Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 15

V.Matijošaitis palieka intrigą dėl prezidento rinkimų: ar sulauksime žemės drebėjimo?

Likus trims dienoms iki prezidento politinės kampanijos dalyvių registracijos pabaigos, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis neatskleidžia, ar ketina dalyvauti prezidento rinkimuose. Politologė Rima Urbonaitė mano, kad V.Matijošaičio įsiliejimas į rinkimus prilygtų žemės drebėjimui. Politikos apžvalgininkas Virgis Valentinavičius perspėja, kad V.Matijošaitis prezidento rinkimuose labiausiai pakenktų premjerui Sauliui Skverneliui.
Visvaldas Matijošaitis
Visvaldas Matijošaitis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

LRT.lt penktadienį susisiekus su V.Matijošaičiu, šis atsakyti į klausimą, ar dalyvaus prezidento rinkimuose, nepanoro.

„Pirmadienį pakomentuosiu“, – užsiminė politikas.

Panašiai kalbėjo ir V.Matijošaičio atstovas spaudai Tomas Grigalevičius.

„Šiuo metu atostogaujantis V.Matijošaitis nuo komentarų susilaiko“, – LRT.lt tvirtino jis.

Pirmadienis – paskutinė diena, kai Vyriausiojoje rinkimų komisijoje potencialūs kandidatai į prezidentus gali registruotis savarankiškais politinės kampanijos dalyviais.

Pernai antros Kauno mero kadencijos siekiantis V.Matijošaitis užsiminė svarstantis apie galimybę kandidatuoti į prezidentus, tačiau vėliau pažymėjo norintis koncentruotis į savivaldos rinkimus. Vis dėlto iki šiol galutinio atsakymo dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose V.Matijošaitis nepateikė.

Mato viešųjų ryšių akciją

LRT.lt kalbinta Mykolo Romerio universiteto (MRU) lektorė, politologė R.Urbonaitė teigė abejojanti, ar V.Matijošaitis dalyvaus prezidento rinkimuose. Vis dėlto, anot jos, jei Kauno meras įsilietų į rinkimus, prognozuoti jų baigtį būtų daug sunkiau.

„Nemanau, kad prezidento postas V.Matijošaičiui suteiktų tuos galios instrumentus, kurių jam reikia. Tuo labiau, kad V.Matijošaitis yra ne protokolinio tipažo žmogus, jam visi protokolo dalykai, užsienio politikos įgyvendinimas sukeltų nemažai iššūkių. [...]

Aišku, politika yra toks dalykas, kad niekada nežinai, kas gali nutikti. Jeigu vis dėlto toks žemės drebėjimas įvyktų, tai tikrai rinkimai taptų dar mažiau prognozuojami“, – tvirtino R.Urbonaitė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rima Urbonaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rima Urbonaitė

Tuo, kad V.Matijošaitis pasiryžtų dalyvauti prezidento rinkimuose, abejoja ir Vytauto Didžiojo universiteto profesorius, politologas Lauras Bielinis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lauras Bielinis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lauras Bielinis

„Esu įsitikinęs, kad visas šitas tempimas iki pabaigos su klausimu, ar eis V.Matijošaitis į prezidentus, ar neis, iš esmės yra gera viešųjų ryšių akcija, kuri leidžia V.Matijošaičiui viešinti save ir tokiu būdu tvirtinti savo, kaip būsimo mero, galimybes“, – LRT.lt komentavo L.Bielinis.

Smūgis „valstiečių“ kandidatui

LRT.lt kalbintas MRU docentas, politologas Virgis Valentinavičius tvirtino, kad Kauno mero įsiveržimas į rinkimus sumažintų S.Skvernelio šansus laimėti, tad mažai tikėtina, kad V.Matijošaitis ryšis tokiam žingsniui.

scanpix nuotr./Virgis Valentinavičius
scanpix nuotr./Virgis Valentinavičius

„V.Matijošaičio kandidatavimas sumaišytų kortas kairėje pusėje, ypač S.Skverneliui.. Būtų sunku patikėti (kad V.Matijošaitis dalyvaus prezidento rinkimuose – LRT.lt), nes iki šiol atrodė, kad V.Matijošaitis, S.Skvernelis ir R.Karbauskis labai derina savo veiksmus ir veikia kartu. Dabar toks siurprizas atrodytų labai keistai. [...] V.Matijošaitis gauna labai daug naudos iš draugystės su R.Karbauskiu ir S.Skverneliu – pradedant nemokama reklama, kurią daro R.Karbauskis ir S.Skvernelis, girdami V.Matijošaitį, kaip nuostabų merą, ir baigiant viena ar kita ministerija, kuri persikelia į Kauną“, – LRT.lt komentavo V.Valentinavičius.

„Manau, kad R.Karbauskio požiūriu, jei V.Matijošaitis kandidatuotų į prezidentus, tvarka visiškai sugriūtų kairėje pusėje. „Valstiečiams“ ir S.Skverneliui toks kandidatavimas taptų meškos paslauga“, – pridūrė politologas.

Panašiai situaciją, jei V.Matijošaitis dalyvautų šalies vadovo rinkimuose, apibūdino ir politologas L.Bielinis.

„Skaudžiausia būtų S.Skverneliui, o I.Šimonytei ir G.Nausėdai tai nebūtų reikšminga. Jei S.Skvernelis liktų rinkimų kampanijoje, kova tarp S.Skvernelio ir V.Matijošaičio vyktų ne dėl 2-3 vietos, o dėl 3-4 vietos“, – pažymėjo politologas.

Naudą įžvelgia tik vienu atveju

V.Valentinavičius, kalbėdamas apie V.Matijošaičio dalyvavimo prezidento rinkimuose pasekmes S.Skverneliui, vis dėlto pripažino, kad vienu atveju Kauno meras galėtų pagelbėti premjerui.

„V.Matijošaičio kandidatavimas S.Skverneliui būtų naudingas tik vienu atveju – jei S.Skverneliui, išsaugant veidą, reikėtų atsitraukti iš rinkimų. Bet S.Skvernelis, man atrodo, visiškai nesiruošia trauktis“, – svarstė politologas.

Pašnekovas pažymėjo, kad V.Matijošaičio įsiliejimas į rinkimus sujauktų ne tik S.Skvernelio, bet ir kitų kandidatų kortas.

„Kažkiek balsų iš konservatorių Kaune V.Matijošaitis yra paėmęs, tai šiuo požiūriu galbūt papildomai balsų atimtų iš G.Nausėdos ir I. Šimonytės, bet nemanau, kad tai būtų reikšmingas balsų kiekis.

Pagrindinė košė virtų vadinamojoje kairiojoje pusėje. Čia S.Skvernelis, V.Matijošaitis, N.Puteikis, M.Puidokas, A.Juozaitis dalinasi tą patį kiekį balsų ir kuo daugiau besidalinančių, tuo mažiau balsų gauna kiekvienas“, – aiškino politikos apžvalgininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius