-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 31

Valdas Adamkus apie Michailą Gorbačiovą: Lietuvai jis tikrai nėra niekuo pasitarnavęs

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, turėjęs progų matyti sovietų lyderio Michailo Gorbačiovo veiklą ir vakariečio, ir lietuvio akimis, pripažįsta galįs jį vertinti tik neigiamai. SSRS prezidentas, su kuriuo teko porą kartų susitikti, padarė partijai ištikimo ir savo tikslo iki paskutinio atodūsio siekiančio žmogaus įspūdį. Užtat ryžto ir noro ieškoti taikios išeities iš situacijos, susidariusios Lietuvai paskelbus nepriklausomybę, jis neparodė.
Michailas Gorbačiovas ir Valdas Adamkus
Michailas Gorbačiovas / Vida Press ir 15min nuotr.

Kad užgeso 91-erių M.Gorbačiovo gyvybė, V.Adamkus trečiadienio rytą sužinojo tik iš portalo 15min.

Būsimasis Lietuvos prezidentas Sovietų Sąjungos vadovą galėjo pažinti ne vien iš žiniasklaidos pranešimų ir kitų žmonių įspūdžių – jį ne kartą buvo sutikęs įvairiuose renginiuose. Tiesa, jie nebuvo susiję su Lietuvos reikalais – abu dalyvavo tarptautiniuose susitikimuose Madride, JAV.

Sausio įvykiai galėjo pakrypti visai kita linkme – be aukų, įtampų, kurios buvo.

Retos, bet trumpos progos pamatyti M.Gorbačiovą neleido pažinti jo, kaip žmogaus, bet padėjo susidaryti įspūdį. „Pasiliko toks pat Komunistų partijos, ideologijos žmogus, kuris visą gyvenimą turėjo savo tikslą ir to tikslo siekė turbūt iki paskutinės dienos“, – prisiminė V.Adamkus.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Valdas Adamkus
Lukas Balandis / BNS nuotr./Valdas Adamkus

Tačiau M.Gorbačiovo veiksmus dėl Lietuvos jis įvertino neigiamai: „Negaliu nieko teigiamo politiniu požiūriu jam priskirti, nes jis Lietuvai tikrai nėra niekuo pasitarnavęs.“

„Sausio įvykiai galėjo pakrypti visai kita linkme – be aukų, įtampų, kurios buvo. Deja, tuo metu jis neparodė ryžto ir noro spręsti tą reikalą taikiu, demokratiniu būdu. Aišku, jam ta demokratija reiškė visai ką kita nei mums“, – teigė kadenciją baigęs prezidentas.

Vakaruose M.Gorbačiovas buvo vertinamas kaip žmogus, ėmęsis liberalizuoti SSRS, pakeitęs pasaulį ir kuriam laikui suteikęs vilties, kad tarp supervalstybių įsivyraus taika. Apie tai kalba ir užuojautą dėl jo mirties reiškiantys įvairių šalių lyderiai.

Gal net buvo susidaręs klaidingas įspūdis, kad tai bus lūžis, kuris atneš Rusijai naują gyvenimą.

V.Adamkus ne vieną dešimtmetį gyveno JAV, iš ten matė ir paskutinio sovietų lyderio veiklą. Ar išties tuo metu Vakaruose turėta vilties, kad šis režimas gali pasikeisti?

„Dėl vilties nežinau, bet pasaulis pripažino, buvo vertinama palyginti palankiai, nes jį laikė tam tikru buvusios sistemos griovėju.

Taip pat skaitykite: Michailas Gorbačiovas: nekenčiamas namuose, mėgstamas anapus sienų

Kadangi Sovietų Sąjunga labai aiškiai buvo diktatūrinė valstybė, jos pozicija Vakarų pasaulio atžvilgiu buvo priešiška, iš jo nebuvo daug tikėtasi. Bet jo padaryti žygiai pačioje Sovietų Sąjungoje teikė tam tikros vilties.

Ta viltis kai kuriais atžvilgiais Vakarų pasaulio politikams turėjo tam tikros įtakos žvelgiant į Sovietų Sąjungą. Ir gal net buvo susidaręs klaidingas įspūdis, kad tai bus lūžis, kuris atneš Rusijai naują gyvenimą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius