Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 22

Vaikžudei Almai Bružaitei Lukiškėse blogai, bet į Panevėžį keliauti ji bijo

Du savo vaikus nužudžiusi ir už tai kalėti iki gyvos galvos nuteista Alma Bružaitė skundžiasi, kad Lukiškių kalėjime pažeidžiamos jos teisės, nes ji priversta gyventi belangėje, kuri pritaikyta tik vyrams. Tačiau į Panevėžio moterų koloniją ji prašytis irgi nenori, nes ten būtų priversta gyventi kartu su kitomis nuteistosiomis. Šie pataisos namai nepritaikyti iki mirties nuteistoms kalinėms, praneša TV3 „Savaitės komentarai“.
A.Bružaitė-Jonaitienė
A.Bružaitė-Jonaitienė / „Scanpix“ nuotr.

Tai, kad Lietuvos įkalinimo įstaigos nėra pritaikytos moterims, pasak Lietuvos kalinių globos draugijos, gali nulemti teismų sprendimus. Esą Lietuvoje iki gyvos galvos į kalėjimą damos nesiunčiamos ne tik dėl nusikaltimų sudėtingumo, bet ir todėl, kad tiesiog nėra sąlygų jų kalinti.

Vienintelė iki gyvos galvos kalėti nuteista moteris Lietuvoje yra šiuo metu Lukiškių kalėjime dienas leidžianti A.Bružaitė. Penktadienį suėjo lygiai aštuoneri metai nuo to, kai ji pasmaugė du savo sūnus, kurių vienam dabar būtų penkiolika, o kitam devyniolika metų.

Lukiškėse blogai

Pastaruoju metu A.Bružaitė vis dažniau skundžiasi savo įkalinimo sąlygomis. Jai nepatinka, kad jos visiškai tokios pat, kokios sudaromos vyrams – praustis leidžiama kartą per savaitę ne ilgiau nei 15 minučių. Be to, nors vyrai gali dirbti ne kamerose, A.Bružaitė tokios galimybės neturi.

Nors vyrai gali dirbti ne kamerose, A.Bružaitė tokios galimybės neturi.

Lietuvos įstatymai nenurodo, kad vyrams ir moterims turėtų būti taikomos skirtingos kalinimo sąlygos. Tačiau juose yra pažymėta, kad nuteistieji iki gyvos galvos gali pasirinkti būti kalinami vienutėse arba po du.

Tokio pasirinkimo A.Bružaitė neturi.

„A.Bružaitė neturi galimybės būti su kuo nors dviese. Štai čia iš tikrųjų jau yra jos teisių pažeidimas“, – pabrėžia  Lietuvos kalinių globos draugijos vadovas Jonas Stašinskas.

Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo vadovybė atkerta, kad kitaip nebus. Vienintelė galimybė A.Bružaitei esą yra po dvejų metų, kai bus atlikusi dešimties metų bausmę kalėjime, prašytis būti perkeliamai į pataisos namus.

Į Panevėžį keliauti bijo

Šiandien, anot TV3  „Savaitės komentarų“, moteris turi vieną galiojančią nuobaudą, bet yra vertinama teigiamai, todėl galimybė persikelti į Panevėžio moterų koloniją yra.

Kalinius globojanti organizacija pažymi, kad A.Bružaitė sąlygomis skundžiasi ne dėl to, jog tikėtųsi būti greičiau perkelta į Panevėžį. Atvirkščiai, pasak J.Stašinsko, to moteris net bijo, nes Panevėžyje jai tektų kalėti kartu su kitomis nuteistosiomis. Nuteistosioms iki gyvos galvos kalėti vienutėse ar po dvi sąlygos Panevėžyje nėra sudarytos.

Nuteistosioms iki gyvos galvos kalėti vienutėse ar po dvi sąlygos Panevėžyje nėra sudarytos.

Panevėžio pataisos namai nė nežino, kad nuteistajai iki gyvos galvos turi būti atskira vieta. Jų atstovo teigimu, tokia nuteistoji būtų paskirta į kurį nors būrį.
 
Būtent to, pasak J.Stašinsko, už vaikų nužudymą kalinti A.Bružaitė bijo labiausiai.

Nuteistosios vaikų skriaudikių nemėgsta

Pataisos namuose Panevėžyje už vyro nužudymą kalinti Nataša Kušnir sako, kad A.Bružaitės baimė  pagrįsta. Pasak jos, vaikų skriaudikės kitų nuteistųjų gali būti nemėgstamos ar net žeminamos.

„Už vaikų nužudymą, kurios kali. Už smurtą prieš vaikus. Už savo motinų nužudymą. Yra tokių. Paprasčiausiai jos nepritampa prie normalių merginų. Šiek tiek atstumtos būna. Neprisileidžiama jų artyn. Net, jei su jomis bendraujama, nėra labai artimos draugystės“, – vardijo nuteistoji.

Šiuo metu Lietuvoje už grotų bausmes atlieka apie 360 moterų. 60 laukia teismo, kitos atlieka paskirtas bausmes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius