Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 28

Vadovybės apsauga nori uždirbti daugiau nei VSD ir STT pareigūnai

Vadovybės apsaugos departamentas (VAD) nori tapti nepriklausoma tarnyba, persivadinti ir užsitikrinti didesnius atlyginimus, nei gauna Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai. Tačiau tokie lūkesčiai sunkokai stumiasi Seime. Trys komitetai trečiadienį planui išsiskirti iš vidaus tarnybų pritarė su išlygomis, prezidentūra idėjos neremia.
Lietuvos vadovų asmens sargybiniai šaudykloje tobulino įgūdžius
Lietuvos vadovų asmens sargybiniai šaudykloje tobulino įgūdžius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

VAD vadovas įtikinėjo, kad pokyčiai būtini tam, kad apsaugininkų darbo laiką būtų lengviau taikyti prie valstybės vadovų darbotvarkės, nebebūtų piktnaudžiaujama butpinigiais ir kompensacijomis už degalus, o tarnybos darbuotojai negalėtų dirbti dar ir kito darbo.

Vadovybės apsaugos departamentą išskirtine tarnyba paversiantį įstatymą Seime registravo „valstietė“ Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė, nors esą jis teikiamas Vyriausybės vardu.

Po pateikimo įstatymui jau pritarta, todėl šią savaitę gilintis į teisės aktą ėmė Seimo komitetai.

Trečiadienį projektą apsvarstė Nacionalinio saugumo ir gynybos, Valstybės valdymo ir savivaldybių bei Socialinių reikalų komitetai. Teisės ir teisėtvarkos komitetas dėl įstatymo kalbėjosi už uždarų durų, o sprendimus priims tik kitą savaitę.

Panašu, kad tai nebus lengva, mat kituose komitetuose įstatymo projektas sulaukė labai griežtos kritikos.

Nors VAD direktorius Rymantas Mockevičius aiškino, kad su Vidaus reikalų ministerijos kuruojama sritimi apsauga neturi nieko bendra, Seimo nariai abejojo, ar šios tarnybos pareigūnai turi uždirbti daugiau nei STT ir VSD darbuotojai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rymantas Mockevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rymantas Mockevičius

Prezidento patarėjas Darius Kuliešius nurodė, kad, ko gero, visos pertvarkos tikslas tėra susikurti geresnes darbo sąlygas, tačiau to esą galima pasiekti ir tiesiog optimizuojant resursus.

„Visai neseniai buvo reformuotas Vidaus tarnybos statutas, kuriuo buvo siekiama centralizuoti, optimizuoti tarnybas, o dabar siūlomas projektas išskirtų vieną instituciją iš visos sistemos. Tas pagrindimas nėra pakankamas, nes tokia praktika nėra plati“, – aiškino jis.

Kritiką žėrė ir Seimo nariai. Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atstovas Vytautas Bakas tvirtino, kad jam itin keista, kad dėl VAD padėties nuomonę pakeitė premjeras, anksčiau, kai buvo vidaus reikalų ministru, esą ypač priešinęsis išskirtinių sąlygų kūrimui vienai tarnybai.

„Tai, kas siūloma, griautų visą vidaus tarnybą, ir yra visiškai nepriimtina“, – sakė jis.

Tačiau R.Mockevičius aiškino, kad nors algos VAD pareigūnams augtų, jie netektų teisės gauti butpinigius ir kompensacijas už degalus, kuriomis dabar esą piktnaudžiaujama nuomojantis butus iš tėvų, tyčia deklaruojant gyvenamąją vietą ne Vilniuje.

Tai, kas siūloma, griautų visą vidaus tarnybą, ir yra visiškai nepriimtina, – teigė V.Bakas.

Tačiau Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkės Guodos Burokienės tokie argumentai neįtikino – esą, jei piktnaudžiaujama, tai tarnyba turi užtikrinti, kad to nebūtų, o ne imtis keisti tvarką.

„Tai jūs turite išryškinti“, – sakė ji, kai argumentus apie iš tėvų ir senelių nuomojamus butus dėstė VAD direktoriaus pavaduotojas Paulius Nemira.

Tapęs savarankiška institucija VAD planuotų iš policijos perimti Lietuvos ambasadų užsienyje apsaugą. Tam tarnyba perimtų 41 darbuotojo etatą ir 2 mln. eurų finansavimą, o Lietuvos atstovybių apsauga esą taptų kokybiškesnė, nes VAD pareigūnai moka anglų kalbą, yra geriau parengti.

Taupytų komandiruotėse

VAD vadovai Seimo nariams aiškino esą po pertvarkos būtų sutaupyta komandiruočių išlaidoms, nes nebebūtų privaloma užtikrinti darbo ir poilsio režimo, į užsienį su valstybės vadovais galėtų vykti du, o ne šeši ar net dešimt pareigūnų.

Tačiau jau dabar, pavyzdžiui, į Niujorką prezidentą lydėjo ne šeši, o trys apsaugininkai.

Dar vienas svarbus dalykas, R.Mockevičiaus nuomone, tas, kad vadovus ir pastatus saugantys žmonės negalėtų turėti kito darbo.

Tačiau patys VAD pareigūnai 15min pasakojo, kad keisdamas tarnybos pavaldumą R.Mockevičius pats tikisi išsaugoti savo darbo vietą, nes dabar VAD direktoriumi dirba paskutinę kadenciją ir po dvejų metų turėtų tarnybą palikti, jei ji nebus reorganizuota.

Be to, jie stebisi, kodėl kelerius ar net keliolika metų dirbantys pareigūnai turėtų būti atleidžiami dėl reorganizacijos, o pagal naują įstatymą iš naujo pradėtų tarnybą nuo bandomojo laikotarpio.

Tokių žodžių, Seimo Teisės departamento vertinimu, įsigaliojus naujam įstatymui pareigūnai taip pat negalėtų ištarti, nes jame numatytas draudimas griauti vadovybės autoritetą.

Tačiau šiuo metu, anot VAD vadovų, autoritetą labiau griauna pareigūnai. Esą buvo atvejis, kai apsaugininkas saugojo vieną asmenį, o rinkimuose agitavo už kitą. Todėl naujame įstatyme numatytas draudimas tarnybos darbuotojams priklausyti bet kokiai politinei organizacijai. Seimo Teisės departamentas mano, kad taip gali būti pažeidžiama žmogaus teisė turėti įsitikimus.

VAD direktorius Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete sulaukė ir klausimų „apie aktualijas“ – 15min publikaciją apie tai, kaip po vidaus reikalų ministrės pastabų pradėtas tarnybinis patikrinimas vienam Seime dirbančiam pareigūnui.

R.Mockevičius patikino, kad jis yra mokytas pagarbos vyresniems, užleisti vietą moterims ir kitų mandagumo taisyklių. Jis tikino, kad ministrės pastabos buvo išgirstos ir į jas reaguota taip pat, kaip būtų reaguota, jei dėl pareigūnų nemandagumo būtų pasiskundusi valytoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius