Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 11 /12:19

„Valstiečiai“ pristatė šešėlinę Vyriausybę: jai vadovaus R.Karbauskis, S.Skvernelio tarp alternatyvių ministrų nėra

Didžiausia opozicinė partija Seime – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) – ketvirtadienį pristatė šešėlinį ministrų kabinetą. Jam vadovaus partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Buvusio „valstiečių“ premjero Sauliaus Skvernelio šešėlinėje Vyriausybėje nėra. Pirmajame posėdyje nuspręsta kreiptis į veikiančią Vyriausybę su siūlymais dėl koronaviruso situacijos suvaldymo, į teismą – dėl švietimo ministrės sprendimo, taip pat inicijuoti interpeliaciją aplinkos ministrui.
Ramūnas Karbauskis, Aurelijus Veryga, Giedrius Surplys
Pristatyta LVŽS šešėlinė Vyriausybė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Šešėliniais ministrais LVŽS alternatyvioje Vyriausybėje dirbs: sveikatos apsaugos – Aurelijus Veryga, socialinės apsaugos ir darbo – Tomas Tomilinas, finansų – Valius Ąžuolas, vidaus reikalų – Guoda Burokienė, krašto apsaugos – Dainius Gaižauskas, aplinkos – Ligita Girskienė, švietimo, mokslo ir sporto – Eugenijus Jovaiša.

Taip pat tarp „valstiečių“ šešėlinių ministrų: ekonomikos ir inovacijų – Deividas Labanavičius, žemės ūkio – Kęstutis Mažeika, energetikos – Arvydas Nekrošius, kultūros – Aušrinė Norkienė, užsienio reikalų – Giedrius Surplys, teisingumo – Agnė Širinskienė, susisiekimo Arvydas Vaitkus.

LVŽS šešėlinę Vyriausybę gruodį patvirtino partijos taryba.

Aiškindamas, kodėl šešėlinėje LVŽS Vyriausybėje neskirtas postas S.Skverneliui, R.Karbauskis teigė, kad jokio konflikto dėl to nėra.

Buvęs premjeras esą norėjo, kad alternatyvus ministrų kabinetas būtų daugiau koalicinis – sudarytas iš skirtingų opozicinių partijų.

Pasak „valstiečių“ lyderio, šiuo metu tai visiškai neįmanoma. Jis minėjo, kad, pavyzdžiui, tai, kas bus su Lietuvos socialdemokratų partija, paaiškės tik po jos pirmininko rinkimų.

„Kiek ji judės liberalių pažiūrų kryptimi, kiek ji bus kairioji – čia dar klausimas. Jie tam sprendimui tikrai nepasiruošę“, – mano R.Karbauskis.

Kartu jis sakė, kad šešėlinės Vyriausybės nebūna koalicinės, esą tokių pavyzdžių pasaulyje yra labai mažai.

LVŽS pirmininkas tikisi, kad S.Skvernelio pastangos toliau bus nukreiptos į Seimo opozicijos vienijimą, kas esą labai sudėtinga.

To, kad tapo šešėliniu premjeru, R.Karbauskio teigimu, negalima interpretuoti kaip signalo, jog sėkmės 2024 metų Seimo rinkimuose atveju jis galėtų tapti veikiančiu ministru pirmininku.

Tikslas – padėti valdžiai

Pasak R.Karbauskio, šešėlinės Vyriausybės tikslas – padėti dabartinei valdžiai daryti mažiau klaidų.

Jis sakė, kad klaidas darė ir jų vadovautas ministrų kabinetas. LVŽS lyderis akcentavo, kad norisi, jog „vieni kitus geriau girdėtume“.

„Mes tikrai nesiruošiame stoti į poziciją oponuoti dėl oponavimo, užsiimti propagandinių žinučių skleidimu. Mes formuodami šešėlinę Vyriausybę turime vieną tikslą: padėti daryti mažiau klaidų. Klaidas darėme mes buvusios Vyriausybės ir buvusios valdančios daugumos metu, klaidas daro dabar ir tikriausiai darys visada.

Be klaidų niekas nieko nesukuria. Ir vertinant koronaviruso situaciją, tų klaidų neįmanoma išvengti, nes mes viską darome pirmą sykį, daugelį dalykų pirmą sykį darome. Ir labai norisi, kad vieni kitus geriau girdėtume“, – kalbėjo LVŽS pirmininkas ir partijos šešėlinis premjeras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

R.Karbauskio teigimu, dabartinės centro dešinės koalicijos vadovaujamas ministrų kabinetas gali kreiptis į juos prašydamas ekspertinio vertinimo.

Pirmajame „valstiečių“ šešėlinės Vyriausybės posėdyje numatyta svarstyti septynis klausimus: nuo ministrų kabineto programos tvirtinimo, memorandumo dėl COVID-19 valdymo priėmimo iki kreipimosi į Vyriausiąjį administracinį teismą dėl švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės įsakymo, susijusio su nauju studijų kainos patvirtinimu, bei siūlymo dėl interpeliacijos aplinkos ministrui Simonui Gentvilui.

15min nuotr./Simonas Gentvilas ir Olga Vėbrienė
15min nuotr./Simonas Gentvilas ir Olga Vėbrienė

Nuspręsta kreiptis į teismą dėl minėto J.Šiugždinienės sprendimo. Aplinkos ministrui iš esmės dėl istorijos su Aplinkos apsaugos departamentu su jo vadove Olga Vėbriene Seimo pavasario sesijoje planuojama inicijuoti interpeliaciją. Tam bus siekiama ir kitų opozicinių parlamento frakcijų paramos.

Programoje – tęstiniai ir nauji darbai

Šešėlinės teisingumo ministrės A.Širinskienės teigimu, LVŽS Vyriausybės programa yra visaapimanti.

Esą ji sujungia „valstiečių“ siūlomus darbus pagal partijos puoselėjamas vertybes: tiek sveikatos, tiek švietimo, tiek ekonomikos srityse.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Pristatyta LVŽS šešėlinė Vyriausybė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Pristatyta LVŽS šešėlinė Vyriausybė

„Rengdami planavo tiek darbų tęstinumą – tą galima pasakyti apie vaiko pinigų didinimo idėją, tiek ir planavo socialinės atskirties mažinimo darbus, kas mums yra svarbu, ir jų tęsimą. Taip pat kalbėjome ir kalbame programoje apie darbų tęstinumą, tarkime, pradėtos teikti ir apsitarta jau pirminėse nuostatose valstybinio banko idėja. Be abejo, programoje yra ir visiškai naujų darbų, juo labiau, kad į mūsų komandą įsijungė ir ministrai, kurie yra ne Seimo nariai“, – kalbėjo A.Širinskienė.

Siūlymai dėl koronaviruso

LVŽS šešėlinė Vyriausybė pirmajame posėdyje svarstė ir memorandumą dėl kovos su COVID-19 pandemija valdymo Lietuvoje.

Jame nurodoma, kad Lietuvoje taikomos griežčiausios Baltijos šalyse karantino priemonės, nors Europos ligų ir prevencijos centro skelbiamais duomenimis Latvijoje šiuo metu sergamumas koronavirusu iš trijų Baltijos šalių yra didžiausias – 550,9 atvejų 100 tūkst. gyventojų, Lietuvoje – 533,3 atvejų 100 tūkst. gyventojų, Estijoje – 518,1.

Ingridos Šimonytės Vyriausybei skirtame memorandume pateikiami aštuoni siūlymai.

LRV nuotr./Ingrida Šimonytė
LRV nuotr./Ingrida Šimonytė

Tarkime, siūloma smulkiesiems verslams sudaryti ir išlaikyti lygiavertes sąlygas bei galimybes veikti, kaip kad yra sudarytos galimybės veikti stambiajam mažmenos verslui – didiesiems prekybos centrams.

Taip pat – skaidrinti ekspertų tarybos sprendimų priėmimo procesą, padarant jį viešu bei atviru visuomenei, teikti visuomenei aiškią informaciją, kas, kada ir kur turės galimybę pasiskiepyti, sistemiškai spręsti vakcinavimo klausimus.

„Tai, kad vakcinavimas vykdomas neapgalvotai ir chaotiškai rodo ne tik aiškėjantys neskaidrūs vakcinavimo atvejai, bet ir tai, kad sveikatos apsaugos ministro įsakymas, nustatantis prioritetine tvarka skiepijamų gyventojų grupes, per kiek daugiau nei dvidešimt dienų spėtas pakeisti net tris kartus“, – sakoma memorandumo projekte.

Minėtame dokumente kalbama ir visapusiškos pagalbos šeimoms, kurios neteko pajamų ir šiuo metu susiduria su finansiniais ir (ar) sveikatos sunkumais, užtikrinimą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Pristatyta LVŽS šešėlinė Vyriausybė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Pristatyta LVŽS šešėlinė Vyriausybė

„Paaiškinti bei pateikti visuomenei išsamią informaciją apie neatitikimų sergamumo COVID-19 statistikoje priežastis bei užtikrinti, kad viešai būtų skelbiama tik patikima ir tiksli informacija apie COVID-19 sergamumą“, – taip skamba paskutinis LVŽS šešėlinės Vyriausybės siūlymas I.Šimonytės ministrų kabinetui.

Alternatyva valdantiesiems

Prieš pirmąjį šešėlinės Vyriausybės posėdį išplatintame pranešime spaudai LVŽS pirmininkas R.Karbauskis sakė, kad alternatyvų ministrų kabinetą partija suformavo siekdama visuomenės gerovės ir darbų tęstinumo.

Pasak jo, šešėlinė Vyriausybė teikia savo programą, kaip alternatyvą valdančiųjų – konservatorių ir liberalų – ministrų kabineto programai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Pristatyta LVŽS šešėlinė Vyriausybė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Pristatyta LVŽS šešėlinė Vyriausybė

Esą tai – pirmoji šešėlinė Vyriausybė šalyje, kuri dirbs nuolatos, pagal patvirtintą darbo reglamentą ir programą.

„Šešėlinės Vyriausybės programa buvo intensyviai rengiama keletą pastarųjų mėnesių ir apima, kaip ir privalu Vyriausybės programai, visas valstybės gyvenimo sritis. LVŽS, priešingai nei dabar valdančiojoje daugumoje esančios partijos, savo programoje pabrėžia tradicinę šeimą, kuriai valstybė turi užtikrinti visus reikiamus resursus vystytis ir augti, mokytis ir dirbti, būti sveikiems ir saugiems, gyventi švarioje aplinkoje“, – aiškino R.Karbauskis.

Tikino, kad valdantieji bijo

Apie tai, kad „valstiečiai“ formuos šešėlinę Vyriausybę R.Karbauskis kalbėjo iš karto po pralaimėtų Seimo rinkimų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Lapkritį atsisakęs parlamentaro mandato jis kalbėjo:

„Mes suformuosime šešėlinę Vyriausybę, mes turėsime tos Vyriausybės programą. Mūsų Vyriausybė – aš galiu tai garantuoti – bus gerokai stipresnė už tą Vyriausybę, kuri bus reali. Praktiškai jie (dabartiniai valdantieji – red.pas.) to bijo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius