Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 04 14

Aršiam nelegalaus sąvartyno savininkui – aplinkosaugininkų kirtis: konfiskavo sunkvežimį

15min dokumentinio filmo apie nelegalų atliekų laidojimo verslą „Šiukšlių pogrindis“ pagrindinis herojus Darjušas Zareckis nepaiso pradėtų teisėsaugos ir aplinkosaugininkų tyrimų ir toliau vykdo nelegalią veiklą. Velykų išvakarėse aplinkosaugininkai jį pričiupo verčiant atliekas. Be jau turimų bėdų, šįkart jam prisidėjo dar viena - sunkvežimio konfiskavimas.
Aplinkosaugininkai per Velykas konfiskavo Darjušo Zareckio sunkvežimį, kuriuo buvo atvežtos ir išpiltos atliekos
Aplinkosaugininkai per Velykas konfiskavo Darjušo Zareckio sunkvežimį, kuriuo buvo atvežtos ir išpiltos atliekos / 15min montažas

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai, balandžio 8-ąją, šeštadienį, per pasalą prie nelegalaus sąvartyno Juodžių kaime Marijampolio seniūnijoje užfiksavo, kaip atvežama ir išverčiama sunkvežimis atliekų.

Šio nelegalaus sąvartyno veiklą neseniai paviešino 15min tyrimų žurnalistai, kurie slaptomis kameromis stebėjo jame vykstančią veiklą ir nustatė, kad kiekvieną savaitę čia yra išverčiama bent keletas sunkvežimių pavojingų ir nepavojingų atliekų, o vėliau jos sudeginamos.

Šįkart už sunkvežimio su atliekomis vairo sėdėjo pats sklypo savininkas ir nelegalaus atliekų laidojimo organizatorius D.Zareckis. Pareigūnai jį informavo, kad už daugiau nei 5 kub. m nepavojingųjų atliekų atvežimą ir atsikratymą gali būti skiriamas nusižengimo padarymo įrankių, transporto ir kitų priemonių, naudotų darant nusižengimą, konfiskavimas.

D.Zareckis priešinosi departamento pareigūnų veiksmams, todėl į pagalbą buvo pasitelkti policijos pareigūnai.

Kadangi tai ne pirmas šio asmens panašaus pobūdžio nusižengimas, atliekas atvežęs automobilis buvo sulaikytas ir pristatytas į laikinąją automobilių saugojimo aikštelę. Dėl automobilio poėmio sankcionavimo departamentas kreipėsi į teismą. Ketvirtadienį teismas patvirtino šio transporto konfiskaciją.

Aplinkosaugininkų paimtas sunkvežimis 15min žurnalistų slaptomis kameromis 2022 m. buvo nekart fiksuotas verčiantis įvairias atliekas.

Informacija apie įvykį bus perduota prokuratūrai. 15min primena, kad tyrimą dėl nelegalaus sąvartyno atlieka Aplinkos apsaugos departamentas ir Vilniaus apskrities kriminalinės policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimų valdyba.

Po 15min tyrimo, siekdama nustatyti gamtai padaryta žalą ir nusikaltimo mastą Lietuvos geologijos tarnyba georadaru atliko bandomuosius tyrimus, o Aplinkos apsaugos agentūros specialistai paėmė grunto ėminius. Laboratorinių tyrimų rezultatų duomenimis, sunkiųjų metalų ir naftos angliavandenilių koncentracijos neviršijo nustatytų ribinių verčių.

Taip pat Juodžių kaime valstybinėje miško žemėje, patikėjimo teise valdomoje Nacionalinės žemės tarnybos, atlikti ekogeologiniai tyrimai – nustatyta, kad gruntinis vanduo neužterštas, bet atliekomis užterštas pats gruntas.

Vasarį sklypų savininkams išsiųsti privalomieji nurodymai sutvarkyti nelegaliai išverstas atliekas. Beveik visi savininkai priklauso D.Zareckiui arba jo šeimos nariams. Šiuo metu už nelegalius sąvartynus trijuose sklypuose preliminariai apskaičiuota žala aplinkai yra beveik 4,3 mln. eurų, ją turės atlyginti teršėjai.

15min turimais duomenimis, nelegalaus atliekų laidojimo organizatorius D.Zareckis piktybiškai nebendradarbiauja nei su teisėsauga, nei su aplinkosaugos pareigūnais. Šiuo metu jo atžvilgiu tyrimas vykdomas pagal keletą Baudžiamojo kodekso straipsnių.

VIDEO: Šiukšlių pogrindis: greitai, pigiai, nelegaliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius