Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 21

Trakų ortodoksų vyskupas: sieksime didesnės nepriklausomybės nuo Maskvos patriarchato

Lietuvos ortodoksų bažnyčia siekia didesnės nepriklausomybės nuo Maskvos patriarchato, sako Trakų ortodoksų vyskupas Amvrosijus. „Mes siekiame didesnės bažnyčios nepriklausomybės. (...) Tai neturi vykti kaip revoliucija, kaip kažkokių kunigų noras dėl politinių priežasčių tai padaryti per trumpą laikotarpį“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė dvasininkas. Jo teigimu, šiam tikslui pasiekti bažnyčios kanonai numato tam tikrus žingsnius.
Trakų vyskupas Amvrosijus
Trakų vyskupas Amvrosijus / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

„Ta nepriklausomybė turi būti pasiekta tam tikrais etapais, tai gali būti ir mažas laipsnis ir didelis laipsnis. Yra tam tikras kanoninis, teisėtas kelias, leisiantis pasiekti šį tikslą. Tai gali užtrukti ir turi būti suderinta su mūsų parapijiečiais“, – teigė Amvrosijus.

Dvasininko teigimu, šis nepriklausomybės siekis gali užtrukti kelis metus.

Jis tvirtino, kad Lietuvos ortodoksų bažnyčia nepalaiko karo Ukrainoje.

„Mes nuolat meldžiamės dėl visų ten žūstančių žmonių, dėl tų, kurie yra sužeisti, dėl mirusių žmonių Ukrainoje. Tikrai nepalaikome jokio karo“, – sakė ortodoksų vyskupas.

„Tuo labiau, kaip yra žinoma, pats mūsų bažnyčios vadovas, metropolitas Inokentijus padarė du labai aiškius pareiškimus. Jis viešai išreiškė ir savo, ir ortodoksų bažnyčios krikščionių poziciją dėl karo Ukrainoje“, – pridūrė jis.

Lietuvos stačiatikių bažnyčia yra viena iš devynių tradicinių religinių bendruomenių Lietuvoje. Ji turi metropolijos titulą, priklauso Maskvos ir visos Rusios patriarchatui. Bendruomenei vadovauja Vilniaus ir Lietuvos stačiatikių arkivyskupas metropolitas Inokentijus.

Jis praėjusią savaitę iš pareigų atleido kunigą Vitalijų Mockų, o kiti du kunigai – Gintaras Jurgis Sungaila ir Vitalis Dauparas – ne tik atleisti iš pareigų, bet ir nušalinti nuo bet kokios aktyvios tarnystės.

Dvasininkai tvirtino, kad pasitraukė iš pareigų ir jautė sąžinės konfliktą, nes Rusijos ortodoksų bažnyčios patriarchas Kirilas remia Rusijos invaziją į Ukrainą, o Maskvos priešininkus Ukrainoje vadina „blogio jėgomis“, kovojančiomis prieš „Rusijos vienybę“.

Jie šiuo metu ruošia kreipimąsi į Konstantinopolio patriarchą, kad galėtų tapti šios metropolijos dalimi.

2018 m. spalį Konstantinopolio ekumeninis patriarchatas 1686 m. įvykusį Ukrainos stačiatikių prijungimą prie Maskvos patriarchato paskelbė negaliojančiu ir dar kartą patvirtino, kad Konstantinopolis, kaip motininė bažnyčia, turi teisę ir tęs procedūras dėl autokefalijos (nepriklausomybės) suteikimo Ukrainos stačiatikių bažnyčiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius