-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 26

Ugniagesiu pats dirbęs Kauno meras – apie „Žalvario“ gaisrą: „Tikiuosi, verslas padarys išvadas“

Dėl ketvirtadienio vakarą atliekų perdirbimo įmonės „Žalvaris“ patalpose kilusio ir vis dar nelikviduoto didelio gaisro penktadienį pasisakė ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. Jis tikisi, kad verslas padarys išvadas ir pasimokys iš klaidų.
Visvaldas Matijošaitis
Visvaldas Matijošaitis / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

„Jaunystėje esu dirbęs ugniagesiu, todėl iš patirties žinau, kad geriausiai savo turtą apsaugoti gali tik patys jo šeimininkai. Meras, deja, – ne gaisrininkas, todėl nepulsiu su savo pasiūlymais trukdyti tiems, kurių tiesioginis darbas yra rūpintis tokių gaisrų prevencija Kaune ir visoje Lietuvoje. Tam yra atsakingos institucijos, kurios išsiaiškins priežastis ir imsis veiksmų, kad daugiau tai nepasikartotų“, – 15min atsiųstame komentare teigė V.Matijošaitis.

Jis tikisi, kad verslai yra sąmoningi, atsakingai padarys išvadas ir pasimokys iš klaidų – tiek savo, tiek svetimų.

Labiausiai jam gaila, kad dėl dūmų ir smalkių kauniečiams kurį laiką tenka kvėpuoti užterštu oru.

„Galiu tik paraginti verslus bei gyventojus rūpestingai tausoti savo turtą, saugoti vieni kitus. Per tokius užsitęsusius karščius viskas dega kaip parakas, todėl labai svarbu neprarasti budrumo, o kartu jau laikas pasirūpinti dūmtraukiais privačiuose namuose prieš artėjantį šildymo sezoną“, – paragino Kauno meras.

Rugpjūčio 25 dienos vakarą gausios ugniagesių pajėgos skubėjo į Palemono gatvę – pranešta apie gaisrą atliekų perdirbimo įmonės „Žalvaris“ patalpose. Girdėjosi sprogimai. Kauno gyventojai gavo įspėjamuosius pranešimus apie galimą oro taršą.

Degimo plotas sudarė apie 10 000 kv. m, degė visuose trijuose gamybiniuose cechuose esančios pavojingos atliekos: senos antrinių žaliavų pakuotės, įvairūs tepalai talpyklose, panaudoti filtrai.

Ugnį gesino 10 automobilinių cisternų, dirbo apie 40 ugniagesių gelbėtojų. Tikimasi, kad gaisrą visiškai užgesinti pavyks penktadienį.

Kilusio gaisro priežastis kol kas nėra aiški. Naktį jis buvo suvaldytas, penktadienio rytą buvo atliekami baigiamieji darbai, o aplinkosaugininkai pradėjo tyrimą ir vertins žalą aplinkai.

VIDEO: Gaisro padariniai atliekų perdirbimo įmonėje „Žalvaris“

Penktadienį įvykio vietoje dirbo mobili oro kokybės matavimo stotis. Vykdomas aplinkos oro teršalų sklaidos modeliavimas. Kietųjų dalelių teršalų koncentracijos ore netoli gaisro židinio yra padidėjusios.

KTU mokslininkė Violeta Kaunelienė perspėja, kad į orą galėjo išsiskirti ypač pavojingi teršalai.

„Bet koks gaisras teršia atmosferą, tačiau degant alyvoms į orą išsiskiria ypač daug pavojingų teršalų, tad gyventojams tikrai būtina kuo mažiau būti lauke ir užsidaryti langus“, – įspėjo KTU mokslininkė.

Įmonė „Žalvaris“ nurodo, kad yra didžiausia pavojingųjų ir nepavojingų atliekų tvarkymo bendrovė Lietuvoje. Įmonė užsiima pavojingų atliekų, gamybinių ir elektronikos atliekų tvarkymu, antrinių žaliavų surinkimu.

VIDEO: Tiesiai iš įvykio vietos: Kauno atliekų perdirbimo įmonės patalpose siautėjo didžiulis gaisras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius