-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 16

VASA: nuo šiol akliesiems ir silpnaregiams Vilniuje rūšiuoti bus lengviau

Vilniaus atliekų sistemos administratorius (VASA) bendradarbiaudamas su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga pasirūpino, kad ant Vilniaus rūšiavimo konteinerių atsirastų specialios akliesiems ir silpnaregiams skirtos lentelės. Šiose lentelėse Brailio raštu yra pateikiama informacija apie konteineriuose rūšiuojamų atliekų tipą, rašoma pranešime spaudai.
/ „VASA“ nuotr.

VASA direktorės Justinos Prunskienė teigimu, aplinka, kuri supa žmones su regėjimo negalia yra labai svarbus veiksnys leidžiantis arba trukdantis jiems gerai jaustis. Pasak direktorės, jau kurį laiką daug dėmesio yra skiriama žmonių su negalia integracijai į plačiąją visuomenę, vis labiau stengiamasi kasdieninio gyvenimo aplinką pritaikyti jų poreikiams ir patogumui. VASA džiaugiasi galėdama įsitraukti į šiuos teigiamus procesus.

Aplinkosauga, tvarus gyvenimas ir savo aplinkos tvarkymas neatsiejami nuo šiuolaikiškumo ir pilietiškumo. Šiomis vertybėmis grindžiamas gyvenimo būdas turi būti prieinamas kiekvienam vilniečiui. Dalis žmonių, turinčių regėjimo negalią gyvena vieni arba su partneriais taip pat turinčiais regėjimo negalią. Tokiems žmonės anksčiau atliekas rūšiuoti savarankiškai buvo sunku, jiems tekdavo prašyti pagalbos iš kaimynų ar aplinkinių. Kiekvienas žmogus nori jaustis kuo mažiau priklausomas nuo kitų ir būti savarankišku. Todėl VASA pristatydama akliesiems skirtas lenteles ant konteinerių siekia palengvinti akliesiems rūšiavimą, sustiprinti jų savarankiškumą, o taip pat į rūšiavimo procesą įtraukti to dar nedarančius.

„Įgyvendindami šį projektą VASA ir Vilniaus miestas vadovaujasi europietiškumo orientyru. Europos Tarybos parengtoje 2017–2023 m. strategijoje dėl negalios tarp iškeltų tikslų yra: neįgaliųjų lygybės įgyvendinimas, jų savarankiškumo, veiksmingo dalyvavimo visose gyvenimo ir visuomenės srityse užtikrinimas. Viena iš minėtos strategijos prioritetinių sričių yra prieinamumas, kuris dažnai yra vertinimas tik kaip urbanistinės aplinkos pritaikymas neįgaliesiems. Tačiau VASA įgyvendindama šį projektą galvoja plačiau – apie gyvenimą Vilniaus bendruomenėje, buvimą integralia bendruomenės dalimi. Lentelė ant konteinerio gal ir neatrodo kaip labai reikšminga naujovė, tačiau kiekvienas rūšiuojantis vilnietis yra labai svarbus ir jo indėlis į miesto švarą yra visuomet juntamas“, – teigia VASA direktorė Justina Prunskienė.

Prie šios iniciatyvos įgyvendinimo prisidėjo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga. Jos specialistai parengė lentelių užrašus Brailio raštu. Artimiausiomis dienomis lentelės bus pritvirtintos ant 120 rūšiavimo ir mišrių komunalinių atliekų konteinerių. Aklųjų patogumui jos visos bus įrengtos lengvai pasiekiamoje vietoje – ant konteinerio viršaus. Lentelės bus pritvirtinamos ant konteinerių, esančių gausiausiai aklųjų ir silpnaregių apgyvendintose Vilniaus teritorijose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius