-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 05

G.Landsbergis apie V.Ušacko šuolį į rinkimus dar neperšokus partijos kartelės: nešokiravo

Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos nario Vygaudo Ušacko paskelbtas sprendimas dalyvauti 2019 m. prezidento rinkimuose jo situacijos, žvelgiant iš partijos perspektyvos, kol kas nekeičia, sako TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis.
Gabrielius Landsbergis, Irena Degutienė ir Vygaudas Ušackas
Gabrielius Landsbergis, Irena Degutienė ir Vygaudas Ušackas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Jo teigimu, V.Ušackas ir toliau turi teisę siekti partijos paramos rinkimuose tokiomis pačiomis sąlygomis, kaip ir kiti skyrių iškelti kandidatai. Tačiau, jei partija pasirinks ne jį, o V.Ušackas ir toliau norės siekti prezidento posto, su partija jam teks atsisveikinti.

Pats V.Ušackas savo ruožtu teigia besitikintis laimėti pirminius TS-LKD partijos remiamo kandidato į prezidentus rinkimus. Svarstyti, kaip elgsis, jei šiuos rinkimus jis pralaimėtų, V.Ušackas kol kas nenori.

Sprendimą dalyvauti rinkimuose V.Ušackas paskelbė trečiadienį Kaune.

V.Ušacko sprendimas G.Landsbergio nenustebino

„Turiu pripažinti, kad šokiruotas nebuvau. Kaip turbūt ir daugelis žmonių, galėjome nuspėti, kad apsispręsta buvo anksčiau. Įdomu būtų paskaityti jo kalbos išrašą. Tada būtų galima komentuoti vieną ar kitą dalyką tiksliau“, – apie V.Ušacko sprendimą 15min sakė G.Landsbergis.

Partijos pirmininko teigimu, žvelgiant iš partijos perspektyvos, V.Ušacko trečiadienį išsakytas apsisprendimas situacijos niekaip nekeičia – jis jau buvo partijos skyrių iškeltas kaip kandidatas, o tai reiškia, kad, kaip ir kiti skyrių iškelti kandidatai, iki rugsėjo 20 d. turės pranešti, jei nesutinka dalyvauti pirminiuose TS-LKD rinkimuose ir siekti partijos paramos.

„Su partiškumu tas nelabai siejasi. Tarp iškeltų kandidatų yra nemažai nepartinių. Pavyzdžiui, Ingrida Šimonytė, kurią kol kas, kiek mane informavo, iškėlė daugiausia skyrių. Taip pat Gitanas Nausėda. Aš čia problemos nematau“, – sakė G.Landsbergis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Pasak TS-LKD vadovo, jei V.Ušackas vis dar nori siekti TS-LKD paramos ir dalyvauti pirminiuose partijos rinkimuose, jam nieko daryti nereikės – veiksmų imtis jis turėtų tik jei partijos pirminiuose rinkimuose dalyvauti nenorėtų.

„Jis gali atsisakyti. Bet jis jau yra iškeltas, viskas. Jis yra tarp žmonių, kurie jau yra galimi gauti tą paramą, jau partijos nariai jį paminėjo.

Jis gali atsisakyti. Bet jis jau yra iškeltas, viskas. Jis yra tarp žmonių, kurie jau yra galimi gauti tą paramą, jau partijos nariai jį paminėjo.

Veiksmas, kurį jis galėtų atlikti, yra pasakyti: „Žinot, mieli konservatoriai, man jūsų paramos nereikia.“ Tą jis galės atlikti iki rugsėjo 20 d.“, – aiškino G.Landsbergis.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad net ir išstojęs iš TS-LKD V.Ušackas galėtų siekti tapti partijos remiamu kandidatu, nebent pats specifiškai praneštų to siekti nenorintis, G.Landsbergis patvirtino, kad išties taip.

„Analogiška situacija yra ir G.Nausėdos, ir V.Ušacko, ir Žygimanto Pavilionio, ir I.Šimonytės, ir bet kurio kito kandidato, kuris yra dabar tame sąraše. Visiems galioja tos pačios taisyklės“, – sakė G.Landsbergis.

Partija galės kandidatą atmesti dėl politinių motyvų

Pasak G.Landsbergio, skyrių iškelti ir neatsisakę partijos pirminiuose rinkimuose dalyvauti kandidatai dar turės įveikti kelis barjerus. Pirmiausia partijos sekretoriatas atmes kandidatus, kurie neatitinka formalių Prezidentui keliamų kriterijų, pavyzdžiui, nėra sulaukę 40 metų amžiaus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Ingrida Šimonytė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Ingrida Šimonytė

Tuomet, partijos lyderio teigimu, TS-LKD Priežiūros komitetas vertins kandidatų reputaciją. Jei komitetas nuspręstų, kad kurio nors kandidato reputacinės problemos gali kenkti partijai, jis galėtų rekomenduoti to žmogaus į galutinį sąrašą neįtraukti.

Galutinį sprendimą dėl to, kiek ir kokių kandidatų dalyvaus pirminiuose TS-LKD rinkimuose, priims politinė institucija – partijos prezidiumas. Pasak G.Landsbergio, ši institucija gali vieną ar kitą pavardę išbraukti ir pasiremdama politiniais motyvais – pavyzdžiui, jei asmuo yra kitos partijos narys.

„Galutinis žingsnis bus žengtas rugsėjo 29 dieną, partijos tarybos posėdžio metu. Bus patvirtintas galutinis sąrašas. Tada žinosime, kiek kandidatų dalyvaus pirminiuose rinkimuose“, – sakė G.Landsbergis.

Ar konservatorių remiamas kandidatas privalės įsipareigoti nesiekti kitų partijų paramos? Pasak G.Landsbergio, toks įpareigojimas nėra numatomas, tačiau savo situaciją tinkamai įvertinti turi patys kandidatai.

„Beveik visi minimi kandidatai yra pasakę tą patį – kad jie sieks ir kitų politinių organizacijų, partijų, galbūt ir judėjimų paramos. De facto tai nėra problema. Tai yra kandidato teisė telkti visuomenę.

Beveik visi minimi kandidatai yra pasakę tą patį – kad jie sieks ir kitų politinių organizacijų, partijų, galbūt ir judėjimų paramos. De facto tai nėra problema. Tai yra kandidato teisė telkti visuomenę.

Bet aš tik noriu priminti kadaise buvusio kandidato Petro Auštrevičiaus dilemą. Kai, gavęs Tėvynės Sąjungos paramą, nutarė ieškoti plačiau ir atsidūrė šalia Viktoro Uspaskicho. Gavo ir jo paramą. Ir tas, mano nuomone, leido laimėti Valdui Adamkui.

Konservatorių rinkėjai suabejojo, ar nešti balsą kandidatui, kuriam ir Darbo partija priimtina. Reikia galvoti politiškai išmintingai. Jei vienos partijos paramą priėmei, reikia pagalvoti, ką partijos rinkėjas ar net dešinysis rinkėjas galvos apie kitos partijos paramą“, – sakė G.Landsbergis.

V.Ušackas partijos išankstinius rinkimus tikisi laimėti

Pats V.Ušackas, trečiadienį paklaustas, ar į rinkimus žengs kaip partinis kandidatas, ar kaip savarankiškai save iškėlęs, nuo tiesioginio atsakymo išsisukinėjo, tačiau sakė besitikintis partijos išankstinius rinkimus laimėti.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas

„Kai kurie partijos skyriai jau yra mane iškėlę. Aš esu Vygaudas Ušackas. Lietuvos pilietis. Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys.

Kai kurie partijos skyriai jau yra mane iškėlę. Aš esu Vygaudas Ušackas. Lietuvos pilietis. Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys.

Ką tik pareiškiau savo apsisprendimą dalyvauti prezidento rinkimuose. Tikiuosi, kad pirmą sykį mūsų partijos organizuojami išankstiniai rinkimai įvyks oriai, garbingai, džentelmeniškai, kad visiems bus sudarytos vienodos galimybės. Mano sukaupta patirtis ir kompetencija yra geriausia. Tikiuosi, laimėsiu“, – teigė V.Ušackas.

Perklaustas, ar jau turi užsitikrinęs savos partijos pritarimą, V.Ušackas atsakė, kad taisyklės, pagal kurias TS-LKD pasirinks remiamą kandidatą, „nėra iki galo paruoštos“.

„Kai jos buvo paskelbtos, manau ir tikiuosi, bus ori ir garbinga, be jokio šmeižto, kurio dabar netrūksta, kova partijos viduje“, – sakė V.Ušackas.

Svarstyti, kas bus, jei partijos palaikymo visgi nesulauks, V.Ušackas nenorėjo.

„O ko bėgti į priekį, jei dar neaiškūs rezultatai? Aš tikiu, kad laimėsiu. To, kad partija žada mane braukti iš sąrašų, negirdėjau. Nenoriu to komentuoti“, – teigė V.Ušackas. Jis patikino, kad nežino ir to, ar jį palaiko Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

TS-LKD partijos prezidiumas antradienį V.Ušackui priminė, kad jam nusprendus dalyvauti prezidento rinkimuose be partijos valios, tektų visam laikui su ja atsisveikinti.

„Partijos išankstinė rinkimų tvarka numato gana griežtą punktą – gal kiek abstraktų, bet griežtą: partija daugiau galimybių sietis su tokiu žmogumi nebemato apskritai. Tai nutrūktų su tokiu asmeniu. Bet nereikia pamiršti, kad pralaimėjus išankstinius rinkimus Tėvynės sąjungoje ir einant savarankiškai, tai vis dėlto yra didelis prastas antspaudas galimo kandidato ateičiai“, – paklaustas, ką partija darys, jeigu V.Ušackas pats nuspręs prezidento rinkimuose dalyvauti be TS-LKD palaikymo, antradienį sakė G.Landsbergis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius