Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 16 /12:59

Valstybės tarnybos departamentas atskleidė, kokius neteisingus duomenis apie save pateikė atleista O.Vėbrienė

Atleista Aplinkos apsaugos departamento (AAD) vadovė Olga Vėbrienė, Valstybės tarnybos departamento (VTD) duomenimis, pretenduodama į šias pareigas nurodė, jog vienai darbo grupei vadovavo ilgiau nei ji veikė iš tikrųjų. Vadovaujamo darbo patirties trukmė buvo vienas reikalavimų atrenkant AAD direktorių.
Olga Vėbrienė
Olga Vėbrienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas O.Vėbrienę iš pareigų atleido po to, kai paaiškėjo, jog jos turima vadovaujamo darbo patirtis nėra pakankama.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simonas Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simonas Gentvilas

„Direktorės vadovaujamo darbo patirtis neatitinka pareigybės, į kurią buvo priimta, reikalavimų – tapdama departamento vadove O.Vėbrienė turėjo mažesnę nei 2 metų vadovaujamojo darbo patirtį ir Valstybės tarnybos departamentui pateikė tikrovės neatitinkančius duomenis, pagal kuriuos į šias pareigas apskritai negalėjo būti priimta“, – rašoma Aplinkos ministerijos svetainėje.

15min pasidomėjo, kokius neteisingus duomenis, pretenduodama tapti nuolatine AAD vadove, VTD apie save pateikė O.Vėbrienė.

Darbo grupei vadovavo ne dvejus metus?

Ji, VTD visuomenės informavimo specialistės Linos Biekštaitės teigimu, pateikė gyvenimo aprašymą, kuriame nurodė, jog vienai 2018 metais prie Ūkio ministerijos sudarytai darbo grupei vadovavo beveik dvejus metus.

„Vertinant minimo pretendento darbo patirtį kartu su kitais vadovaujamojo darbo patirties laikotarpiais (kurie yra žinomi ir iš viešai prieinamos informacijos) konkurso organizavimo laikotarpiu taip pat buvo įskaičiuotas ir minimo asmens gyvenimo aprašyme (pateiktame Valstybės tarnybos departamentui) nurodytas vadovaujamojo darbo patirties laikotarpis einant ūkio ministro 2018 m. balandžio 24 d. Nr. 4-238 įsakymu „Dėl teisėkūros iniciatyvų mokslo, technologijų ir inovacijų viešojo valdymo sistemai tobulinti darbo grupės sudarymo“ sudarytos darbo grupės vadovo pareigas.

Gyvenimo aprašyme nurodyta, kad šios pareigos eitos 2018-04-24–2020-04-15“, – 15min komentavo departamento atstovė.

Pasak jos, šių metų balandį VTD sulaukė užklausos iš Aplinkos ministerijos.

Kartu su ja esą buvo atsiųstas Ekonomikos ir inovacijų ministerijos raštas, kuriame teigiama, jog minėta darbo grupė veikė ne apie du metus, o tik kiek daugiau nei du mėnesius – iki 2018 metų birželio 30 dienos.

Šių metų balandį VTD, L.Biekštaitės teigimu, gavo Aplinkos ministerijos užklausą dėl nuomonės pateikimo.

Laikytina, kad darbo grupė veiklos nevykdė nuo 2018 m. birželio 30 d.

„Atsižvelgiant į tai, taip pat – į darbo grupei suformuotus pavedimus, laikytina, kad darbo grupė veiklos nevykdė nuo 2018 m. birželio 30 d.“, – Ekonomikos ir inovacijų ministerijos raštą pacitavo ji.

Anksčiau abejonių dėl pateiktos informacijos nekilo

Jei šią informaciją VTD būtų žinojęs tada, kai vyko konkursas į AAD vadovo pareigas, O.Vėbrienė į jas nebūtų paskirta, tikino L.Biekštaitė.

Esą būtų įvertinta, kad ji neturi reikiamos dvejų metų vadovaujamojo darbo patirties.

Apie tai departamentas, pasak atstovės, informavo ir Aplinkos ministeriją.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aplinkos ministerija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aplinkos ministerija

„Jeigu Valstybės tarnybos departamentas konkurso užimti Aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pareigas organizavimo metu būtų turėjęs ar žinojęs Ekonomikos ir inovacijų ministerijos rašte nurodytą konkrečią informaciją dėl darbo grupės veiklos laikotarpio, tai, laikytina, kad konkurso organizavimo metu pretendento turimos vadovaujamojo darbo patirties neturėtų pagrindo pripažinti kaip pakankamos atitikti Aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pareigybės aprašymo <...>, nustatytam reikalavimui – turėti 2 metų vadovaujamojo darbo patirtį“, – teigė L.Biekštaitė.

Ji patikino, kad VTD konkurso organizavimo metu neturėjo abejonių dėl O.Vėbrienės gyvenimo aprašyme pateiktos informacijos teisingumo.

„Konkurso organizavimo laikotarpiu Valstybės tarnybos departamentas neturėjo abejonių dėl minimo asmens (kuris tuo metu be kita ko buvo laikinai perkeltas, esant tarnybinei būtinybei, į Aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pareigas) gyvenimo aprašyme pateiktos informacijos, susijusios su aptariamu vadovaujamojo darbo patirties laikotarpiu“, – komentavo VTD atstovė.

Valstybės tarnybos departamentas neturėjo abejonių dėl minimo asmens gyvenimo aprašyme pateiktos informacijos.

Piktinasi, kad negauna informacijos

Su O.Vėbriene 15min pasikalbėti nepavyko, tačiau pasirodžius publikacijai ją ji paprašė papildyti komentaru.

O.Vėbrienė teigė, jog Aplinkos ministerija iki šiol nesupažindino jos su surinktais duomenimis, kuriais grindžiamas atleidimas.

„Be kita ko, ir su VTD ir Ekonomikos ir inovacijos ministerijos raštais. Į Aplinkos ministeriją su prašymu pateikti man susipažinti visus duomenis, kuriais pagrįstas įsakymas dėl mano atleidimo, kreipiausi dar balandžio 12 d. <...>, tačiau iki šiol šių duomenų negavau“, – nurodė O.Vėbrienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Olga Vėbrienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Olga Vėbrienė

Tokią situaciją ji tikino vertinanti kaip trukdymą efektyviai ginti savo teises teisme.

„Kreipiausi teisinės pagalbos į advokatą Karolį Rugį, kuris toliau atstovaus mano interesus šioje byloje“, – dėstė O.Vėbrienė.

Apie tai, kad ministro sprendimą atleisti iš pareigų skųs teismui, ji pranešė jau anksčiau.

Negali pasakyti, ką suklastojo

O.Vėbrienė tikino negalinti plačiau pakomentuoti, kodėl ir už ką buvo atleista, kokius duomenis suklastojo ar pateikė neatitinkančius tikrovės.

„Negaliu atsakyti, ką suklastojau, – tiksliau, ką suklastojusi esu kaltinama, nes jokios papildomos informacijos negavau. Tik pabrėšiu, kad dokumentus tikrino ir Valstybės tarnybos departamentas, ir Aplinkos ministerijos specialistai.

Matyt, per tuos 8 mėn. aritmetika pasikeitė“, – pranešime žiniasklaidai svarstė O.Vėbrienė ir ragino atkreipti dėmesį į aplinkos ministro elgesį – esą susitikimuose jis į akis sakydavo, kad priekaištų darbui neturi, o už akių skaičiavo jos vadovavimo stažą.

Negaliu atsakyti, ką suklastojau, – tiksliau, ką suklastojusi esu kaltinama, nes jokios papildomos informacijos negavau.

Prieš tapdama nuolatine AAD vadove, O.Vėbrienė į šias pareigas tuomečio aplinkos ministro „valstiečio“ Kęstučio Mažeikos buvo paskirta laikinai.

Prieš tai ji vadovavo Aplinkos ministerijos Strateginių pokyčių grupei, taip pat – Ekonomikos ir inovacijų ministerijos Strateginių sprendimų paramos grupei, ėjo Ekonomikos ir inovacijų ministerijos kanclerės pareigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius