-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 13 /12:06

VRK Rūtai Janutienei pritaikė išimtį: teisinės neliečiamybės ji neteks tik po rinkimų

Penktadienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nusprendė patenkinti Vilniaus miesto apylinkės teismo prašymą atimti Žiemgalos rinkimų apygardoje į antrąjį turą Seimo rinkimuose patekusios Rūtos Janutienės teisinę neliečiamybę. Tačiau ne dabar – tik po to, kai baigsis rinkimai, nes kandidatė teigė norinti pilna koja sudalyvauti rinkimų kampanijoje. VRK narė Olga Kilkinova pabrėžė, jog VRK istorijoje dar nebuvo tokio sprendimo, kad teisinės neliečiamybės atėmimas būtų atidėtas.
Vytautas Sirvydis, Rūta Janutienė
Vytautas Sirvydis, Rūta Janutienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Antrasis Seimo rinkimų turas įvyks rugsėjo 22 dieną, sekmadienį. Tad , VRK sprendimu, R.Janutienė teisinės neliečiamybės neteks iškart po jų.

Pagal teisės aktus kandidatas teisinę neliečiamybę įgyja iki rinkimų rezultatų paskelbimo. Taigi realiai teisinės neliečiamybės R.Janutienė neteks maždaug savaitei, o ne dviem, kaip prašyta.

Atimti R.Janutienės teisinę neliečiamybę, kurią ji įgijo kaip kandidatė į Seimą, VRK paprašė Vilniaus miesto apylinkės teismas. Jis nagrinėja bylą, kurioje buvusi laidų vedėja kaltinama šmeižtu.

VRK narys Tauras Rutkūnas posėdyje pagarsino prokuroro kreipimąsi į VRK, kuriame teigiama, jog teismui perduotoje byloje nėra duomenų apie galimą kandidatės persekiojimą dėl politinių motyvų.

Be to, anot prokuratūros, teismui byla perduota prieš metus. Pats prokuroras VRK posėdyje nedalyvavo.

Prašė nušalinti du, nusišalino trys

Kandidatė teisinės neliečiamybės greitai netekti nenorėjo. Jos advokatas Vytautas Sirvydis procesą VRK posėdyje bandė stabdyti prašydamas nušalinti du VRK narius: Jūratę Lebedevienę ir Vilių Semešką.

J.Lebedevienę nušalinti siekta dėl to, kad ją į komisiją delegavo socialdemokratai. Pagal advokato logiką, ji gali būti šališka R.Janutienės atžvilgiu, nes antrajame ture kandidatė rungsis su socialdemokratu.

V.Semešką, advokato požiūriu, gali būti šališkas, nes R.Janutienė yra rengusį apie jį kritiškus reportažus.

„Man logikos šiek tiek trūksta, ypač kalbant apie J.Lebedevienę, be to, neužsimenama apie LVŽS deleguotą narę, kuri irgi galėtų priimti šališkus sprendimus“, – sakė V.Semeška.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Sirvydis, Rūta Janutienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Sirvydis, Rūta Janutienė

LVŽS, kuri rinkimuose kelia R.Janutienę, deleguota VRK narė Jonė Valčiukienė aiškino sau ir J.Lebedevienei reikalo nusišalinti nematanti, tačiau dėl V.Semeškos nebuvo tokia tikra. Anot jos, žmonėms galėtų kilti visokių klausimų.

R.Janutienė posėdyje sakė domėjusis V.Semeškos įmone ir sklypų įsigijimais, tačiau į viešumą šios istorijos neiškilo, nes ji nebedarė laidų.

VRK balsuojant nepritarė, kad komisijos nariai nusišalintų. Tačiau V.Semeška po balsavimo pareiškė nusišalinantis pats.

„Kad nebūtų pagrindo kreiptis į teismą, nedalyvausiu asmenine iniciatyva“, – pareiškė jis.

Paskui jį išėjo ir J.Lebedevienė, o galiausiai – ir J.Valčiukienė.

Tuomet susizgribta, kad šio klausimo svarstyti VRK nebegali, nes nėra kvorumo, tad teko padaryti pertrauką.

Paprašė nušalinti ir M.Reznikovą

Į posėdį atvykus jame nuo pradžių nedalyvavusiam VRK nariui Maksimui Reznikovui atsirado kvorumas, tačiau R.Janutienė pareikalavo, kad būtų nušalintas ir šis VRK narys.

Motyvas: M.Reznikovas tapo komunikacijos agentūros „Fabula Hill+Knowlton Strategies“ partneriu, o šios agnetūros stambiausias akcininkas yra Mykolas Katkus.

„M.Katkus – nuolatinis mano kritikos objektas“, – pareiškė R.Janutienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Maksimas Reznikovas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Maksimas Reznikovas

Ji pabrėžė, kad M.Reznikovo dalyvavimas posėdyje būtų keistas.

Pats M.Reznikovas teigė gerbiantis išsakytą poziciją.

„Tuos klausimus kelti yra visiškai normalu, bet su argumentais negaliu sutikti. R.Janutienė ir M.Katkus yra visuomenėje žinomi žmonės, ir kad žmonės vieni kitus komentuoja būdami vieši asmenys, nereikėtų stebėtis“, – kalbėjo jis. M.Reznikovas teigė, kad Lietuva – maža šalis ir nemažai žmonių vieni kitus pažįsta, turi asmeninį santykį.

„Su M.Katkumi apie ponią R.Janutienę nesame kalbėję, mano nuomonei ir vertinimui niekas nedarė įtakos“, – pabrėžė jis.

R.Janutienė atsakė, kad kritikavo ne M.Katkų asmeniškai, bet įmonę ir jos veiklą.

Balsuojant VRK nariai nesutiko, kad M.Reznikovas nusišalintų.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aistė Žilinskienė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aistė Žilinskienė

Kvestionavo įstatymus

M.Reznikovui likus dirbti imtasi svarstyti prokurorų prašymą panaikinti R.Janutienės teisinę neliečiamybę. VRK narė Aistė Žilinskienė pabrėžė, kad teismas vyksta dėl šmeižto, tuo metu europinės institucijos esą yra pareiškusios nuomonę, kad Lietuvoje galiojantis teisinis reguliavimas, kai už šmeižtą numatyta baudžiamoji atsakomybė, yra perteklinis.

„Tai ne smurtinis nusikaltimas, ne sukčiavimas stambiu mastu (...) Paneigimas buvo išpublikuotas, teisingumas yra atstatytas, o čia reikalavimas asmeninės žurnalisto atsakomybės“, – kalbėjo ji. A.Žilinskienė klausė, ar teismas negali palaukti kelias savaites, kol baigsis rinkimai, ir pabrėžė pati nepalaikysianti prokuroro prašymo.

T.Rutkūnas replikavo, kad A.Žilinskienė siūlo padaryti VRK teisingumo vykdymo institucija.

Mano subjektyviu vertinimu, kandidatė bando vilkinti laiką ir išvengti teisingumo.

„Negalime vertinti, ar mums patinka kodekso straipsniai, ar nepatinka. Šiuo atveju kandidatė įtariama nusikaltimo padarymu, tokia veika laikoma nusikalstama“, – pabrėžė jis.

T.Rutkūnas teigė, kad teismo posėdžiai yra suplanuoti.

„Mano subjektyviu vertinimu, kandidatė bando vilkinti laiką ir išvengti teisingumo. VRK neturi pagrindo trukdyti vykdyti teisingumą“, – patikino komisijos narys.

Pasiūlė savo variantą – neliečiamybę atimti, bet vėliau

R.Janutienė pabrėžė, kad numatytas teismo posėdis sutampa su kandidatų Žiemgalos vienmandatėje apygardoje debatais. Ji pareiškė, nesiekianti išsaugoti neliečiamybės, tačiau norinti sudalyvauti debatuose.

Jos advokatas pareiškė T.Rutkūnui pateikęs komisijos sprendimo projekto variantą, tačiau jis esą komisijai to projekto nepateikė. R.Janutienės pasiūlymo esmė – atimti neliečiamybę, bet ne dabar.

„Jūs pasirinkote, ką komisija turi žinoti, ko neturi“, – pareiškė T.Rutkūnui R.Janutienė.

T.Rutkūnas atkirto, kad VRK sprendimo projektus rengia pranešėjai, o ne kandidatai ar jų advokatai.

„Teikti komisijai svarstyti to, kam aš nepritariu, neįmanoma“, – sakė jis.

R.Janutienė komisijai skundėsi dėl to, kad jai esą nesudaroma galimybė normaliai dalyvauti rinkimų kampanijoje – penktadienį tenka sėdėti VRK, o per debatus ji turės dalyvauti teismo posėdyje.

„Bet koks sprendimas, kitoks, negu tenkinantis mano ginamąją, iškreiptų galimybes dalyvauti rinkimuose. Nuo tos vienos dienos priklauso daugiau nei klasikinėje rinkimų kampanijoje“, – pabrėžė jos advokatas.

A.Žilinskienė atkreipė dėmesį, kad debatų laikas nėra VRK reikalas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Olga Kilkinova
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Olga Kilkinova

VRK narė Olga Kilkinova pabrėžė, kad anksčiau VRK nėra priėmusi tokio sprendimo, kad VRK atimtų neliečiamybę, bet sprendimas įsigaliotų vėliau. Nepaisant to, didžioji dalis VRK narių tokiam sprendimo variantui pritarė.

Anot O.Kilkinovos, komisija negali kištis į baudžiamąjį procesą.

„Toks įsigaliojimas galimas, bet ar tai atitinka praktiką, ar mūsų veiksmus, kuriuos atlieka VRK, reikia tik asmeniškai apsispręsti. Praeitas kampanijas buvo nemažai panašių prašymų. Klausimas, ar dėl to nenukentės lygiateisiškumo principas“, – kalbėjo ji.

Kaltinama apšmeižusi V.Valvonį

Byloje kaltinamąja patraukta R.Janutienė kaltinama apšmeižusi asmenį per visuomenės informavimo priemonę.

Šis asmuo – Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorius Vytautas Valvonis.

Pernai teismas paskelbė, kad dienraštis „Lietuvos rytas“ ir „Lietuvos ryto“ televizija privalo paneigti melagingą informaciją, kad Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorius Vytautas Valvonis neva vykdė korupcinę veiklą.

Lietuvos banko nuotr./Vytautas Valvonis
Lietuvos banko nuotr./Vytautas Valvonis

Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai pernai rugsėjį baigė 2016 metų birželį pradėtą ikiteisminį tyrimą ir perdavė bylą nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismui.

Nurodoma, kad kaltinimai byloje pareikšti trims asmenims. Kaltinamajame akte nurodoma, kad jie tyčia, žinodami, jog jų skleidžiama informacija apie V.Valvonį neatitinka tikrovės, žemina šį žmogų bei gali pakirsti pasitikėjimą juo, skleidė 2016 metais šmeižikiškas žinias per visuomenės informavimo priemones.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupės publikacijose ir televizijos laidose kaip realus faktas buvo pateikti tikrovės neatitinkantys teiginiai apie neva vykusius V.Valvonio pokalbius su trečiaisiais asmeninis, galbūt reikalaujant kyšio iš vieno finansų rinkos dalyvio.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

R.Janutienė sekmadienį vykusiuose Seimo rinkimuose pateko į antrąjį turą Žiemgalos apygardoje. Ją iškėlė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga ir Lietuvos centro partija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius