Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti
2023 05 16

V.Benkunskas dėl gautų išmokų jaučiasi ramus: 15-os kortelių neturėjau, važinėti teko ir per karantiną

Vilniaus apygardos prokuratūra paskelbė, kad prokurorai pradėjo tyrimą dėl Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narių galimai neskaidraus veiklai skirtų lėšų naudojimo, o meras Valdas Benkunskas sako nežinąs, kaip reikės visą šią košę išsrėbti. Tiesa, dėl savo paties išlaidų jis tikina esąs ramus, net ir įtarimus, ar tikrai tiek reikėjo važinėti per karantiną, atmeta – sako, kad tuo metu tiek jis, tiek tuometis meras ir kiti savivaldybės vadovai negalėjo dirbti iš namų. Ir net vairuotojų neturėjo.
Valdas Benkunskas
Valdas Benkunskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Prokuratūra skelbia, kad prokurorai, įvertinę visuomenininko Andriaus Tapino surinktą ir socialiniuose tinkluose paskelbtą medžiagą bei viešoje erdvėje pasirodžiusią informaciją apie galimai neskaidrų Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narių veiklos apmokėjimui skiriamų lėšų panaudojimą, savo iniciatyva pradėjo tyrimą dėl galimo viešojo intereso pažeidimo.

Plačiau apie išanalizuotas Vilniaus politikų išlaidas, skaitykite čia: A.Tapino išnarstyti Vilniaus tarybos nariai aiškinasi ir piktinasi.

„Nežinau, kaip tą košę reikės išsrėbti“

V.Benkunskas 15min teigė apie tyrimą dar negirdėjęs, tačiau paskelbta informacija apie Vilniaus politikų galimai neskaidriai naudotas išmokas jį pasiekusi:

„Nežinau, kaip tą košę reikės išsrėbti. Čia, matyt, eina dvi linijos. Reikia įvertinti tai, kas buvo, o buvo skirtingai per visas savivaldybes. Vilniaus atveju – skirtingai visiems tarybos nariams. Ir antra dalis yra, kaip reikės toliau gyventi, turint tas pačias įstatymo pataisas. Reikės, matyt, reglamentus keisti, kad šitie dalykai būtų sutvarkyti ir nebegrįžtų.

Pagrindinis dalykas turbūt yra tas, kad nesinorėtų, jog būtų apibendrintai visai buvusiai Vilniaus miesto savivaldybės tarybai kažkokios etiketės klijuojamos, turėtų būti individualiai nagrinėjamas kiekvienas atvejis ir aiškinamasi. Tikrai gali būti įvairių atvejų nuo niekuo neišsiskiriančių iki tam tikrus įtarimus ir abejones keliančių.“

Jis neneigė, jog jam klausimų kyla dėl tų duomenų, kuriuos paskelbė A.Tapinas, tarkim, kad buvusi vicemerė Edita Tamošiūnaitė mokėjo už degalus aštuoniomis skirtingomis kortelėmis, o buvusi tarybos narė Larisa Dmitrijeva – net 15-a kortelių.

„Kas mokėjo, kaip, turbūt teisėsauga, jeigu ėmėsi tyrimo, tai ir atsakys. Nes visa kita yra tik spekuliacijos ir sunku tai patikrinti“, – kalbėjo meras.

Mero išlaidos – automobiliui

Apie patį V.Benkunską, kuris praėjusioje kadencijoje dirbo taryboje ir ėjo vicemero pareigas, A.Tapinas kol kas tik užsiminė: „Vilniaus meras Valdas Benkunskas labai aktyviai važinėjo karantino metu, o kuro išlaidos sukelia įtarimų net keliolikos tarybos narių ataskaitose, todėl paprašiau pateikti visus jų kuro čekius išsamiai analizei.“

Mero patarėjų pateiktoje ataskaitoje, kurią gavo 15min, – bendros sumos, kiek kurį mėnesį ir už ką išmokų gavo praėjusią kadenciją V.Benkunskas.

Lentelėje – keturios grafos, iš kurių trys susijusios su automobiliu: degalai, draudimas, remontas, yra ir pašto išlaidos.

Pastaroji mažiausiai įspūdinga, kadangi šioms išlaidoms V.Benkunskas tik dukart pasinaudojo kompensacija: 2020 m. gruodį (132,52 eurai) ir 2021 m. birželį (375,55 eurai). Kaip paaiškino, tuomet buvo parengęs kadencijos vidurio ataskaitą, tad iš savivaldybės gauta išmoka esą padengė siuntimo išlaidas.

Draudimą meras pirko po kartą 2019 metais (rugpjūtį – už 573,5 euro), 2020 m. (vasarį – už 422,5 euro), 2021 m. (lapkritį – už 290,78 euro) ir dukart 2022 metais (sausį – 290,78 euro ir balandį – 151,28 euro).

Automobilio remonto išlaidos skirtingu laiku svyravo: nuo 553,59 euro vos pradėjus kadenciją 2019 m. gegužę iki jokių po kelis ketvirčius iš eilės.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Valdas Benkunskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Valdas Benkunskas

Degalų tuometis vicemeras pylėsi iš esmės nuolat. Per mėnesį sumos gerokai skiriasi, priklausomai ir nuo kitų išlaidų vieną ar kitą mėnesį ir ne visus ketvirčius jos pasiekia apvalią 900 eurų sumą – kaip tik tiek yra maksimaliai numatyta išmokėti Vilniaus tarybos nariui.

Sako esąs ramus

„Aš esu ramus, nes žinau, kaip aš elgiaus, ką veikiau. Mano gal kita situacija, nes aš vykdžiau dvigubas pareigas – iš vienos pusės tarybos narys, iš kitos mero pavaduotojas.

Kiek suprantu, kyla klausimų dėl kovidinio laikotarpio, tai jeigu visa valstybės tarnyba ar verslai, kurie turėjo kontaktinius veikimo būdus, išėjo į karantiną ir nuotoliu dirbo, tai mes miesto savivaldybėje dirbome toliau ir gana aktyviai darydami tuos dalykus, kurie paskui buvo per Lietuvą vykdomi. Nuo testavimo centrų iki skiepijimo visos politikos.

Aš naudojausi savo automobiliu, todėl tas išlaidas ir patyriau. Neatostogavau ir namuose nebuvau. Ir, tiesą sakant, savivaldybės vairuotojai buvo atiduoti visai kovidinei sistemai aptarnauti – vežioti gydytojus ir pan.“, – teigė V.Benkunskas.

Aš naudojausi savo automobiliu, todėl tas išlaidas ir patyriau. Neatostogavau ir namuose nebuvau. Savivaldybės vairuotojai buvo atiduoti kovidinei sistemai aptarnauti.

Jis užtikrino, kad yra pasiruošęs atsakyti, jei kils kokių klausimų dėl jo išlaidų. Taip pat paminėjo, kad iš esmės ydinga jam atrodo ir mokėjimai avansu. Nors tikino pats niekada negavęs jokių išmokų avansu, tik pateikęs išlaidas pagrindžiančius dokumentus kitą mėnesį sulaukdavo kompensacijos.

„Kitose savivaldybėse, kiek suprantu, ir Vilniaus kolegos gaudavo avansu mokėjimus ir tada turėdavo atsiskaityti už tuos pinigus. Čia irgi toks lyg skatinimas, kad jeigu pinigai jau yra, tai reikia kažkokias sąskaitas pateikti. Tokia, atrodytų, smulkmena, bet šitoje istorijoje, bandant suprasti, kas čia vyko, ji gali būti irgi reikšminga“, – kalbėjo meras.

Paklaustas, ar nepaaiškės, kad jis irgi mokėjo 15-a skirtingų kortelių, V.Benkunskas užtikrino, kad ne: „Kortelių penkiolikos neturėjau. Turėjau kas mėnesį du-tris pylimus. Mano išlaidos iš esmės susijusios su transportu.“

Anot V.Benkunsko, geriausia išeitis šioje situacijoje galbūt galėtų būti numatyta konkreti suma tarybos nariui jo pareigoms vykdyti ir už tai nebūtų reikalaujama pateikti kiekvieną eurą pagrindžiančius čekius. Nes esą jeigu sumos bus sumažintos, kaip dabar užsimenama, iki 100 ar 150 eurų, tuomet administravimo išlaidos atrodys neproporcingai didelės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius