Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2020 03 06 /18:03

Trakų biurokratais susidomėjo prokurorai

Trakų rajono savivaldybės administracija ir vėl atsidūrė teisėsaugos pareigūnų taikiklyje. Teigiama, kad į apklausas yra kviečiami aukšto rango darbuotojai, taip pat areštuoti butai.
Edita Rudelienė
Edita Rudelienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Užutrakio istorija

Prieš daugiau kaip penkiolika metų Vyriausybė nusprendė, kad Užutrakyje reikia atkurti dvaro sodybą ir ją pritaikyti reprezentaciniams tikslams. Tačiau Užtrakio dvaro sodybos teritorijoje esančiuose senuose pastatuose gyveno žmonės, todėl turėjo būti išspręsta jų iškeldinimo problema ir pasirūpinta, kad šie žmonės gautų atitinkamus būstus.

2006 metais Trakų rajono savivaldybės administracija su UAB „Kortas“ sudarė projektavimo paslaugų teikimo ir statybos rangos darbų sutartį, pagal kurią numatyta pastatyti du gyvenamuosius namus su penkiolika būtų, į kuriuos būtų iškeldinti būtent Užutrakio dvaro sodyboje gyvenantys gyventojai.

Sutarties objekto kaina buvo apie vieną milijoną eurų. Po ilgų teisminių ginčų ir vietos valdžios politikų rietenų prieš keletą metų gyventojai iš Užutrakio pradėjo keltis į naujus būstus Trakuose, adresu Veterinarijos gatvėje 2. Trakų rajono politikai Užutrakio gyventojams pažadėjo, kad jie net turės teisę privatizuoti butus lengvatinėmis sąlygomis, nes Lietuvoje tuo metu buvo palanki teisinė bazė.

Kažkada Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatyme buvo numatyta, kad lengvatinėmis sąlygomis gali būti parduodamas savivaldybei nuosavybės teise priklausantis būstas, kai tą būstą perka nuomininkai, kurie yra iškeldinti arba dėl kurių yra priimtas sprendimas iškeldinti iš patalpų, įrašytų į visuomenės poreikiams paimamų pastatų sąrašą.

Palaipsniui valstybėje keitėsi teisinė situacija ir Seimas panaikino tokią lengvatą ir į įstatymą įrašė, kad būstai, kokie stovi Trakuose, adresu Veterinarijos g. 2, gali būti išperkami tik už tikrą rinkos kainą. Trakų rajono savivaldybės administracijos biurokratai ir vėl sužibėjo originalumu.

Spjovė į įstatymus

Aiškėja, kad 2019 metų pabaigoje, per gruodžio 12 dienos Trakų rajono savivaldybės tarybos posėdį buvo buldozeriu prastumti galimai neteisėti sprendimai, kuriais kai kuriems išskirtiniams gyventojams buvo leista privatizuoti būstus lengvatinėmis sąlygomis. Trakų valdininkams pademonstravus nekompetenciją, jais tučtuojau susidomėjo ir Vilniaus apygardos prokuratūra, kuri įžvelgė viešojo intereso pažeidimą ir pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl valdininkų netinkamo elgesio.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Kvedaravičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Kvedaravičius

Negana to, prokurorai įžvelgė ir galimus korupcinio pobūdžio nusižengimus, todėl perdavė bylą tirti ir Specialiųjų tyrimų tarnybai.

„Galvės“ žiniomis, į STT apklausas vorele vaikšto savivaldybės administracijos tarnautojai. Naujienų portalui pasiteiravus, ar tiesa, kad į apklausas buvo pakviesti administracijos direktorius Darius Kvedaravičius bei Trakų rajono merė Edita Rudelienė, Komunikacijos specialistai nei patvirtino, nei paneigė: „Tokios informacijos neturiu“, – atsakė už komunikaciją atsakinga ponia Nemeikaitė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edita Rudelienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edita Rudelienė

Per minėtą 2019 metų gruodžio 12 dienos tarybos posėdį lengvatinėmis sąlygomis valdančioji dauguma leido išsipirkti šiuos butus: 84.03 kv. m. bendrojo ploto butą – už 5 642,5 eurų. Palyginimui, tokio buto reali vertė pagal Nekilnojamojo turto vertinimo ataskaitą, atliktą 2019 metų spalio mėnesį yra 53 000 eurų. Kiti butai parduoti lengvatinėmis sąlygomis: 83.30 kv. m. bendrojo ploto butą – už 11 002,5 eurų; 30.80 kv. m. bendrojo ploto butą – už 2 282,5 eurų; 66.25 kv. m. bendrojo ploto butą – už 8 802,5 eurų; 45.36 kv. m. bendrojo ploto butą – už 6 072,5 eurų; 42.05 kv.m. bendrojo ploto butą – už 5 702,5 eurų; 28.82 kv.m. bendrojo ploto butą – už 4 002,5 eurų; 38.05 kv. m. bendrojo ploto butą – už 2 722,5 eurų.

Susiklosčiusi situacija atrodo rimta ir dėl to, kad 2020 metų vasario mėnesį Vilniaus apygardos prokuratūros organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai nutarė Veterinarijos g. 2 lengvatinėmis sąlygomis įsigytus butus laikyti areštuotasi iki pat 2020 metų rugpjūčio mėnesio, nes vyksta ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį dėl piktnaudžiavimo.

Schemai vadovavo liberalė?

Stebint 2019 metų gruodžio mėnesį vykusį Trakų rajono savivaldybės tarybos posėdį, „Galvę“ sudomino tai, kad visas balsavimas dėl pritarimo leisti parduoti net aštuonis butus lengvatinėm sąlygom trūko tik keturias minutes – sprendimai buvo patvirtinti konvejeriu. Panašu į tai, kad Liberalų sąjūdžio nariai tikrai buvo suinteresuoti, kad butai būtų parduoti lengvatinėmis sąlygomis, nes vienas iš tarybos patvirtintų sprendimų yra tiesiogiai susijęs su liberale Jelena Jočioniene, kurios dabartinis sutuoktinis yra Arvydas Švabauskas.

Būtent 28.82 kv. m. bendrojo ploto butą tarybos sprendimu buvo leista privatizuoti tik už 4 002,5 eurų Jelenos Jočionienės sutuoktinio giminaičiams. „Galvei“ pasiteiravus pačios tarybos narės, kaip ji nesuprato, kad yra priimamas galimai neteisėtas tarybos sprendimas, politikė atsisakė kažką komentuoti. Nelabai ką apie teisėsaugos parodytą dėmesį turėjo pridurti ir liberalo Dariaus Kvedaravičiaus vadovaujama Trakų rajono savivaldybės administracija, kuri tradiciškai mėgsta pasiteisinti, kad toks buvo tarybos sprendimas.

Panašu, kad savivaldybės administracija per dažnai pamiršta, kad tarybos sprendimo projektus rengia būtent administracijos klerkai. Galimai neteisėtų sprendimų projektus dėl butų privatizavimo palankiomis sąlygomis kuravo Trakų rajono lenkų partijos globojamas Romuald Zviagin, kuris vadovauja Statybos, ūkio plėtros ir turto valdymo skyriui. Ponui Zviagin taipogi buvo paprašyta pakomentuoti, ar jis pats sugalvojo ar jo buvo paprašyta rengti su įstatymais prasilenkiančius sprendimo projektus, tačiau „Galvė“ atsakymų nesulakė. Liberalai su lenkais rajone formuoja valdančiąją koaliciją, todėl teisėsauga toliau aiškinasi kaip liberalė Jelena Jočionienė galėjo daryti įtaką Statybos, ūkio plėtros ir turto valdymo skyriui, kad būtų parengti jos giminaičiams palankūs sprendimai dėl butų išpirkos.

Išplatino savo poziciją

Penktadienio vakarą 15min sulaukė Trakų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Dariaus Kvedaravičiaus pozicijos dėl susidariusios situacijos. Pateikiame ją žemiau:

Jau kurį laiką viešojoje erdvėje skleidžiama nepasitikėjimą Trakų rajono savivaldybe kelianti informacija, tendencingai pateikiant faktus. Šiandien tai – Užutrakio gyventojų situacija.

Po ilgų ir sudėtingų procedūrų, 2018 metais Trakų rajono savivaldybei pagaliau pavyko užbaigti dviejų gyvenamųjų namų, skirtų iš Užutrakio iškeldintiems gyventojams, statybas. Taip buvo ištęsiamas pažadas, kurį gyventojai gavo dar 1995 metais. Lėšas statybai skyrė pati šalies Vyriausybė.

Trakų rajono savivaldybės taryba, priėmusi sprendimą lengvatinėmis sąlygomis parduoti būstus iš Užutrakio iškeldintiems gyventojams, įvertino susidariusios situacijos išskirtinumą: trukmę, procesų sudėtingumą, taip pat gyventojų patirtą moralinę ir finansinę žalą, – ir savo kompetencijos ribose priėmė gyventojų interesus užtikrinantį sprendimą.

Pati situacija dėl gyventojų iškeldinimo prasidėjo dar 2005 metais, kuomet Vyriausybės nutarimu buvo patvirtinta Užutrakio dvaro sodybos panaudojimo viešajai turizmo infrastruktūrai koncepcija. Jos tikslas buvo nustatyti Užutrakio dvaro sodybos panaudojimo viešajai turizmo infrastruktūrai modelį.

Valstybė prisiėmė pareigą aprūpinti visus iškeldinamus Užutrakio dvaro sodybos gyventojus gyvenamosiomis patalpomis. Minėta koncepcija skelbė, kad Trakų rajono savivaldybė, gavusi reikiamų lėšų iš valstybės biudžeto, iškeldins gyventojus iš Užutrakio dvaro sodybos bei aprūpins juos reikiamu gyvenamuoju plotu Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.

Savivaldybės administracija kreipėsi į Vyriausybę, Kultūros ministeriją ir į Teisingumo ministeriją dėl Užutrakio dvaro sodybos gyventojų iškeldinimo, prašydama pateikti nuomonę ar pasiūlymus, kaip tinkamai užtikrinti teisėtus iškeldinamų gyventojų interesus.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija savo poziciją aiškino remdamsi Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymu. Jame numatyta, kad savivaldybei nuosavybės teise priklausantis būstas gali būti parduodamas lengvatinėmis sąlygomis, kai tą būstą perka nuomininkai, kurie yra iškeldinti arba dėl kurių yra priimtas sprendimas iškeldinti juos iš patalpų, įrašytų į visuomenės poreikiams paimamų pastatų, kurių dėl to nebuvo galima privatizuoti pagal Butų privatizavimo įstatymą, sąrašą.

Kadangi Užutrakio dvaro sodybos gyventojai iškeldinami dėl šios priežasties, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos nuomone, šiems gyventojams naujai suteiktos savivaldybės gyvenamosios patalpos galėtų būti parduodamos lengvatinėmis sąlygomis.

Trakų rajono savivaldybės administracija per 2019 metus iš Užutrakio dvaro sodybos iškeldintų gyventojų gavo 11 prašymų leisti privatizuoti aukščiau minėtus butus. Trys prašymai buvo gauti 2019 metų pradžioje, likę 8 – liepos ir rugpjūčio mėnesiais.

Keturios iškeldintų gyventojų šeimos nesutiko su siūlomomis lengvatinėmis išpirkimo sąlygomis, todėl kreipėsi į teismą. Vienoje byloje buvo priimtas sprendimas būstą gyventojams apskritai suteikti nemokamai.

Nors gyventojai prašymus padavė iki 2019 m. rugsėjo 1 dienos, nebuvo baigtos perdavimo procedūros, o 2019 m. rugsėjo mėn. nustojo galioti Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymo nuostatos, pagal kurias Užutrakio gyventojai turėjo turėti galimybę lengvatinėmis sąlygomis išsipirkti naujus būstus.

Trakų rajono savivaldybė ketina kreiptis į Seimą dėl nustojusių galioti Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymo nuostatų, kad būtų sustabdytas naujos redakcijos įsigaliojimas ir gyventojai spėtų užbaigti procedūras, arba būtų numatyta išimtis Užutrakio gyventojams, pagal Vyriausybės 2005 m. nutarimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius