Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 05

URM: JAV atstovė pasveikino projektą kompensuoti už nusavintą privatų žydų turtą

Vilniuje viešinti JAV Valstybės departamento specialioji pasiuntinė Holokausto klausimais Ellen Germain pasveikino Lietuvos Vyriausybės projektą kompensuoti žydams už prarastą privatų turtą, pranešė Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM).
Dovydo žvaigždė ant paminklo
Dovydo žvaigždė ant paminklo / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

„E.Germain pasveikino Lietuvos Vyriausybės Seimui pateiktą įstatymo projektą, kuriuo siekiama išspręsti likusius klausimus dėl Lietuvoje iki Antrojo pasaulinio karo ar šio karo metais gyvenusių žydų tautybės asmenų negrąžinto turto, pabrėždama, kad teisingumo užtikrinimas Holokaustą išgyvenusiems ir jų įpėdiniams yra svarbus žmogaus teisių ir teisinės valstybės klausimas“, – teigiama pranešime.

Pagal Vyriausybės siūlymą Geros valios fondui Lietuva 2024–2030 metais pervestų 37 mln. eurų kompensacijų už nusavintą asmeninį žydų turtą. Kompensacijas turto savininkams bei paveldėtojams išmokėtų fondas, atsižvelgęs į pateiktus prašymus.

Iki šiol kompensacijos kasmet būdavo pervedamos už nusavintą žydų religinių bendruomenių turtą – tam iš viso irgi skirta 37 mln. eurų. Šis procesas turėtų būti baigtas iki kitų metų kovo.

Su JAV atstove susitikęs užsienio reikalų viceministras Jonas Survila taip pat informavo ją, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija prieš kelis mėnesius atnaujino bendrojo ugdymo istorijos programą, atsižvelgdama ir į Tarptautinio Holokausto atminties aljanso rekomendacijas dėl mokymo ir mokymosi apie Holokaustą.

Taip pat aptartas bendradarbiavimas su JAV, įamžinant Holokausto atmintį Lietuvoje, abiejų šalių muziejų ryšiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius