Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 26 /16:18

Ukmergės neuždaro, tik ragina į ją be reikalo nevykti ir stiprina kontrolę

Vyriausybės COVID-19 valdymo komitetas ketvirtadienį sprendė, ar apriboti įvažiavimą į Ukmergę – šio miesto ligoninėje buvo gydomi trys nuo koronaviruso vėliau mirę pacientai, virusas nustatytas ir 8 medikams. Nutarta to nedaryti. Vis dėlto raginama be reikalo į šį miestą nevykti.
Ukmergės ligoninė
Ukmergės ligoninė / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Transliaciją iš Vyriausybės stebėkite čia:

VIDEO: 2020-03-26 LRV spaudos konferencija

Premjero patarėjas Giedrius Surplys nurodė, kad Ukmergė šiuo metu yra „karštasis taškas“.

Pasak G.Surplio, priimant sprendimą neuždaryti miesto tartasi su medikais.

„Šiuo metu tie žmonės, kurie galimai turėję kontaktą su infekuotais žmonėmis, yra visi stebimi, visi izoliuoti, dėl to buvo priimtas sprendimas užtikrinti, kad dabartinės karantino sąlygos būtų maksimaliai taikomos“, – sakė jis ir tikino, kad kol kas to pakanka.

„Jei matysime, kad neveikia ir židinys plečiasi, tada bus galima galvoti apie griežtesnes priemones“, – sakė jis.

Pasak G.Surplio, tikimasi, kad per parą atliekamų tyrimų kiekis augs. Žmonių, norinčių išsitirti, daugėja, taip pat daugėja ir galimybių atlikti tyrimus, mat gaunama daugiau reagentų.

Ukmergės neuždaro

Vyriausybė pranešė, kad posėdyje nutarta kol kas miesto neuždaryti ir netaikyti asmenų judėjimo apribojimų. Tačiau ukmergiškių prašoma susilaikyti nuo visų nebūtinų kelionių ir judėjimo po miestą. Kitų miestų gyventojai taip pat raginami susilaikyti nuo nebūtinų vizitų į Ukmergę.

„Policijos bus paprašyta itin griežtai ir nuolat tikrinti, ar asmenys, kurie turi būti saviizoliacijoje, to laikosi. Lygiai taip pat bus stebima, ar visi gyventojai laikosi karantino reikalavimų. Piktybiškai to nepaisantiems ar ignoruojantiems bus taikoma atsakomybė“, – sako komiteto pirmininkas premjeras S.Skvernelis.

Maisto ir kitų būtinųjų prekių tiekimui į Ukmergę nebus taikomi jokie ribojimai.

Įsteigs mobilų patikros punktą

Sveikatos apsaugos ministerijai nurodyta plėsti ukmergiškių testavimo apimtį. Ukmergėje taip pat bus įsteigtas mobilusis patikros punktas gyventojams.

Vietos medikams, savanoriams, policijos pareigūnams, savivaldybės darbuotojams ir kitiems bus skirtos papildomos apsaugos priemonės.

Be kita ko, suderinus su vietos savivaldybe, planuojama dezinfekuoti pagrindines miesto gatves ir kitas vietas.

„Kalbėjomės su meru, miestas ruošiasi ir visi sprendimai turi įsigalioti nuo rytojaus ryto“, – teigė G.Surplys.

Pabrėžtina, kad maisto ir kitų būtinųjų prekių tiekimui į Ukmergę nebus taikomi jokie ribojimai.

Komiteto pirmininkas premjeras S.Skvernelis taip pat nurodė atsakingoms institucijoms pasirūpinti apsaugos priemonėmis – kaukėmis, respiratoriais, akiniais, pirštinėmis ir kitkuo – ne tik Ukmergei, bet ir visai Lietuvai.

A.Veryga siūlė svarstyti galimybę uždaryti

Ryte Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad Ukmergėje turėtų būti imamasi griežtesnių priemonių.

„Šiandien 12 valandą posėdžiaus koordinacinis komitetas ir bus apie tai kalbama. Mes iš savo pusės suformavome tokius siūlymus Valstybės ekstremalių situacijų komisijai, kad jau reikėtų svarstyti galimybę apie bent jau dalinį judėjimą: pirmiausia neįleidinėti svečių į miestą“, – spaudos konferencijoje ryte sakė ministras.

A.Verygos teigimu, riboti gyventojų judėjimą Ukmergėje kol kas nebuvo siūloma.

Meras: trūksta reagentų ir informacijos

Ukmergės meras „darbietis“ Rolandas Janickas 15min sakė, kad rajono valdžia ir policija pasigenda bendradarbiavimo ir vylėsi, kad Vyriausybė atsižvelgs į pastabas ir prašymus.

„Siūlėme pirmiausia, kad mums būtų pakankamai reagentų, kad leistų steigti patikros punktą, kad galėtume sustiprinti kontrolę ir policija gautų duomenis apie saviizoliacijoje esančius asmenis ir galėtų lankyti visus“, – teigė meras.

Pasak jo, šiuo metu tokios informacijos trūksta, ji nėra teisiškai sutvarkyta.

„Gauname skundų, bet mes neturime informacijos, kada žmogus atvyko, koks jo terminas. Čia visos Lietuvos problema. O informacijos trūkumas lemia problemas. Kad policija pradėtų tyrimus, ji turi turėti faktus, dokumentus. Turi būti teisiniai dalykai būti sutvarkyti“, – sakė meras.

R.Janicko teigimu, mobilus patikros punktas galėtų pradėti dirbti kuo greičiau.

Šiuo metu Ukmergė turi 330 reagentų ir dėl koronaviruso tyrimus atlieka pirmiausia medikams.

„Mes turime atlikę 100 testų, dar 200 testų atlikti sudėtingiau, kadangi gydytojai yra saviizoliacijoje. Jiems bus mobilios stotelės principu atliekami. Jau šiandien tai pradedame daryti ir tikimės per porą dienų pabaigti“, – aiškino meras.

Papildomai reagentų savivaldybė prašo gyventojų tyrimams.

Ukmergės administracijos direktorius Darius Varnas ketvirtadienį informavo, kad koronavirusas nustatytas dar keturiems medikams. Iš viso, jo duomenimis, Ukmergėje nustatyta 17 susirgimų COVID-19, iš jų aštuoni – medikai.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuvienė BNS teigė, kad kontaktinių asmenų Ukmergės ligoninėje yra nustatyta daugiau kaip 200.

Ukmergėje yra dar trys medicinos įstaigos, jose nė vieno įtariamo ar patvirtino koronaviruso atvejo nenustatyta.

Mieste nuo COVID-19 mirė trys žmonės. Koronavirusas nustatytas ir šios ligoninės medikams, dauguma personalo šiuo metu yra saviizoliacijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius