TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 07 25

V.Tomaševskio postas Seimo vadovybėje negundo: „Bendradarbiavimas – tai Vyriausybės formavimas“

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis rimtai nevertina Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio siūlymo pasirašyti frakcijų bendradrabiavimo sutartį ir už tai gauti Seimo pirmininko pavaduotojo postą. Anot V.Tomaševskio, koalicijos sudaromos ne postams Seime dalintis, o kartu formuoti Vyriausybę.
Valdemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Taip V.Tomaševskis reagavo į antradienį R.Karbauskio išsakytą siūlymą LLRA duoti vieną Seimo pirmininko pavaduotojo postą net jei ši partija jokio oficialaus bendradarbiavimo susitarimo su „valstiečiais“ nepasirašys, bet toks susitarimas bus pasirašytas su „tvarkiečiais“.

R.Karbauskis tvirtino, kad du papildomi Seimo pirmininko pavaduotojų etatai bus sukurti specialiai partneriams, jei šie „aktyviau įsijungs į Seimo darbą – į būtent valdančiosios daugumos darbą“.

Tačiau V.Tomaševskis sako, kad R.Karbauskio pasiūlymai nerimti. Pasak jo, LLRA tikrai svarstytų galimybę prisijungti prie valdančiosios koalicijos, tačiau tik tuomet, jei galėtų prisidėti formuojant Vyriausybę.

„Čia ne pirmas, ne antras ir net ne dešimtas pasiūlymas. Mes jau keliolika kartų gavome pasiūlymus kažką pasirašyti, bet grįžtame prie savo nuomonės, kad bendras darbas – tai bendras Vyriausybės formavimas. Mūsų nedomina postai Seime. Aišku, džiugu, kad kitos frakcijos mato mūsų vieningą, solidžią poziciją ir nori bendradarbiauti su mumis, bet ateis laikas, mes pasakysim“, – 15min sakė V.Tomaševskis.

Anksčiau LRT.lt jis yra įvardinęs, kad LLRA siektų vadovauti trims ministerijoms – Socialinės apsaugos ir darbo, Susisiekimo, Švietimo ir mokslo. Tačiau R.Karbauskis tuomet pareiškė, kad Vyriausybės dėl LLRA pageidavimo neperformuos. Esą tiek LLRA, tiek ir „tvarkiečiai“ galėtų remti valdančiuosius neformaliai ir už tai galėtų deleguoti savo atstovus į parlamento valdybą.

Mes nuolat esame kontakte, – su R.Karbauskiu palaikantis nuolatinius ryšius sakė LLRA pirmininkas.

Tačiau V.Tomaševskio toks pasiūlymas nedžiugina.

„Niekaip nevertinu, bus proga, pakalbėsim, susitiksim. Mes nuolat esame kontakte“, – su R.Karbauskiu palaikantis nuolatinius ryšius sakė LLRA pirmininkas.

Pasak jo, kol kas LLRA neatsitraukia ir laukia LVŽS reakcijos į jų pasiūlymą pasirašyti normalią koalicijos sutartį ir kartu formuoti Vyriausybę,

„Mes išsakėme savo nuomonę, kad koalicijos sudarymas – tai bendras Vyriausybės sudarymas, o ne kažkokie postai. Mums postai nesvarbūs, mus svarbi programa, bet norint įvykdyti programą, reikia turėti svertus, o mes suprantame, kad Seimas neturi svertų realizuoti programai, vykdomoji valdžia tai daro. Tai mes pasakėme, kaip mes matome potencialiai save“, – aiškino jis.

Savo ruožtu „tvarkiečiai“ sukalbamesni. Nors pastaruoju metu jie kur kas dažniau nei LLRA politikai kritikavo „valstiečius“, pakako vos kelių savaičių, kad „Tvarka ir teisingumas“ duotų preliminarų sutikimą iki rudens sesijos pasirašyti frakcijų bendradarbiavimo sutartį su „valstiečiais“.

„Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis yra sakęs, kad deramasi pirmiausia dėl penkiolikos „tvarkiečiams“ svarbių darbų sąrašo, tačiau neatmetė, kad vėliau bus susitarta ir dėl „tvarkiečio“ Seimo pirmininko pavaduotojo kėdėje. Šį postą greičiausiai sieks užimti pats R.Žemaitaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius