Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 10 /09:39

Valdantieji telkia pajėgas balsavimui dėl veto: atšaukia ir trumpina komandiruotes

Ketvirtadienį Seime – išbandymas valdantiesiems. Norint atmesti prezidento veto dėl mokamų testų nepasiskiepijusiems gyventojams, už tai turės pasisakyti ne mažiau kaip 71 parlamentaras. Valdančiąją daugumą sudaro 74 atstovai, opozicija, tikėtina, valdančiųjų nerems. Norėdami dalyvauti svarbiame balsavime, kai kurie valdančiosios koalicijos atstovai atšaukia bei trumpina komandiruotes.
Gabrielius Landsbergis, Tomas Vytautas Raskevičius ir Simonas Gentvilas
Gabrielius Landsbergis, Tomas Vytautas Raskevičius ir Simonas Gentvilas / 15min nuotr.

Lapkričio 10–12 dienomis konservatorių lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis planavo dalyvauti UNESCO generalinės konferencijos 41-ojoje sesijoje Paryžiuje.

Tokį vizito planą potvarkiu spalio 27-ąją patvirtino ministrė pirmininkė.

G.Landsbergio vizitas – paankstintas, trumpesnis

Tačiau G.Landsbergis į vizitą išvyko anksčiau – lapkričio 9-ąją, tą pačią dieną atitinkamai buvo pakoreguotas ir minėtas potvarkis.

Kelionės metu ministras ketina dvišaliuose ir daugiašaliuose susitikimuose pristatyti Lietuvos kandidatūrą į UNESCO Vykdomąją tarybą ir Tarptautinės komunikacijos vystymo programos tarybą 2021–2025 metų laikotarpiui, 15min nurodė jo atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė-Kuliešienė.

„Ministras taip pat susitiks su Prancūzijos kolega Jeanu-Yves'u Le Drianu bei Prancūzijos valstybės sekretoriumi Europos reikalams Clement'u Beaune'u“, – pažymėjo ji.

Iš konferencijos G.Landsbergis taip pat sugrįš anksčiau.

„Į Lietuvą ministras grįš lapkričio 10 dieną vakare“, – nurodė V.Šmaižytė-Kuliešienė.

Į Lietuvą ministras grįš lapkričio 10 dieną vakare.

Taigi, jis suspės dalyvauti ketvirtadienio Seimo posėdyje ir balsavime dėl prezidento veto.

Publikavus tekstą, ministro atstovė V.Šmaižytė-Kuliešienė nurodė, jog G.Landsbergio darbotvarkė lapkričio 11 ir 12 dienomis buvo suplanuota jau seniai ir savo vizito Paryžiuje jis esą netrumpina.

„Ministro darbotvarkė lapkričio 11 dieną ir 12 dieną buvo suplanuota jau labai seniai ir joje niekada nebuvo Paryžiaus. Ministras vizito netrumpina – jis būtent toks, koks ir buvo suplanuotas“, – teigė ji.

Atstovė pasidalijo G.Landsbergio pasirašytu, lapkričio 4 dieną premjerei adresuotu raštu, kuriuo lapkričio 9–10 dienomis prašoma jį išleisti į komandiruotę Paryžiuje.

Dokumentą, ant jo paspaudus, galima pasididinti:

URM inf./Užsienio reikalų ministro prašymas dėl komandiruotės
URM inf./Užsienio reikalų ministro prašymas dėl komandiruotės

„Jei planavimo stadijoje kažkas ir tikėtinai/preliminariai/ar pagal UNESCO reikalavimą įrašė ministro komandiruotės datą – jūsų užduotis yra suprantu – užduoti klausimą URM, o ne rašyti kaip jums atrodo. Pakartosiu – iš mūsų pusės niekada nebuvo plano tokiam ilgam vizitui“, – teigė V.Šmaižytė-Kuliešienė.

„Priverstas grįžti“ ir S.Gentvilas

Liberalų sąjūdžio atstovas, aplinkos ministras Simonas Gentvilas, lapkričio 8–12 dienomis suplanavo dalyvauti Jungtinių Tautų bendrosios klimato kaitos konvencijos šalių konferencijoje, Kioto protokolo šalių susitikime ir Paryžiaus susitarimo šalių susitikimo sesijoje Glazge.

Į komandiruotę S.Gentvilas jau išvyko, bet vizitą sutrumpins, 15min patvirtino ministro patarėjas komunikacijai Marijus Gailius.

„Taip, dalyvauja, ir yra priverstas grįžti iki Seimo posėdžio lapkričio 11-ąją. Ministrą konferencijoje pavaduos viceministrė Gintarė Krušnienė“, – teigė M.Gailius.

Taip, dalyvauja, ir yra priverstas grįžti iki Seimo posėdžio lapkričio 11-ąją.

A.Lydeka tikisi suspėti balsuoti

Kitas Liberalų sąjūdžio atstovas Arminas Lydeka lapkričio 11-ąją kartu su Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos delegacija turėtų išvykti į Bulgariją ir dalyvauti Bulgarijos prezidento ir išankstinių Bulgarijos Nacionalinio Susirinkimo rinkimų stebėjimo misijoje.

Šio vizito politikui, pasak jo paties, atšaukti ar į jį išvykti vėliau nepavyks, bet balsuoti dėl prezidento veto esą galbūt išeis.

„Ši komandiruotė yra labai svarbus dalykas. Aš ne pats sau atstovauju, <...> važiuoju ne nuo Seimo, o nuo Europos Tarybos. Rimta delegacija, vizito metu rimtas užduotis delegacijai kelia Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja, užtat negaliu nevažiuoti, tikrai skrisiu“, – 15min komentavo A.Lydeka.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Arminas Lydeka
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Arminas Lydeka

Paklaustas, ar praleis rytinį ketvirtadienio Seimo posėdį, politikas tikino, jog dalyje jo jis dalyvaus ir galbūt suspės balsuoti dėl prezidento veto.

„Kiek laiko bus iki lėktuvo, tiek dalyvausiu, paskui jau išskrisiu. <...> Jeigu sklandžiai ryte eis, spėsiu dalyvauti. Jeigu bus kokie perkėlimai, tuomet jau nebespėsiu“, – kalbėjo A.Lydeka.

T.V.Raskevičius atšaukė komandiruotę

Pataisų dėl mokamų testų nepasiskiepijusiems svarstymas ir priėmimas rytiniame ketvirtadienio Seimo posėdyje numatytas apie 10 val.

Lapkričio 11-ąją Seime neturėtų būti ir Laisvės partijos atstovo Tomo Vytauto Raskevičiaus – lapkričio 10–12 dienomis jis planavo dalyvauti Friedricho Naumano fondo rengiamame susitikime neteisėtos migracijos klausimais Ispanijoje.

Tačiau į komandiruotę politikas neišvyks.

Komandiruotę atšaukiau.

„Komandiruotę atšaukiau“, – 15min nurodė T.V.Raskevičius ir teigė taip padaręs būtent dėl laukiančio svarbaus balsavimo Seime.

Praėjusią savaitę Seimas balsų dauguma nusprendė iš naujo svarstyti prezidento Gitano Nausėdos vetuotas Užkrečiamųjų ligų įstatymo pataisas, kuriomis siūlyta įvesti mokamus testus nepasiskiepijusiems darbuotojams.

Opozicija remia prezidento veto

Pateikus prezidento veto, už tai, kad įstatymas būtų laikomas nepriimtu, balsavo 60 parlamentarų. Beveik visi – iš opozicijos, klaidą balsuodamas padarė tik Laisvės partijos atstovas Marius Matijošaitis.

Po balsavimo jis paskelbė suklydęs ir paprašė laikyti jį balsavus už projekto svarstymą iš naujo.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

68 Seimo valdančiosios koalicijos atstovai balsavo už tai, kad grąžintas įstatymas būtų svarstomas iš naujo.

Prezidento veto dėl Užkrečiamųjų ligų įstatymo pataisų į Seimo posėdžių salę sugrįš ketvirtadienį. Svarstant įstatymą iš naujo, norint priimti jį be pakeitimų reikia ne mažiau kaip 71 balso „už“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius