-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 05 16 /2019 05 27

Kiek pinigų antram rinkimų turui surinko kandidatai į prezidentus?

Dvi savaites iki antrojo rinkimų turo, portalas 15min domėjosi, kiek lėšų kandidatai į prezidentus – Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda – surinko pinigų rinkimų kampanijai ir kas nepagailėjo didesnių sumų. Sekmadienį tapo aišku, kad G.Nausėda tapo nauju šalies vadovu, tačiau su partijos pinigine parama I.Šimonytė sukaupė daugiau lėšų. Jai taip pat daugiau gyventojų aukojo, tačiau G.Nausėdai – dosniau.
Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda
Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda / 15min nuotr.

Rengiant straipsnį remtasi kandidatų iždininkų Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateiktais duomenimis, kurie skelbiami VRK puslapyje.

Pinigus kandidatai galėjo rinkti iki gegužės 24 d. Daugiau pinigų surinko Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) iškelta I.Šimonytė – 556 151 eurą ir 47 centus. G.Nausėdos sąskaitoje yra 290 901 euras ir 50 centų.

Tačiau neskaičiuojant TS-LKD paramos I.Šimonytei, antram rinkimų turui G.Nausėda surinko kiek daugiau nei keturis kartus didesnę fizinių asmenų piniginių aukų sumą. Jis gavo 106 005 eurus, o jo konkurentė – 24 434 eurus.

Iki gegužės 10 d., kol buvo galima rinkti pinigus pirmajam rinkimų turui, I.Šimonytei gyventojai suaukojo 201 717 eurų, o G.Nausėda turėjo 184 896 eurus. Taip pat nuo gegužės 13 d., kai abu kandidatai pateko į antrą turą, skaičiuojama ir atskira suma – kiek tiksliai piniginių aukų gaus kandidatai per dvi savaites iki lemiamų rinkimų.

Pirmajame ture I.Šimonytė surinko 31,31 proc. rinkėjų balsų, o G.Nausėda – 30,94 proc. Antrajame rinkimų ture už G.Nausėdą balsavo 65,86 proc. rinkėjų, už I.Šimonytę – 32,86 proc.

I.Šimonytė sulaukė partijos piniginės paramos

226 094 eurai ir 47 centai, kuriuos surinko I.Šimonytė – fizinių asmenų aukos. Ją iškėlusi TS-LKD skyrė 330 tūkst. eurų. Apie tai žiniasklaidai išplatintame pranešime informavo I.Šimonytės rinkimų štabo vadovas Paulius Lukauskas. Ši suma jau yra deklaruota VRK.

„Didesnė jos dalis yra panaudota finaliniame pirmojo rinkimų turo etape skleidžiant informaciją televizijoje, radijuje, lauko reklamos erdvėse, organizuojant renginius“, – teigia P.Lukauskas.

Pranešime taip pat pateikta, kiek ir kam pinigų išleido kandidatė.

Iki pirmojo turo partija lėšų nebuvo skyrusi. Tuomet 15min TS-LKD Vykdomojo rinkimų štabo vadovas Andrius Vyšniauskas sakė, kad I.Šimonytės štabas to neprašė, jiems pakako fizinių asmenų surenkamų aukų.

40 225 eurus 22 centus I.Šimonytė gavo mažomis sumomis, neviršijančiomis 12 eurų. Tokias sumas aukojančių asmenų tapatybės yra neviešinamos. Didesnėmis sumomis (iš viso 162 578 eurus 25 centus) I.Šimonytei paaukojo beveik 300 skirtingų asmenų.

8000 eurų pervedė notarė Danguolė Bieliūnaitė, 4500 eurų – krakmolo gamyklos „Roquette Amilina“ vadovas Edvinas Bernotas, 2000 eurų – buvęs startuolio „Oberlo“ įkurėjas Andrius Šlimas.

VIDEO: I.Šimonytė apie ne jai palankią prezidento rinkimų baigtį: Mano gyvenimas nesugrius, pasaulio pabaigos nebus

3500 eurų pervedė Karolis Pocius, 2500 eurų – Lina Tvarijonavičienė, po 1000 eurų – Zigmantas Dangirdas Lingys, TS-LKD Klaipėdos skyriaus pirmininkas ir Adomas Ąžuolas Audickas, buvęs Ūkio banko laikinasis administratorius. Ar jo paramą priimti, štabas dar nenusprendė.

Antram turui kandidatei 1275 eurus ir 25 centus pervedė Robertas Šaltis. Paieškos sistemoje galima rasti, kad jis yra Lietuvos draudimo brokerių įmonių asociacijos prezidentas. 1100 eurų skyrė startuolio „Omnisend“ įkūrėjas Rytis Laurinavičius. Po 1000 eurų I.Šimonytei paaukojo Moksleivių saviraiškos centro vadovas Vytautas Krutulis ir Algimantas Izidorius Pundzius, Kauno šv. Pranciškaus Ksavero bažnyčios choro „Gloria Dei“ prezidentas. Ar priimti jo paramą, kandidatės rinkimų štabas dar nenusprendė.

Kas aukojo iki pirmojo turo?

8850 eurų kampaniją parėmė Monika Variakojienė. „Google“ nurodo, kad žmogus tokiu vardu ir pavarde dirba JAV drabužių įmonėje „Slant“.

I.Šimonytės štabo vadovė komunikacijai Giedrė Balčytytė 15min negalėjo nurodyti, kas yra gausiausiai kampaniją parėmusi M.Variakojienė.

Tačiau G.Balčytytė patikino, kad kiekvieno aukotojo reputacija yra tikrinama. „Jei kiltų kokių abejonių dėl aukojančiųjų reputacijos, aukas grąžintume, tačiau kol kas tuo pagrindu aukų grąžinti neteko. [Apie M.Variakojienę] nežinome nieko, dėl ko galėtume abejoti žmogaus reputacija“, – nurodė G.Balčytytė.

8850 eurų I.Šimonytė gavo ir iš bendrovės „Amilina“ valdybos pirmininko Dano Tvarijonavičiaus.

„Rokiškio sūrio“ vadovas Dalius Trumpa balandžio 17 d. paaukojo 8500 eurų.

8192 eurus kandidatei paaukojo Aras Pranckevičius. Paieška rodo, kad jis galėtų būti programuotojas.

8000 eurų – I.Šimonytei paaukojo Tomas Dirvonskas. „Google“ paieška atskleidžia kad asmuo tokiu vardu yra mobiliųjų programėlių kūrimo įmonės „Lemon Labs“ įkūrėjas, bendrovės „Treatwell“, valdančios tokio paties pavadinimo mobiliąją programėlę, vyriausiasis direktorius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./LRT debatai. Ingrida Šimonytė.
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./LRT debatai. Ingrida Šimonytė.

8000 eurų kandidatei pervedė Inga Lukauskienė. 8000 eurų paaukojo SBA koncerno savininkas Arūnas Martinkevičius.

Dar 5750 eurų pridėjo Antanas Danys, buvęs „Swedbank“ Lietuvoje valdybos pirmininkas ir administracijos vadovas.

5000 eurų kandidatei skyrė Giedrius Jocius – pagal „Google“ paiešką asmuo tokiu vardu ir pavarde yra „KTD group“ direktorius. Dar tiek pridėjo ir Saulius Čebanauskas, greičiausiai dirbantis IT sektoriuje.

Gegužės 6 d. 5000 eurų pervedė Mindaugas Navickas. Paieškos sistema nurodo, kad jis yra advokatas.

3500 eurų I.Šimonytei paaukojo advokatas Antanas Vainauskas. Norėjo paaukoti ir daugiau, bet dar 4500 eurų kandidatė nepriėmė.

Po 3000 eurų I.Šimonytei paaukojo Andrius ir Tomas Šlimai. „Google“ paieška atskleidžia, kad Andrius Šlimas yra startuolio „Oberlo“ įkūrėjas ir vienas vadovų, o Tomas Šlimas – „Oberlo“ rinkodaros vadovas. Dėl jų aukos priėmimo I.Šimonytė dar neapsisprendė.

3000 eurų I.Šimonytei paaukojo Ignas Staškevičius, kuris yra vienas „VP Market“ akcininkų. Tačiau šios paramos štabas atsisakė ir grąžino ją atgal.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ignas Staškevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ignas Staškevičius

3000 eurų skyrė buvęs Lietuvos oro uostų generalinis direktorius Gediminas Almantas. 3000 eurų pridėjo ir vienas iš NFQ įkūrėjų Darius Lebedzinskas. 2800 skyrė B2B PARK vadovė Daiva Žemaitė-Pretzmann.

Po 2000 eurų I.Šimonytei paaukojo Justas Janauskas ir Milda Mitkutė – tikėtina, tie patys J.Janauskas ir M.Mitkutė, kurie yra „Vinted“ bendrovės įkūrėjai, taip pat Šarūnas Legeckas – pagal „Google“ paiešką, asmuo tokiu vardu yra bendrovės „Hyperb“ įkūrėjas. Taip pat IT srityje dirbantis Andrius Lekstutis skyrė dar 2000 eurų.

1250 eurų paaukojo Robertas Šaltis – „Google“ paieška atskleidžia, kad asmuo tokiu vardu yra Lietuvos draudimo brokerių įmonių asociacijos prezidentas. Likusių aukotojų aukos neviršijo tūkstančio eurų.

Po 1000 eurų I.Šimonytei paaukojo buvęs ūkio ministras Rimantas Žylius, buvęs ūkio viceministras Adomas Ąžuolas Audickas ir buvęs Dalios Grybauskaitės patarėjas, dabartinis Lietuvos ambasadorius Vokietijoje Darius Jonas Semaška.

Taip pat 1000 eurų paaukojo Indijos Respublikos garbės konsulas Lietuvoje Rajinder Kumar Chaudhary, verslininkai Tomas Šiuipys ir Mindaugas Mališauskas, Giedrius Beiga, 1100 – Dalia Beigienė.

1000 eurų paaukojo ir Algimantas Markauskas – „Google“ atskleidžia, kad asmuo tokiu vardu yra „Thermo Fisher“ vadovas. 1000 eurų kampaniją remia Šarūnas Šiugžda, greičiausiai tas pats asmuo, kuris vadovauja „LitCapital Asset Managemen“.

Po 1000 eurų I.Šimonytei pervedė ir Gabrielius ir Austėja Landsbergiai.

500 eurų I.Šimonytei paaukojo Mišriai Seimo narių grupei priklausantis parlamentaras Justas Džiugelis, 100 eurų – TV laidų vedėjai Beata Nicholson, Algirdas Ramanauskas. Po 50 eurų – žurnalo „Verslo klasė“ redaktorius Aurelijus Katkevičius ir komikas Olegas Šurajevas.

Taip pat I.Šimonytė nepriėmė 29 001 eurą ir 34 centų aukų.

VIDEO: Daugiausiai palaikymo pirmame ture sulaukusi I.Šimonytė: „Neslėpsiu, tikėjausi“

G.Nausėda antram turui jau gavo per 100 tūkst. eurų

Remiantis VRK pateiktais duomenimis, G.Nausėda iš viso turi surinkęs 290 901 eurą ir 50 centų. Per dvi dienas, nuo gegužės 22 d. iki gegužės 24 d. jis surinko beveik 50 tūkst. eurų.

Didžiąją dalį – 265 654 eurus – suaukojo fiziniai asmenys didesnėmis nei 12 eurų aukomis. Mažų aukų G.Nausėda gavo 7547 eurus ir 50 centų. Likusios lėšos – paties kandidato.

Kovo 22-ąją pretendentas į savo rinkimų sąskaitą pervedė 17 700 eurų – maksimalią leidžiamą sumą.

8000 eurų pervedė Lukas Pakeltis. Jis yra įmonės Anykščiuose veikiančios ledo ir sniego tirpinimo medžiagų gaminimo įmonės „Esspo“ vadovas. Jis taip pat siekė Anykščių mero posto 2019 m. savivaldos rinkimuose.

VIDEO: Gitano Nausėdos prioritetas – stabilumas ir tęstinumas

7000 eurų nepagailėjo Gintaras Marazas. Portale rekvizitai.lt galima rasti, kad jis yra bendrovės „IG sprendimai“ direktorius.

6500 eurų skyrė teisininkas Ramūnas Širvys, jo žmona Živilė Širvienė, dirbanti Kauno mero patarėja, paaukojo 1500 eurų.

5000 eurų paaukojo Jolanta Blažytė, verslininkė, „Vikondos“ valdybos pirmininkė ir buvusi politiko Viktoro Uspaskicho žmona. 5000 eurų – „Vikondos“ generalinis direktorius Mindaugas Snarskis. Po 2250 eurų – verslininkas Darius Verbyla ir jo žmona Ligita. 3080 eurų – Dalia Pugžlienė. 2200 eurų – nuo Vilmos Gražulevičienės, G.Nausėdos iždininkės. Buvęs kultūros ministras nuo Darbopartijos Šarūnas Birutis skyrė 1000 eurų.

5000 eurų pervedė Jurgis Rubaževičius, bendrovės „Zabolis Partners“ finansų analitikas. G.Nausėdos štabas dar neapsisprendė, ar šią paramą priimti. 4500 eurų pervedė Stanislovas Vaiciukevičius, kuris, anot portalo rekvizitai.lt, yra įmonės „Baltijos birža“ vadovas.

4500 eurų pervedė įmonės „Geco investicijos“ vystymo vadybininkas Valentinas Belousovas. 3000 eurų – politikas Vidmantas Martikonis, buvęs Vilniaus miesto tarybos narys. Tiek pat pervedė druskos produktų gamyba užsiimančios bendrovės „Konkordija“ vadovas Audrius Globys.

Verslininkas Tomas Sudavičius G.Nausėdos kampanijai skyrė 4900 eurų. 4000 eurų – Jūratė Piragienė, maisto papildų gaminimo įmonės „Orkla Care“ vadovė. 3000 eurų – buvusi Kauno miesto tarybos narė Edita Plukienė. Tokia pat sumą skyrė bendrovės „Samarinas“ vadovas Mindaugas Kapleris. Tauras Rymonis, buriavimo klubo „Nautikus“ vadovas, pervedė 2300 eurų. Dar 2000 eurų pervedė statybų įmonės „Egsta“ direktorius Antanas Etneris.

Kas aukojo iki pirmojo turo?

Didžiausią galimą sumą – 8850 eurų – G.Nausėda rinkimams gavo iš Jono Jablonskio. Per du kartus 8500 eurų G.Nausėdai skyrė „Rokiškio sūrio“ akcininkas Antanas Trumpa. Dar 8500 eurų pretendentui paaukojo Jonas Valdas Tratulis. „Google“ atskleidžia, kad asmuo tokiu vardu yra Kauno įmonės „BP Investico“ vadovas ir Jonavoje įsikūrusios kepyklos „Baltasis pyragas“ vadovas.

Rimantas Busila, LTL Kredito unijos valdybos pirmininkas, pervedė 7500 eurų. Tos pačios kredito unijos valdybos narys Vytautas Kupliauskas pervedė 7360 eurų. Abi sumos priimtos.

G.Nausėda galiausiai priėmė įmonės „Odisėja“ vadovės Kristinos Beržinskaitės 5000 eurų auką.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gitanas Nausėda BNS spaudos konferencijoje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gitanas Nausėda BNS spaudos konferencijoje

5000 eurų kandidato kampanijai skyrė Povilas Bradulskis, pagal paiešką tokiu vardu ir pavarde galima rasti įmonės „Heidelbergcement Klaipėda“ vadovą.

4900 eurų G.Nausėdai paaukojo Darius Pupelis – „Google“ atskleidžia, kad asmuo tokiu vardu yra UAB „Bendrieji statybų projektai“ vadovas. 4250 eurų G.Nausėdai paaukojo Stanislovas Vaiciukevičius. Asmuo tokiu vardu, rodo „Google“ paieška, yra UAB „Baltijos birža“ direktorius. Po 4000 eurų kampanijai pervedė „Grigeo“ direktorius Gintautas Pangonis ir Dalius Trumpa – „Rokiškio sūris“ vadovas ir akcininkas.

Buvęs sveikatos apsaugos ministro patarėjas Darius Kazlauskas pervedė 3250 eurų. Kandidato kampanijai 3000 eurų pervedė Ramūnas Vanagas. Pagal paiešką jis turėtų būti advokatas.

2750 eurų skyrė Jūratė Šiaulienė. 2420 eurų – Edvinas Beliavcevas. Dar 2000 eurų G.Nausėdai paaukojo Rasa Tratulienė. 2000 eurų siekiančias sumas G.Nausėdai paaukojo ir dar keli asmenys.

2929 eurus paaukojo Tomas Kaminskas, 2623 eurus paaukojo Marius Zeniauskas, 2500 eurų – Edmundas Inokaitis, 2012 eurų – Jonas Paškauskas, 2000 eurų – Ričardas Gžibauskas.

1400 eurų skyrė Indijos Respublikos garbės konsulas Lietuvoje Rajinder Kumar Chaudhary, taip pat parėmęs I.Šimonytę.

G.Nausėdai gausiai aukojo keli jo štabo nariai. Tarp jų – 2400 eurų G.Nausėdos politinei kampanijai paaukojęs štabo narys Povilas Mačiulis, atsakingas už politinę strategiją. Štabo komunikacijai vadovaujantis Aistis Zabarauskas kampanijai skyrė 3400 eurų.

1280 eurų pervedė Ingrida Verbickienė. Dar 1212 eurų paaukojo kita štabo narė – kandidato vizitų Lietuvoje ir užsienyje organizatorė Ieva Ulčickaitė.

1100 eurų paaukojo Jūratė Janavičiūtė, 1000 eurų – Česlovas Nausėda, Rasa Birutienė, Anželika Banevičienė, Ieva Elenbergienė, Almantas Abromavičius ir Janas Komaiška, Linas Baltrėnas.

G.Nausėda nepriėmė buvusio kolegos SEB banke Audriaus Žiugždos 2000 eurų aukos, taip pat – buvusio „Vilniaus prekybos“ akcininko Dariaus Nedzinsko 1000 eurų aukos.

„Pieno žvaigždėms“ priklausančios Mažeikių pieninės vadovas Aušrys Baravykas ir „Pieno žvaigždės“ valdybos narys Voldemaras Klovas kandidato kampaniją remia aukomis po 3000 eurų. Kitas „Pieno žvaigždžių“ valdybos narys Julius Kvaraciejus G.Nausėdai pervedė 6000 eurų. VRK puslapyje nurodoma, kad šios aukos grąžintos aukotojams.

Tačiau ne dėl politinių motyvų. Kaip 15min paaiškino G.Nausėdos rinkimų štabo komunikacijos vadovas Aistis Zabarauskas, minėtų asmenų aukos nepriimtos tik dėl techninių priežasčių – jie nėra deklaravęs pajamų, o to nepadarius, kandidatams galima aukoti tik 12 eurų.

VIDEO: Pirmoji prezidento G.Nausėdos kalba: „Lietuva tikrai nusipelno būti gerovės valstybe“

G.Nausėdos rinkimų štabas iš viso nepriėmė 32 426 eurų. Dviejų žmonių aukų G.Nausėda nepriėmė dėl jų reputacijos.

Kiek pinigų surinko kiti kandidatai, kurie nepateko į antrąjį rinkimų turą, galite sužinoti paspaudę čia.

Antrasis prezidento rinkimų turas vyks gegužės 26 d. Tą pačią dieną vyks ir rinkimai į Europos parlamentą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius