Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 02 04

S.Gentvilas mano, kad O.Vėbrienė įsirašinėjo jų pokalbį: „Jeigu ten buvo spaudimo, tegu išviešina“

Į viešą konfrontaciją su Aplinkos apsaugos departamento (AAD) vadove Olga Vėbriene stojęs aplinkos ministras Simonas Gentvilas sako, jog faktų apie tai, kad darė jai spaudimą, nėra. Nebent, pasak ministro, O.Vėbrienė turi paskutinio jų susitikimo įrašą ir gali spaudimą įrodyti.
Simonas Gentvilas
Simonas Gentvilas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ketvirtadienį aplinkos ministras S.Gentvilas lankėsi opozicinių „valstiečių“ frakcijos posėdyje ir buvo paklaustas apie AAD direktorei darytą spaudimą.

Dėl ministro elgesio ir dėl bandymo galimai „susilpninti aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę“ O.Vėbrienė kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir gavo pranešėjos statusą.

Apie jo taikytą spaudimą O.Vėbrienei, pasak paties ministro, „nė vieno fakto nėra“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Olga Vėbrienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Olga Vėbrienė

S.Gentvilas tikino su AAD vadove matęsis tris kartus – du kartus būryje kitų žmonių, kartą – asmeniškai kabinete Seime.

Paskutinysis susitikimas, anot jo, truko valandą ir galėjo būti įrašinėjamas.

„Asmeninių jokių raštų nesu rašęs minimais klausimais ir minima situacija. Tai aš darau prielaidą – didelę prielaidą – kad aš buvau įrašinėjamas trečio susitikimo metu“, – svarstė jis ir ragino įrašą, jei toks yra, paviešinti.

„Ir jeigu ten buvo spaudimo kažkokio, politiškai esu nusiteikęs, tegu išviešina šitą valandos pokalbį. Kitų jokių prielaidų, kad aš kažkam kažkada daręs spaudimą, nėra. Taškas“, – patikino S.Gentvilas.

Jeigu ten buvo spaudimo kažkokio, politiškai esu nusiteikęs, tegu išviešina šitą valandos pokalbį.

Jis pripažino, kad dalykinė diskusija su AAD direktore O.Vėbriene nesusiklostė, o įsiplieskusį konfliktą derėtų deeskaluoti.

Ministerija sulaukė skundų

S.Gentvilas bandė paaiškinti, kodėl AAD sulaukė išskirtinio Aplinkos ministerijos dėmesio.

„Kodėl gali atrodyti, kad neproporcingas dėmesys Aplinkos apsaugos departamentui? Mes esame gavę aštuonis skundus dėl departamento veiklos, keturis iš jų – direktorės atžvilgiu. Dėl kitų įstaigų nesame gavę.

Kaip departamentas turi tikrinti kiekvieną skundą dėl galimo teršimo, taip ir kiekvienas steigėjas turi tikrinti skundus. Tai skundų pagrindu yra inicijuoti tyrimai“, – teigė S.Gentvilas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simonas Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simonas Gentvilas

Taip pat santykiai esą gerai nesiklostė ir po to, kai praėjusių metų pabaigoje Būtingės terminale išsiliejo nafta. Vienas aplinkosaugininkas – Donatas Bagočius – apie šį incidentą suteikė informacijos aplinkos ministrui, o O.Vėbrienė jį nušalino nuo pareigų.

Apie patį įvykį ministras tikino sužinojęs ne iš aplinkosaugininko, o iš O.Vėbrienės. Nors informacijos esą prašyta ir jo.

„Antrasis santykių nesusiklostymas buvo su Būtingės avarija. Olga Vėbrienė informavo mane asmeniškai. Aš iš jos sužinojau, niekad kitaip ir neteigiau.

Kadangi Aplinkos ministerija yra atsakinga už ekstremalių situacijų valdymą <...>, mums reikia visą informaciją rinktis ir iš kariuomenės, ir skubiai, kad planuotume dalykus. Šioks toks nesusipratimas buvo, kad paklausus eilinio inspektoriaus, jis... Mano manymu, neproporcingos priemonės prieš jį buvo taikomos“, – kalbėjo S.Gentvilas.

„Bandau įsivaizduoti, kaip, pavyzdžiui, Saulius Skvernelis reaguotų į vieną pavaldžios įstaigos vadovių, jeigu ji žmogų, kuris informavo vieną Ekstremalių situacijų komisijos narį, pašalina iš pareigų. Manau, kad čia truputį nesusiklostė“, – svarstė ministras.

Jis tikino, kad D.Bagočiaus nepažįsta ir nėra jo draugas.

Mano, kad O.Vėbrienė negalėjo viešinti informacijos

S.Gentvilas stebėjosi, kodėl O.Vėbrienė šį aplinkosaugininką nušalino nuo pareigų, kai jis esą atskleidė ikiteisminio tyrimo medžiagą, nors pati neva padarė tą patį, kai feisbuke paviešino bendrovės „Grigeo Klaipėda“ padarytos žalos gamtai dydį.

„Šita medžiaga tik prokuratūros nuosavybė ir gali būti skelbiama tik prokuratūros leidimu. <...> Patikėkit, „Grigeo Klaipėda“ advokatai šitą informaciją išnaudos tikrai ginčijant procesą“, – kalbėjo S.Gentvilas.

Nors yra nesutarimų su O.Vėbriene, ministras tikino, kad AAD dirba įprastai, įstaigos veikla nėra paralyžiuota.

Jis prašė LVŽS nepolitizuoti ginčo su O.Vėbriene, kuri anksčiau dirbo politinio pasitikėjimo pareigūne LVŽS Vyriausybėje.

„Pastarieji keturi metai gerbiamos Olgos Vėbrienės veikloje buvo penki nekonkursiniai paskyrimai ir tai buvo iš esmės politinio pasitikėjimo pozicijos. Aš labai prašau ir jūsų frakcijos nepolitizuoti šito proceso. Jaučiu ir matau tokio žanro. Jeigu mes norime išlaikyti profesionalumą, tai labai prašau taip ir elkimės visi kartu“, – ragino S.Gentvilas.

Pas „valstiečius“ lankėsi ir O.Vėbrienė

Praėjusią savaitę LVŽS frakcijos posėdyje lankėsi ir AAD vadovė O.Vėbrienė.

Čia ji pasakojo, kad D.Bagočius buvo nušalintas nuo pareigų, nes informaciją apie incidentą Būtingės terminale rinko ne darbo metu.

Taip pat – kad S.Gentvilas buvo ją išsikvietęs pasiaiškinti, kodėl einama į konfliktą su Aplinkos apsaugos agentūra.

„Ministras mus išsikvietė pasiaiškinti, kodėl buvo kreiptasi į prokuratūrą. Buvo aiškiai pasakyta, kad tokių veiksmų daugiau ateityje nebūtų. Kad mes turėtume išsiaiškinti viduje, susitarti ir skalbinių į viešumą nenešti“, – pasakojo O.Vėbrienė.

Raštu pateiktuose atsakymuose LVŽS S.Gentvilas pripažino manantis, kad dėl dviejų institucijų nesutarimų nereikėjo kreiptis į prokurorus.

Man nėra priimtina, kad mūsų institucijos, turinčios siekti bendro tikslo, aiškinasi santykius ieškiniais.

„Vienintelis mano išsakytas nepasitenkinimas kilo dėl to, kad dvi bendradarbiauti turinčios institucijos – pavaldžios įstaigos – teisybės ir sprendimo ieško ne prie bendro stalo arba nuotolinės konferencijos, o gaišta laika abiejų įstaigų resursus skirdamos santykiams aiškintis per prokuratūrą.

Dabar esu skundžiamas, kad bandžiau suvesti dvi pavaldžias įstaigas prie bendro stalo. Man nėra priimtina, kad mūsų institucijos, turinčios siekti bendro tikslo – švarios aplinkos ir kovoti su tarša, aiškinasi santykius ieškiniais“, – teigė jis.

AAD į prokuratūrą kreipėsi dėl Aplinkos apsaugos agentūros sprendimo nenaikinti TIPK leidimo vienam teršėjui.

Daugiau apie LVŽS ir O.Vebrienės susitikimą – čia.

Posėdžio transliacija iš Seimo:

VIDEO: 2021-02-04 LVŽS frakcijos susitikimas su Aplinkos ministru Simonu Gentvilu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius