TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 05 28

Pavojingos atliekos ir dvokiantis vanduo: nelegalus sąvartynas Dzūkijoje veikia jau 10 metų

Valstybei priklausančiame sklype – dešimtys ar net šimtai tonų atliekų. Nelegalus sąvartynas šalia Matuizų gyvenvietės veikia apie dešimtmetį, tačiau jo tvarkymas taip ir neprasidėjo. Savivaldybė beda pirštu į Aplinkos ministeriją, o ši sako, kad tai savivaldybės prievolė.
Nelegalus sąvartynas Matuizose (Varėnos raj.) veikia jau daugiau kaip 10 metų
Nelegalus sąvartynas Matuizose (Varėnos r.) veikia jau daugiau kaip 10 metų / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pavojingos atliekos ir dvokiantis vanduo

Asbestinio šiferio lapai, automobilių detalės, tonos statybinių atliekų, padangos ir buitinė įranga. Šalia nedidelis vandens telkinys ir stipriai dvokiantis tekantis vanduo. Tai tik dalis to, ką galima išvysti šalia Matuizų gyvenvietės, Varėnos rajone, esančiame nelegaliame sąvartyne.

Šalia nelegalaus sąvartyno – nedidelis vandens telkinys ir dvokiantis tekančio vandens kanalas. Jis – gyvenvietės žemės ūkio laukų melioracijos sistemos dalis. Šalia sąvartyno esantis laukas taip pat užterštas statybinėmis atliekomis. Suartoje žemėje matyti plytų ir betono likučiai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šalia nelegalus sąvartyno kanale teka dvokiantis vanduo
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šalia nelegalus sąvartyno kanale teka dvokiantis vanduo

Atliekas verčia jau dešimtmetį

Kas verčia atliekas Nacionalinei žemės tarnybai priklausančiame sklype – nėra žinoma. Nei Varėnos rajono savivaldybė, nei Aplinkos apsaugos departamentas neturi žinių apie čia užkluptus ir nubaustus šiukšlintojus.

Kaip rodo palydovinės nuotraukos, apie 2 tūkst. kv. metrų plote atliekos buvo pradėtos pilti maždaug prieš 10 metų. Jau 2014 m. čia stebimos pirmosios atliekų krūvos. Varėnos rajono savivaldybė 15min atsiųstuose atsakymuose teigia, kad apie nelegalų sąvartyną sužinojusi vos prieš porą metų – 2021 m.

Google Earth nuotr. /Nelegalus sąvartynas Matuizose (Varėnos raj) 2014 m. rugpjūčio mėn, matomas iš palydovo
Google Earth nuotr. /Nelegalus sąvartynas Matuizose (Varėnos raj) 2014 m. rugpjūčio mėn, matomas iš palydovo

Savivaldybė pateiktuose atsakymuose teigia, kad jau prieš kelerius metus ėmėsi prevencinių priemonių ir atliekos šiuo metu į teritoriją nepatenka. 15min žurnalistas šiais metais keletą kartų apsilankė šioje teritorijoje, į kurią patekti automobiliu nebuvo jokių trikdžių. Deja, sąvartyne matėsi šviežiai išpiltos atliekos.

Žada sutvarkyti dar šiais metais

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai gegužės mėnesį patikrino nelegalų sąvartyną, nustatė pažeidimus ir Varėnos rajono savivaldybei, kaip dabartinei atliekų turėtojai, nurodė iki 2023 m. birželio mėn. 9 d. sutvarkyti atliekas ir pateikti tai patvirtinančius dokumentus.

Tuo tarpu savivaldybė teigia, kad dėl šio sąvartyno sutvarkymo Varėnos rajono savivaldybė dar 2021 m. kreipėsi į Aplinkos ministeriją. Ši nurodė, kad neturi galimybių skirti lėšų, ir pažymėjo, kad atliekų, kurių turėtojo nustatyti neįmanoma, sutvarkymu turi rūpintis pati savivaldybė, kuri 15min pateiktame atsakyme teigia, kad 2023 m. Varėnos rajono programos sąmatoje jau yra numatytos lėšos šiai teritorijai tvarkyti.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nelegalus sąvartynas Matuizose (Varėnos raj.) veikia jau apie 10 metų
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nelegalus sąvartynas Matuizose (Varėnos raj.) veikia jau apie 10 metų

Tonas atliekų užkasė po žeme

Priminsime, kad kovo pabaigoje 15min žurnalistas nelegalų sąvartyną aptiko ir netoli Perlojos esančiame miške. Tuomet ką tik sklypą su dešimtmečiais veikusiu sąvartynu įsigijęs Jeronimas Matulevičius ten buvusias tonas atliekų bandė tiesiog užkasti po žeme.

Tuomet aplinkosaugininkai veiklą nutraukė.

Aplinkos apsaugos departamentas ypatingą dėmesį nelegaliems atliekų vežėjams ir atsikratomomis atliekomis sutelkė po 15min tyrimo ir dokumentinio filmo „Šiukšlių pogrindis: greitai, pigiai, nelegaliai“. Jame buvo atskleista, kad Lietuvoje kasmet nelegaliai atsikratoma tūkstančiais tonų atliekų. Jos yra sudeginamos, užkasamos ar tiesiog išverčiamos miškuose ir pievose.

VIDEO: Šiukšlių pogrindis: greitai, pigiai, nelegaliai
VIDEO: Tuščias sklypas, o po žeme – dešimtys tūkstančių tonų atliekų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius