vaikus moko plaukti. Jei tėvai atlydi vaiką, bet nenori lipti į vandenį, vaikas gali mokytis plaukti ir vienas. Bet tada grupė būna ne didesnė nei 8 vaikai. Be to, jie plaukia ne visame baseine, o tik toje pusėje, kur mažesnis gylis“, – sakė A.Survila.

Didesniųjų grupės sudaromos atsižvelgiant į vaikų plaukimo sugebėjimus.

„Kasmet organizuojame varžybėles, kurios padeda nustatyti, kiek vaikai moka plaukti. Pagal tai mes ir žinome, kaip formuoti grupes“, – pasakojo „Plaukimo klubas“ vadovas.

Priekaištus esą treniruočių metu nesimato gelbėtojų, kurie fiziškai turėtų nuolat būti prie baseino, pašnekovas taip pat atrėmė savais argumentais.

Pasak jo, niekada nebūna taip, kad treniruotės metu su būriu vaikų paliekamas dirbti vienas treneris. „Budi ir gelbėtojai (dažniausiai – vienas du, kartais – ir trys), taip pat baseine paprastai dirba ne vienas treneris. Užsiėmimus skirtingoms amžiaus grupėms veda keli treneriai. Taigi, vienas žmogus su vaikais nepaliekamas“, – tikino pašnekovas.

Vos išgirdęs, kad skambina žurnalistai, A.Survila sakė žinojęs, jog pokalbis siesis su antradienį įvykusia tragedija – „Impuls“ baseine nuskendusiu berniuku.

„Tai baisu, bet man labiausiai gaila Lietuvos plaukimo. Juk tokia tragedija gali įvykti bet kur, ne tik baseine. Pavyzdžiui, Palangoje. Didžiausi užrašai ten yra, kad negalima lipti į vandenį, pavojinga, o vaikai (net mokyklos nelankantys) eina – ir tėvai leidžia. Reikia vaikams nuo mažumės aiškinti, kad gelbėtojų šalia visada nebus – jie patys turi jausti savisaugos instinktą. Be to nieko nebus“, – kalbėjo plaukimo treniruotes organizuojančios viešosios įstaigos vadovas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Drama jūroje ties Nemirseta: paskendo du vaikai ir vieną iš jų gelbėjęs tėvas

Nuo detalių komentarų apie „Impuls“ įvykusią nelaimę A.Survila susilaikė: „Kažkas kažko nepamatė... Ir pas mus būna, kad treneris palydi vaikus į dušą, o jie grįžta savarankiškai. Turime įvairių saugumo priemonių – automatinius užtvarus, per kuriuos niekas neišeis/neįeis. Bet pasitaiko, kad gelbėtojai ar treneriai mato prie baseino vaikštinėjantį vaiką. Klausiame, iš kur jis? Pasirodo, tėtis pirtyje, o jis atėjo į baseiną. Vienas...“ – kalbėjo pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius