-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 24 /2018 04 25

15min studijoje Gediminas Kirkilas pažadėjo partijos paramą „valstiečių“ kandidatui Prezidento rinkimuose

Trečiadienį 15min studijoje lankėsi ir į skaitytojų klausimus atsakė valdančiosios koalicijos sutartį pasirašiusių Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis bei Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas. Pastarasis pažadėjo paramą „valstiečių“ kandidatui Prezidento rinkimuose.
15min studijoje – Ramūnas Karbauskis ir Gediminas Kirkilas
15min studijoje – Ramūnas Karbauskis ir Gediminas Kirkilas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

G.Kirkilas sakė, kad kol kas koalicijos sutarties punktas dėl bendradarbiavimo 2019 m. merų, savivaldybių, Europos Parlamento ir Prezidento rinkimuose nėra iki galo aptarta.

Tačiau G. Kirkilas neslėpė manantis, kad šiandien jam atrodo tikslinga remti „valstiečių“ kandidatą Prezidento rinkimuose ir savo partijos atstovo juose nekelti.

VIDEO: Ramūnas Karbauskis: „Mums taikomi ypatingai dideli standartai“

„Iš šios dienos pozicijų manau, kad būtų geriau bendradarbiauti. Nes tai bus labai sudėtingi rinkimai ir mums išsiskaldyti, išskaidyti savo jėgas tikrai nebūtų … Bet čia yra šios dienos pozicijų. Manau, mes turime galimybių paremti“, – sakė G.Kirkilas.

Pasak jo, jei premjeras Saulius Skvernelis apsispręstų siekti Prezidento posto, tai jis turėtų daug šansų laimėti.

R.Karbauskis taip pat tvirtino, kad S.Skvernelio kandidatūra jam atrodo pati geriausia, tačiau jis akcentavo, kad partija savo sprendimo dar nėra priėmusi.

LVŽS pirmininkas dar nurodė, kad gali būti savivaldybių, kuriose „valstiečiai“ ir „socdarbiečiai“ savivaldos rinkimuose dalyvaus kaip koalicija.

„Dėl nieko kol kas nėra tartasi, sėdėsime ir tarsimės. Nes logiška yra, jei mūsų žmonės regionuose tam tikrose savivaldybėse puikiai sutaria ir mato, kad bendras kandidatas būtų naudinga, kad būtų, tai gali būti, kad bus koalicija“, – sakė R.Karbauskis.

Jis dar kartą pakartojo, kad LVŽS kitais metais laimės trejus rinkimus – merų, Europos Parlamento ir Prezidento.

Kai sakiau, kad laimėsime rinkimus, paprasčiausiai, taip jau nulemta, – sakė R.Karbauskis.

„Kai sakiau, kad laimėsime rinkimus, paprasčiausiai, taip jau nulemta, nes realiai mes su partneriais, valdančioji koalicija, turėsime daugiausia merų. (…) Po rinkimų, manau, mes turėsime daugiausia merų, kaip partija. Jei su partneriais kartu, tai net neabejoju. Net neabejoju.

Grįžtant prie Europos Parlamento ir Prezidento rinkimų, tai vėl, ar mes turėsime bendrą sąrašą, ar skirtingus kandidatus, mes tarsimės, šnekėsime. Bet vėlgi ir EP mes turėtume gauti didžiausią skaičių mandatų, ir Prezidento rinkimus mes laimėsime. Ir tikrai ne dėl to, kad patinkame kam nors ar nepatinkame, bet paprasčiausiai dėl to, kad žmonės vis labiau jaučia, kaip keičiasi jų gyvenimas, mato tą aplinką, kuri keičiasi taip pat. Atitinkamai aš vertinu tuos dalykus. Jei būsiu neteisus, tai būsiu neteisus“, – sakė jis.

G.Kirkilas tikino, kad tokių savivaldybių, kur bus keliamas bendras „valstiečių“ ir „socdarbiečių“ kandidatas į merus, bus nemažai. Tiesa, jis nenorėjo atskleisti, kuriems savo partijos kandidatams į merus nenorėtų „valstiečių“ konkurentų.

Antradienį LVŽS ir LSDDP pirmininkai pasirašė partijų koalicijos sutartį. Ji pakeitė iki šiol galiojusį susitarimą tarp frakcijų.

Koalicijos turinys, pasak G.Kirkilo ir R.Karbauskio, nekinta, tačiau aptartas bendras veikimas Europos Parlamento, savivaldybių ir prezidento rinkimuose bei ateities Seimo rinkimuose.

Koalicijos sutartyje numatyta, kad ją pasirašiusios partijos „siekia užtikrinti politinį ir socialinį stabilumą bei ekonominį augimą Lietuvoje ir įgyvendinti socialinio teisingumo ir solidarumo tikslus“.

Taip pat numatoma tartis užsienio ir vidaus politikos klausimais, o esant skirtingiems požiūriams į svarbius valstybės gyvenimo klausimus nedelsiant informuoti ir sudaryti darbo grupę kompromisui parengti.

Pagal susitarimą, Ministro pirmininko ir Seimo pirmininko kandidatūras siūlo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, o Vyriausybė, Seimo vadovybė ir komitetai formuojami rinkimuose iškovotų mandatų proporcijomis – esamos kvotos nesikeičia.

Tiesa, nuo anksčiau dar socialdemokratų partijos su „valstiečiais“ sudarytos koalicijos sutarties, kurią frakcijų koalicijos pagrindu perėmė „socdarbiečiai“ kvotos jau šiek tiek pasikeitė. Anksčiau socialdemokratams priklausiusią ūkio ministro poziciją šiuo metu užima „valstietis“ Seimo narys Virginijus Sinkevičius. Be šio posto, socialdemokratai dar buvo susitarę dėl užsienio reikalų ir teisingumo ministrų postų.

Užsienio reikalų ministru dirba LSDDP frakcijos narys Linas Linkevičius, o teisingumo ministro šiuo metu ieškoma.

G.Kirkilas teigė, kad kandidatu į teisingumo ministrus gali siūlyti savo naujosios partijos narį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius