Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 15 /15:34

V.Andriukaičio kandidatavimas: ar jis įsiterps tarp lyderių?

Eurokomisaras socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis ketvirtadienį pranešė, jog sieks šalies prezidento posto.
Vytenis Andriukaitis
Vytenis Andriukaitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kandidatu į prezidentus jį iškėlė 40 partijos skyrių. Tai būtų trečias kartas, kai V.P.Andriukaitis siekia prezidento posto, anksčiau jis dalyvavo 1997 ir 2002 metų šalies vadovo rinkimuose.

Ilgametis socialdemokratų partijos narys šiuo metu dirba Europos Komisijoje ir yra atsakingas už sveikatą bei maisto saugą.

Portalo LRT.lt kalbinti politologai teigė, kad V.P.Andriukaičio sprendimas nebuvo netikėtas, to buvo galima laukti, nes partija jam parodė didelį pasitikėjimą, tačiau, vargu, ar tai bus didelė figūra prezidento rinkimų kontekste.

„Sprendimas buvo lauktas, kaip suprantu, jis yra iškeltas didelio partijos skyriaus skaičiaus. Galbūt jis tvarkėsi kažkokius biurokratinius klausimus, susijusius su komisaro pareigomis. Ko gero, tas ilgas delsimas buvo susijęs su tomis pareigomis, – sakė politologas Saulius Spurga.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Spurga
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Spurga

Kad V.Andriukaičio galimybės yra rinkimuose yra ribotos, S.Spurga pripažįsta, anot jo, tai politikas, kuris ir turi žinomumą ir tą populiarumą, bet trūksta asmeninių savybių, kurios galėtų leisti rimtai pasivaržyti rinkimuose.

„Manau, kad jis yra silpnas kandidatas, jau bandęs laimę rinkimuose nesėkminga. Mano nuomone, V.Andriukaitis viršutinėje rikiuotėje esminių skaičių nepakeis. Jis turi tokią savybę, galbūt, V.Andriukaitis yra populiarus, vertinamas gana teigiamai, bet jis neturi tų savybių, kurias žmonės vertina kaip prezidentines“, – sakė politologas S.Spurga.

Savo ruožtu MRU politologė Rima Urbonaitė mano, kad socialdemokratų partijos vadovybė labiau džiaugtųsi, jei į rinkimus būtų ėjusi buvusi ministrė Vilija Blinkevičiūtė, kurios populiarumas būtų didesnis, nors šansų dėl varžymosi antrajame ture, ji neturėtų.

„Patys socialdemokratai būtų labiau apsidžiaugę, jei rinkimuose būtų sutikusi dalyvauti V.Blinkevičiūtė. Jos populiarumas būtų didesnis, tačiau šansai patekti į antrą turą būtų pakankamai abejoti, kodėl ji ir nesiryžo grįžti ir nutraukti savo europinės karjeros. Šiuo atveju, V.P.Andriukaitis pabandys sudalyvauti ir parodyti partijos veidą ir jo esmė bus tokia, kiek jis sugebės „nugriebti“ balsų iš kitų kandidatų“, – sakė R.Urbonaitė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilija Blinkevičiūtė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilija Blinkevičiūtė

V.P.Andriukaičio kandidatavimas: kieno kortas sumaišys labiausiai?

Žinia apie V.P.Andriukaičio pasiryžimą siekti šalies vadovo posto labiausiai turėtų neraminti S.Skvernelį, mano politologai, nors dalį rinkėjų socialdemokratas galėtų „nugriebti“ ir iš ekonomisto G.Nausėdos.

Esant labai įtemptai situacija ir lygiam konkuravimui tarp lyderiui, kiekvienas naujas žaidėjas, įsijungęs į prezidentinę kovą gali tapti esminiu faktoriumi, kuris, yra tikimybė, atims „tą lemtingą procentą“ pirmajame rinkimų ture.

Patys socialdemokratai būtų labiau apsidžiaugę, jei rinkimuose būtų sutikusi dalyvauti V.Blinkevičiūtė, – teigia R.Urbonaitė.

„V.Andriukaitis gali „kabinti“ tiek S.Skvernelio ir net G.Nausėdos rinkėjus. Realiai tai yra du žmonės, kuriems šiek tiek reikėtų sunerimti. G.Nausėda taip pat suka šiek tiek centro link, kalba labiau kairiesiems būdingus dalykus, natūralu, nes nori aprėpti platesnį visuomenės sluoksnį, todėl V.Andriukaitis ir gali „nugriebti“ G.Nausėdos ir, žinoma, S.Skvernelio rinkėjų balsus. V.Andriukaitis įneš sumaišties, nes neaišku, kaip tie balsai pasiskirstys ir kas pateks į antrąjį turą“, – LRT.lt komentavo politologė R.Urbonaitė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rima Urbonaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rima Urbonaitė

R.Urbonaitės nuomonei antrino ir S.Spurga, kuris sakė, kad šis V.P.Andriukaičio sprendimas – nemaloni žinia S.Skverneliui, ypač šiuo metu, kada reitingų viršūnėse itin ankšta.

„Tai bloga žinia S.Skverneliui, nes šiuo metu itin įtemptos reitingų lenktynės su I.Šimonyte. Galbūt neatsitiktinai savo dėmesį į pirmąjį turą sukoncentravo R.Karbauskis, nes varžytuvės šiuo metu vyksta pirmajame ture ir tie keli procentai balsų gali būti itin svarbūs“, – sakė S.Spurga.

M.Jastramskis: šansai menki

Politologas Mažvydas Jastramskis BNS sako nematantis galimybių, kad V.Andriukaitis prezidento rinkimuose pasirodytų geriau nei 2002 metais, kai surinko 7 proc. balsų.

„Man būtų keista, jei jis viršytų šią ribą, įvertinus tai, kad yra nutolęs nuo Lietuvos realijų, o Socialdemokratų partija išgyvena ne pačius geriausius laikus“, – BNS penktadienį sakė M.Jastramskis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mažvydas Jastramskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mažvydas Jastramskis

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas teigė, kad eurokomisaro V.Andriukaičio dalyvavimas rinkimuose neturėtų iš esmės pakeistų kitų kandidatų pozicijų.

„Socialdemokratų partijos elektoratas atitinka vidutinę Lietuvą, užgriebia įvairių sluoksnių žmones“, – kalbėjo M.Jastramskis.

„Nebus taip, kad jam atsiradus, smarkiai smuks kurio nors kandidato procentai. Galbūt jis gaus paramą iš tų, kurie nežino, už ką balsuoti, gal po truputį iš kitų kandidatų. Nemanau, kad jis bus labai naudingas ar žalingas konkrečiam kandidatui“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius