Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 26 /12:55

Tyrimui dėl COVID-19 testų vadovaujantiems prokurorams – specialiojo prokuroro statusas

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis prokurorams, vadovaujantiems ikiteisminiam tyrimui dėl greitųjų koronaviruso testų pirkimo, suteikė specialiojo prokuroro statusą.
Laboratorijos akimirka
Asociatyvi nuotrauka / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Šis statusas sutektas Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorui Gintarui Pliopliui bei Vilniaus apygardos prokuratūros Trečiojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorei Austėjai Abromaitienei, trečiadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Specialiojo prokuroro statusą turintys pareigūnai tampa tiesiogiai pavaldūs generaliniam prokurorui, jo pavaduotojui ar Generalinės prokuratūros vyriausiajam prokurorui, jo pavaduotojui.

Jiems gali būti skiriama priemoka.

Pranešama, jog siekiant išsamiai išsiaiškinti visas aplinkybes, ar nebuvo padaryta nusikalstama veika, praėjusią savaitę sudaryta ikiteisminiam tyrimui vadovaujančių prokurorų grupė, kuriai vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras.

Ikiteisminis tyrimas dėl galimo sukčiavimo, dokumentų klastojimo, neteisėtu būdu gautų lėšų legalizavimo bei galimo piktnaudžiavimo sudarant greitųjų testų, skirtų COVID-19 virusui nustatyti, pirkimo sutartį, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje buvo pradėtas birželio mėnesį, gavus informacijos apie Lietuvoje registruotos įmonės, manoma, įtartinas finansines operacijas.

Lėšos, kuriomis įmonė bandė disponuoti, buvo gautos po viešojo pirkimo sudarius greitųjų COVID-19 testų pardavimo sutartį, kurios vertė siekė 6 mln. eurų, su Nacionaline visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Laboratorija
Arno Strumilos / 15min nuotr./Laboratorija

Šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai pareikšti šešiems asmenims.

Neteisėtai, įtariama, įgytoms piniginėms lėšoms pritaikytas laikinas nuosavybės teisių apribojimas.

Siekiant nepakenkti tyrimo sėkmei, detalesnė informacija apie atliekamą ikiteisminį tyrimą šiuo metu neteikiama.

BNS žiniomis, pareigūnai aiškinasi dėl testus tiekusios įmonės „Profarma“ veiklos.

Tyrimo duomenimis, sudarydama 6 mln. eurų vertės sutartį dėl greitųjų COVID-19 viruso nustatymo testų pirkimo, įmonė galimai klastojo dokumentus ir pirkėjui pateikė melagingus duomenis apie greitųjų testų gamintoją.

Šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai pareikšti šešiems asmenims.

Įtariama, kad pirkėjas buvo suklaidintas, prieš sudarant sutartį galimai neatliko rinkos tyrimo bei neįvertino perkamos prekės kainos ir rinkos sąlygų. Sudarius sutartį lėšos buvo pervestos testų tiekėjui.

Kaip rodo centrinio viešųjų pirkimų portalo (CVPP) duomenys, panašiu metu kovo mėnesį Krašto apsaugos ministerijos Gynybos resursų agentūra to paties Austrijos gamintojo ir to paties tipo testus iš kito tiekėjo įsigijo už 3,6 euro, kai Nacionalinės laboratorijos sutartyje su „Profarma“ nurodoma, kad vidutinė vieno testo kaina siekė apie 12 eurų.

Didžioji dalis testų iki šiol nėra panaudoti. Sprendimai dėl pusės milijono testų įsigijimo priimti ir vykdyti per dvi dienas. Gavusi „Profarmos“ komercinį pasiūlymą, Nacionalinė laboratorija tą pačią dieną pasirašė sutartį ir tą pačią dieną buvo parengtas pavedimas Finansų ministerijai vienu sykiu pervedant į „Profarmos“ sąskaitą visą 6 mln. 50 tūkst. eurų sumą.

Įtarimai šiame ikiteisminiame tyrime rugpjūčio pradžioje pareikšti tuometinei sveikatos apsaugos viceministrei Linai Jaruševičienei.

Pasak FNTT, ji įtariama galimai piktnaudžiavusi tarnybine padėtimi, viršijusi įgaliojimus, dėl to valstybė galėjo patirti didelę žalą. Iš viso šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai pareikšti jau šešiems asmenims.

LRT Tyrimų skyriaus teigimu, šį pirkimą inicijavo Vyriausybė: tiesioginį pavedimą skubiai vykdyti 6 mln. eurų vertės pirkimą davė tuometis premjero patarėjas, dabartinis Vyriausybės vicekancleris Lukas Savickas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius