TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 01 23

VAD direktorius reaguoja į J.Džiugelio prašymą: „Įrašas nesusinaikins“

Vadovybės apsaugos departamento (VAD) direktorius Rymantas Mockevičius užtikrina, kad Seimo nario Justo Džiugelio prašomas vaizdo įrašas, esą galintis atskleisti, ką Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis Seimo posėdžių salėje iš tiesų įdavė Lenkų rinkimų akcijos frakcijos seniūnei Ritai Tamašunienei, pavieniams Seimo nariams negali būti teikiamas, tačiau yra saugomas ir nebus ištrintas, jei jo prireiks Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT).
Rymantas Mockevičius
Rymantas Mockevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

15min antradienį pranešė, kad su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga į Seimą išrinktas, bet vėliau šios partijos frakciją palikęs J.Džiugelis išsiuntė pranešimą STT dėl R.Karbauskio ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos politikų galimų korupcinių susitarimų ir galimo kyšio perdavimo Seimo posėdžių salėje. Rašte J.Džiugelis piktinasi ir tuo, kad jam nesuteikta galimybė susipažinti su konkretaus posėdžio laiko vaizdo įrašu, iš kurio turėtų būti aišku, ar jo įtarimai pagrįsti.

J.Džiugelis sako, kad pats prašė VAD leisti jam pasižiūrėti, kas iš tiesų vyko Seimo salėje sausio 12 dieną per posėdžio pertrauką, tačiau sulaukė neigiamo atsakymo.

„Gavau neigiamą atsakymą, nes, neva, negalima leisti susipažinti su vaizdo medžiaga dėl asmens duomenų apsaugos. Toks atsakymas manęs neįtikino, nes aš ir pats tuo metu buvau posėdžių salėje, tai, vadinasi, ir mano duomenys ten yra. Kreipiausi pakartotinai ir išdėsčiau teisinius argumentus, prašydamas ne tik susipažinti su įrašu, bet ir nesunaikinti jo, kol teisinės institucijos išsiaiškins įvykio aplinkybes“, – dėstė J.Džiugelis.

Seimo narys tikina tuomet ir nutaręs kreiptis į STT, nes ši institucija turi teisę ištirti visas aplinkybes ir gauti įrašą, kuris parlamentarui neprieinamas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Justas Džiugelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Justas Džiugelis

Įrašas saugomas

STT 15min trečiadienį patvirtino, kad J.Džiugelio raštą gavo ir tikslina aplinkybes. Kol kas neaišku, ar STT išvis prašys VAD pateikti sausio 12 dienos posėdžio pertraukos vaizdo įrašą. Tai paaiškės per dešimt dienų. Tada bus aišku ir tai, ar STT dėl J.Džiugelio pateiktos informacijos pradės tyrimą.

Savo ruožtu VAD direktorius Rymantas Mockevičius patikino, kad vaizdo įrašas saugomas ir tikrai nebus ištrintas.

„Pakankamai ilgai saugomi mūsų įrašai. Tuo labiau, kad jis kreipėsi anksčiau, tai mes tą medžiagą esame išsisaugoję. Ji tikrai nebus ištrinta ir kažkaip automatiškai nesusinaikins“, – kalbėjo VAD direktorius.

Vaizdo medžiaga tikrai nebus ištrinta ir kažkaip automatiškai nesusinaikins.

Paprašytas paaiškinti, kodėl negalėjo įrašo tiesiog parodyti Seimo nariui, R.Mockevičius aiškino, kad to padaryti neleidžia teisės aktai.

„Yra tam tikros tvarkos, įstatymai. Taip ir buvo jam atsakyta. Tai jis kreipėsi pakartotinai, dabar tarnyba ruošia atsakymą platesnį. Tiek tegaliu pakomentuoti“, – dėstė jis.

Vis dėlto R.Mockevičius patikino, kad STT prašymu vaizdo įrašą neabejotinai pateiktų.

„Jei kreipsis STT, neabejotinai pateiksime įrašą. Prašymų asmenų pasižiūrėti mūsų videoįrašų sistemoje įrašytas medžiagas yra kitos tvarkos. Toje salėje sėdi daug žmonių, kurie gali prieštarauti, nenorėti, nesutikti, kad kiti peržiūrinėtų. Čia yra niuansų. Jei būtų paprasta duoti, tai jūs man neskambintumėte, nes jis tiesiog būtų ji gavęs“, – kalbėjo VAD vadovas.

Savo ruožtu J.Džiugelio įtarimus kategoriškai neigianti Seimo narė Rita Tamašunienė trečiadienį 15min per savo padėjėjus parodė tai, ką J.Džiugelis pamanė galint būti voku su kyšiu – kvietimą į LVŽS suvažiavimą. Nors antradienį R.Tamašunienė tikino, kad kvietimas buvo voke, dabar Seimo narė tikina, kad greičiausiai jis tiesiog buvo sulankstytas.

R.Tamašunienės gautas kvietimas/R.Tamašunienės gautas kvietimas
R.Tamašunienės gautas kvietimas/R.Tamašunienės gautas kvietimas

Seimo pirmininko neįtikina suma

J.Džiugelio įtarimais netiki ir kiti valstiečiai. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis „Žinių radijui“ trečiadienį sakė, kad tokiu būdu Seimo narys tiesiog siekia dėmesio.

„Galėčiau pasijuokti iš tokio fakto, kad jei žmogus pamatė voką kito rankose, tai galvoja... Apie ką jis galvoja? Jis galvoja, kad vokais neateina laiškai, sveikinimai, atvirutės, kokie nors kvietimai, o atsiunčiami kyšiai? Ir koks, atsiprašau, kvailys, vidury salės įteiktų kokį nors kyšį... Tai tik noras pasigarsinti. Ir pavyko“, – kalbėjo Seimo pirmininkas.

Ar jūs tikite tokiu kvailumu Seimo narių, kad jie ten vietoje dalintųsi tokiu mokėjimu ar išvis kokiu nors mokėjimu? Ir suma 20 eurų, tai, na, išvis...

„Ar jūs tikite tokiu kvailumu Seimo narių, kad jie ten vietoje dalintųsi tokiu mokėjimu ar išvis kokiu nors mokėjimu? Ir suma 20 eurų, tai, na, išvis...“ – tęsė jis.

V.Pranckietis nesupranta ir ką J.Džiugelis pamatytų gavęs posėdžio pertraukos vaizdo įrašą, nes apie ką kalbėjo Seimo nariai, vis tiek jame nebūtų girdėti.

Bet ne visiems situacija juokinga. Štai „valstietė“ Agnė Širinskienė feisbuke pasipiktino, kad taip kuriama melaginga naujiena.

„Seimą gali sukrėsti korupcijos skandalas“ – grėsmingomis nuotaikomis savo publikaciją apie tai pradeda tiriamosios žiniasklaidos atstovas, kuriam iki šiol, net ir apklausus visus šios dėmesio ištroškusio Seimo nario sukurtos istorijos dalyvius, netapo suprantama, kad jis ir visuomenė tapo melagingos žinios, kuri kažkam generuoja „klikus“, kažkam – matomumą, aukomis“, – rašė ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Pasak A.Širinskienės tokiu būdu galima „valstiečius“ apkaltinti bet kuo – net ir kanibalizmu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius