Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 05 /13:31

V.Ušackas paskelbė sieksiantis Lietuvos prezidento posto: „Būsiu jūsų viltis, valia ir išmintis“

Buvęs Lietuvos ir Europos Sąjungos ambasadorius, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos narys Vygaudas Ušackas paskelbė nutaręs dalyvauti 2019 metų prezidento rinkimuose.
Vygaudas Ušackas
Vygaudas Ušackas / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Kalbą V.Ušackas pradėjo padėka „tūkstančiams žmonių“, kurie kvietė jį dalyvauti prezidento rinkimuose.

V.Ušackas sakė pastaruosius dvidešimt metų gynęs Lietuvos interesus, kai dirbo valstybei būdamas Lietuvos ir Europos Sąjungos ambasadoriumi, užsienio reikalų ministru, o dabar nutaręs būti „žmonių ambasadoriumi“.

„Dalyvausiu Lietuvos Respublikos prezidento rinkimuose“, – pranešė jis.

Dalyvausiu Lietuvos Respublikos prezidento rinkimuose.

V.Ušackas tikino, kad nepriklausomybę iškovojusi Lietuva pasiekė daug, tačiau dabar sustojo, pametė kryptį ir viltį.

Jis klausė, kada paskutinį kartą šalies prezidentas kvietė bendrai diskusijai, siekė suvienyti susiskaldžiusią šalį.

„Mes nebeturime krypties, nebeturime strategijos“, – tikino jis.

VIDEO: Prezidento posto sieksiantis V.Ušackas: „Būsiu jūsų viltis, valia ir išmintis“

Pasak kandidato į prezidentus, Lietuva dabar stovi vietoje, o ekonomika auga tik dėl vidaus vartojimo ir nėra tvari, nes kainos pasivijo europines, bet pragyvenimo lygis – pensijos ir atlyginimai – ES vidurkio nepasiekė. Jis teigė, kad laiko yra nedaug ir tikino, jog įmanoma pasiekti, kad Lietuva kasmet augtų po 6 proc.

„Gėda klausyti apie dviejų su puse miestų Lietuvą“, – aiškino V.Ušackas, tikindamas, kad iš tiesų yra galimybių sukurti dešimt stiprių apskričių.

Prabilo apie LDK

Politikas kalbėjo, kad geopolitiniai iššūkiai rodo, kad reikia stiprinti šalies gynybą, siekti nuolatinio NATO pajėgų buvimo regione, tačiau dar svarbiau esą „investuoti į svarbiausią skydą – lietuvybę“.

„Įtvirtinkime žodžius, kad kiekvienas lietuvis, kur jis bebūtų, yra svarbiausia vertybė, ir pagaliau užbaikime ginčus dėl dvigubos pilietybės“, – kalbėjo jis.

Pasak V.Ušacko, Lietuva turi rodyti iniciatyvą kurti ekonomiškai ir politiškai saugią erdvę buvusios Lietuvos didžiosios kunigaikštystės teritorijoje – nuo Baltijos iki Juodosios jūros.

„Kad tokios šalys kaip Ukraina, Moldova ar Sakartvelas rastų savo vietą ES ir NATO, kad Baltarusija netaptų Rusijos dalimi“, – dėstė jis.

Nori būti viltis, valia ir išmintis

V.Ušackas tikino, kad Lietuvai reikia išlaisvinti polėkį, įgalinti kiekvieną siekti laimės ir gerovės.

„Mūsų veiklos ribos iš tikrųjų yra neribotos“, – aiškino kandidatas.

Mes nebeturime krypties, nebeturime strategijos.

V.Ušackas tikino, kad pasaulyje yra ne vienas pavyzdys, kaip susitelkimas ir išmintinga politika leidžia sukurti gerovės valstybę.

Pavyzdžiais politikas nurodė Airiją, Vokietiją, Pietų Korėją.

„Esu pasirengęs prisiimti asmeninę atsakomybę už mūsų valstybės ateitį“, – kalbėjo jis.

V.Ušackas sakė iš patirties žinantis, ką reiškia draugauti, laikytis žodžio, mokantis telkti ir vienyti ir pasisakantis už Lietuvą, kur ne draudimai ir bausmės, o susitarimai ir tikra demokratija.

Jis tikino per visą savo karjerą išlaikęs moralinį stuburą, o dabar sugrįžęs namo ir kalbėjęsis su įvairiausiais Lietuvos žmonėmis.

„Šiandien nieko nežadu daugiau kaip prasmingą darbą, suvienytas jėgas ir aiškią kryptį kurti galingą, teisingą ir laimingą Lietuvą“, – kalbėjo V.Ušackas.

„Brangi Lietuva, broliai ir seserys, aš dalyvausiu rinkimuose kaip visų Lietuvos žmonių ambasadorius, nepriklausomai nuo partiškumo, politinių pažiūrų, tikėjimo ar tautybės aš sieksiu būti jūsų – laiminčios Lietuvos – prezidentu.

Su savo mylimos šeimos ir jūsų palaikymu bei Dievo palaima aš sieksiu būti jūsų viltis, valia ir išmintis“, – tęsė V.Ušackas.

V.Ušackui ištarus „Tegyvuoja Lietuva“, aikštėje nuaidėjo skanduotė „Lietuva, Lietuva“ ir plojimai.

Tačiau kai kurie minioje stovėję žmonės skambant pareiškimui burbėjo: „Nepritariu, nepritariu“.

Atokiau stovėję eiliniai kauniečiai komentavo, kad palaikyti V.Ušacko susirinko tik savi, neutralūs neatėjo, nes tuo nesidomi. Praeiviai piktinosi, kad kalba ilga, o net nebuvo vietų, kur atsisėsti klausytojams.

Štabui vadovautų A.Kaušpėdas

Kauno širdyje – prie pilies – pretendentas į prezidentus pasirodė lydimas žmonos, sūnaus bei dukros. Nedidelį tiltelį V.Ušackas su žmona įveikė susikabinę rankomis. Prie pat Vyčio statulos pastatytoje pavėsinėje jo laukė pusšimtis rėmėjų.

Tarp jų – Seimo narys ūkininkas Kazys Starkevičius, architektas Algirdas Kaušpėdas, Nacionalinio Kauno dramos teatro vadovas Egidijus Stancikas, dainininkas Virgis Stakėnas, UAB „Kauno autobusai“ vadovas Mindaugas Grigelis, krepšinio treneris Rimas Kurtinaitis, Neįgaliųjų sporto federacijos vadovas Anatolijus Čiupkovas, verslininkas Vladas Korsakovas.

V.Ušackas pranešė, kad jo rinkimų štabui greičiausiai vadovaus „Vieningo Kauno“ narys A.Kaušpėdas. Pats architektas 15min sakė, kad V.Ušackas turi ambicingą ir įkvepiančią idėją, kaip sukurti Lietuvos proveržį – tai jo programa „Laiminti Lietuva“.

„Aš – rinkimų štabo vadovas. Taip, yra tokia idėja, bet dar nepatvirtinta. Apie tai diskutuojame. Vygaudas yra taikdarys, jis neieško priešų, ieško draugų. Ir visi, kurie nori padaryti jį priešu, klysta. Jis yra nesuerzinamas. Jis yra uola. Žmogus, kuris vieną dieną sutaikys Lietuvą“, – tikino A.Kaušpėdas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas paskelbė apie dalyvavimą LR Prezidento rinkimuose
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas paskelbė apie dalyvavimą LR Prezidento rinkimuose

Kauno meras nepasirodė

Pasirodyti šiame renginyje žadėjo ir Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis, tačiau sutrukdė darbai. Kauno vadovą pavadavo vicemeras Povilas Mačiulis.

Jis patikino, kad parama V.Ušackui – jo asmeninis sprendimas. „Vieningas Kaunas“ , anot mero pavaduotojo, nėra apie tai diskutavęs.

„Aš atstovauju pats sau. Tai mano asmeninis sprendimas, ne „Vieningo Kauno“ – padėti rinkimuose V.Ušackui. Kodėl? Dar prieš 10 metų, būdamas studentas, identifikavau jį kaip žmogų, kurio kompetencija, erudicija labai padėtų Lietuvai. Jis labai tinkamas prezidento pozicijai. Prieš 10 metų parašiau jam laišką, ragindamas dalyvauti rinkimuose. Daviau pažadą, kurį tęsiu iki šiol: jeigu kandidatuosite, jums rinkimuose padėsiu. Dabar atėjo tas laikas. Bičiuliaujamės su Vygaudu šeimomis. Tai jis priminė man tą pažadą“, – 15min teigė P.Mačiulis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas paskelbė apie dalyvavimą LR Prezidento rinkimuose
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas paskelbė apie dalyvavimą LR Prezidento rinkimuose

V.Matijošaitis, „Vieningo Kauno“ lyderis, taip pat dar nėra viešai paskelbęs savo sprendimo: sieks Kauno mero ar prezidento posto. Paklaustas, ką rinktųsi palaikyti, jeigu V.Matijošaitis vis dėlto dalyvautų rinkimuose į valstybės vadovo kėdę, P.Mačiulis net nesuabejojo: „Palaikyčiau V.Ušacką“.

Iš viso V.Ušacko kalbos saulėtą vidurdienį klausėsi keletas šimtų žmonių. Tarp jų, tiesa, atokiau, buvo ir su socialdemokratais siejami Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų vadovas Benjaminas Žemaitis, verslininkas Zigmantas Dargevičius.

Matydami minią žmonių, tuo, kas vyksta, domėjosi ir Kauno turistai. Japonai ieškojo įžymybių, klausė, kokia pora žengia tilteliu.

Po pasisakymo žmonės kandidato prašė autografų, buvo dalijami ženkliukai su V.Ušacko pavarde, pats politikas į atlapą buvo įsisegęs Vyčio ženklelį.

Eis su partija ar be jos?

Paklaustas, ar į rinkimus žengs kaip partinis kandidatas, ar kaip savarankiškai save iškėlęs, nuo tiesioginio atsakymo V.Ušackas išsisukinėjo.

„Kai kurie partijos skyriai jau yra mane iškėlę. Aš esu Vygaudas Ušackas. Lietuvos pilietis. Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys. Ką tik pareiškiau savo apsisprendimą dalyvauti prezidento rinkimuose. Tikiuosi, kad pirmą sykį mūsų partijos organizuojami išankstiniai rinkimai įvyks oriai, garbingai, džentelmeniškai, kad visiems bus sudarytos vienodos galimybės. Mano sukaupta patirtis ir kompetencija yra geriausia. Tikiuosi, laimėsiu“, – teigė V.Ušackas.

O ko bėgti į priekį, jei dar neaiškūs rezultatai? Aš tikiu, kad laimėsiu. To, kad partija žada mane braukti iš sąrašų, negirdėjau.

Perklaustas, ar jau turi užsitikrinęs savos partijos pritarimą, V.Učackas atsakė: „Nėra iki galo paruoštos partijos taisyklės, atrinkimo tvarka. Kai jos buvo paskelbtos, manau ir tikiuosi, bus ori ir garbinga, be jokio šmeižto, kurio dabar netrūksta, kova partijos viduje.“

O jei partijos pritarimo nebus?

„O ko bėgti į priekį, jei dar neaiškūs rezultatai? Aš tikiu, kad laimėsiu. To, kad partija žada mane braukti iš sąrašų, negirdėjau. Nenoriu to komentuoti“, – teigė V.Ušackas, patikinęs, kad nežino ir to, ar jį palaiko Kauno miesto meras.

TS-LKD partijos prezidiumas antradienį V.Ušackui priminė, kad jam nusprendus dalyvauti prezidento rinkimuose be partijos valios, tektų visam laikui su ja atsisveikinti.

„Partijos išankstinė rinkimų tvarka numato gana griežtą punktą – gal kiek abstraktų, bet griežtą: partija daugiau galimybių sietis su tokiu žmogumi nebemato apskritai. Tai nutrūktų su tokiu asmeniu. Bet nereikia pamiršti, kad pralaimėjus išankstinius rinkimus Tėvynės sąjungoje ir einant savarankiškai, tai vis dėlto yra didelis prastas antspaudas galimo kandidato ateičiai“, – paklaustas, ką partija darys, jeigu V.Ušackas pats nuspręs prezidento rinkimuose dalyvauti be TS-LKD palaikymo, antradienį sakė partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Tačiau kol kas jis dar gali būti iškeltas ir kaip partijos kandidatas.

Antradienį TS-LKD prezidiumas svarstė, ar V.Ušackas rinkimų kampanijos jau dabar nėra pradėjęs be partijos, tačiau kol kas sprendimai nepriimti.

Partijai abejonių sukėlė V.Ušacko, be partijos skyrių žinios, organizuojami susitikimai su visuomene, taip pat visuomenei išplatinti daugiau nei 600 tūkst. laiškų, kuriuose žmonių teiravosi, kandidatuoti jam, ar ne.

V.Ušackas tikino, kad šiems laiškams jis išleido 18 309 eurus su PVM.

„Taip, man tai yra dideli pinigai, sutaupyti per ilgus metus. Bet tai investicija į vieną atsakingiausių mano gyvenimo sprendimų, kurį priimant noriu išgirsti kuo daugiau žmonių. Ir padarysiu tai šiomis dienomis“, – aiškino jis.

Lipdoma prorusiško kandidato etiketė žeidžia

53 metų V.Ušackas 2008–2010 metais buvo užsienio reikalų ministras, yra dirbęs ambasadoriumi JAV, Didžiojoje Britanijoje, Afganistane ir Rusijoje.

Daugiausia kritikos jis yra sulaukęs dėl to, kad 2015 m., dieną po kruvinos Rusijos atakos prieš Mariupolį, būdamas Europos Sąjungos ambasadoriumi Maskvoje žaidė krepšinį su Rusijos prezidento administracijos vadovu Sergejumi Ivanovu ir tuo pats pasigyrė socialiniuose tinkluose. Nuo to laiko viešai V.Ušackas kartais konkurentų pavadinamas prorusišku.

Tačiau pats V.Ušackas sako, kad tokios kalbos niekuo nepagrįstos.

„Kuo jie tai grindžia? Tai šmeižtas ir melas. Mane tai žeidžia. Labiausiai žeidžia mano artimuosius. Mano tėtį, tremtinį, mamą, kuri iki šiol nešioja stribų kulką. Sūnų, kuris buvo savanoris kariuomenėje. Ir mane, žmogų, kuris vadovavo Lietuvos stojimui į Europos Sąjungą, kuris dirbo už Lietuvą, užsitikrinant galingiausios pasaulio valstybės – JAV – saugumo garantijas. Gyniau Lietuvos ir Europos Sąjungos interesus prieš V.Putiną, Kremliaus pakalikus. Taip kalbėti – labai negražus žaidimas“, – teigė V.Ušackas.

Prezidento rinkimai Lietuvoje vyks 2019 metų gegužę. Apie planus juose dalyvauti yra pareiškę šeši kandidatai: Naglis Puteikis, Aušra Maldeikienė, Valentinas Mazuronis, Petras Auštrevičius, Žygimantas Pavilionis ir V.Ušackas. Pastarasis, kaip rašė Lrt.lt, per trumpą laiką sugebėjo beveik devynis kartus padidinti savo reitingą (2016 m. – 0,4 proc., o 2018 m. – 3 proc.).

Tarp galimų kandidatų į prezidento postą taip pat įvardijami premjeras Saulius Skvernelis, SEB banko prezidento patarėjo pareigas palikęs ekonomistas Gitanas Nausėda. Pastarasis sprendimą dėl prezidento rinkimų žada paskelbti šį mėnesį.

VIDEO: Kandidatas į Lietuvos prezidentus Vygaudas Ušackas: kas jis toks?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius