-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 02 08

Vėl kurstoma sąmokslo teorija, kad virusus kuria ir patentuoja žmonės bei valdžia

Socialiniuose tinkluose gaivinama jau paneigta melagiena, esą kai kurios ligos buvo išrastos žmonių ir net užpatentuotos. Natūraliai atsiradę dalykai, pavyzdžiui, virusai, paprastai nepatentuojami, nebent yra mokslininkų modifikuoti ar izoliuoti iš užkrėsto organizmo ir padauginti laboratorijoje. Tai nerodo, kad jie sukurti žmogaus. O kartu minimi patentuoti vaistai nuo sunkių ligų nepasiteisino ar net laikomi žalingais.
Instrukcija dėl koronaviruso
Instrukcija dėl koronaviruso / 123RF.com nuotr.

Jau platino anksčiau

Sąraše, kuriuo neseniai pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja, nurodyti tariamai Ebolos viruso, kiaulių gripo ir vaistų nuo AIDS bei vėžio patentai su numeriais.

„Ebola, AIDS, kiaulių gripas, vėžys ir... daugelis kitų ligų buvo sukurtos ir užpatentuotos“, – apibendrino sąrašą be jokio šaltinio savo paskyroje paskelbusi moteris.

Asmuo, sudaręs sąrašą, retoriškai angliškai klausia: „Kodėl JAV valdžia sukūrė ir užpatentavo Ebolą, kiaulių gripą, vaistus nuo AIDS, vaistus nuo vėžio. Atrodo, kad jie bando sukelti epidemiją, susargdinti mus, o paskui išlaikyti ligotus.“

Panašūs ligų ir užkratų bei su jais susijusių patentų sąrašai jau buvo platinti anksčiau.

Pavyzdžiui, šiame, kuris „Facebook“ buvo paskelbtas dar 2020-ųjų spalį, irgi minėti AIDS, Ebolos virusas, kiaulių gripas ir jį sukeliantis virusas H1N1, taip pat – BSE (galvijų spongiforminė encefalopatija, angl. bovine spongiform encephalopathy, geriau žinoma kaip kempinligė arba karvių pasiutligė, beje, sukeliama ne viruso, o neteisingai susilanksčiusių baltymų), Zikos virusas, SARS ir koronavirusas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose platinama žinutė, esą kai kurios ligos buvo sukurtos žmogaus ir net užpatentuotos
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose platinama žinutė, esą kai kurios ligos buvo sukurtos žmogaus ir net užpatentuotos

Greta buvo pridėtas paaiškinimas: „Virusai gali būti patentuojami TIK jei yra SUKURTI ŽMOGAUS.“

Siekė išvengti pelno vaikymosi

Kaip nurodyta sąraše, Ebolos viruso, kuris sukelia retą, bet sunkią ir, jei negydoma, mirtiną ligą, patento numeris – CA2741523A1. Toks patentas tikrai buvo suteiktas, jį po pusantrų metų užtrukusių procedūrų dar 2010-aisiais gavo JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC).

„Savaime suprantama, niekas Ebolos virusų (kurių šiuo metu žinome šešis) nekūrė, tik gamta“, – portalui 15min teigė genominis epidemiologas dr. Gytis Dudas, anksčiau vadovavęs šimto mokslininkų komandai tiriant Ebolos viruso kilmę.

Nuotr. iš asmeninio albumo/Dr. Gytis Dudas
Nuotr. iš asmeninio albumo/Dr. Gytis Dudas

Jis atkreipė dėmesį, jog pačiame patente rašoma, kad „virusas buvo izoliuotas, o ne sukurtas“.

Ebola viruso liga pirmą kartą buvo nustatyta 1976 m. per du vienu metu kilusius protrūkius Nzaroje (dabartinis Pietų Sudanas) ir Jambuku kaime (Kongo Demokratinė Respublika) Ebolos upės slėnyje (kaip tik nuo to užkratas gavo pavadinimą).

Didžiausias nuo to laiko ligos protrūkis buvo kilęs 2014-2016 m. Vakarų Afrikoje. Tuomet vien šiame regione nuo jos mirė daugiau nei 28 tūkst. žmonių. Protrūkio mastas ir didelis mirštamumas ne tik sukėlė susirūpinimą, bet ir pagimdė įvairių melų.

Viena iš sąmokslo teorijų susijusi su tuo, ką žmonės supranta kaip Ebolos virusą, tiksliau – patento „nuosavybė“. Plintant ligai ir daugėjant jos aukų, CDC suteiktas patentas ėmė kelti įtarimų ir skatinti gandus internete.

Patento santraukoje teigiama: „Išradimas apima izoliuotus žmogaus Ebolos (hEbola) virusus, žymimus kaip Bundibugyo (EboBun), saugomus Ligų kontrolės ir prevencijos centre (CDC, Atlantoje, Džordžijos valstija, Jungtinės Amerikos Valstijos) nuo 2007 m. lapkričio 26 d.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nešamas nuo Ebolos viruso mirusio žmogaus kūnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nešamas nuo Ebolos viruso mirusio žmogaus kūnas

Daugelis žodį „išradimas“ interpretavo kaip nuorodą, kad JAV vyriausybė ar jos agentūros tikrąja to žodžio prasme išrado Ebolos virusą laboratorijoje kaip įrankį populiacijos dydžiui kontroliuoti ar „prastumti“ brangias vakcinas arba vaistus.

Bet 2014-2016 m. protrūkį sukėlė ne EboBun, o kita atmaina, vadinama Ebola Zaire (Zayro – taip anksčiau vadinta Kongo DR – Ebola). Kitaip tariant, iš šios atmainos sukeltai ligai gydyti skirtų vaistų CDC būtų sunku uždirbti, mat ji amerikiečiams „nepriklauso“.

Taip pat skaitykite: Skleidžia seniai paneigtą melą: ne, SARS-CoV-2 nesukūrė Prancūzijos mokslininkai

Spekuliacijų dėl nuosavybės teisių pagrindas – įsitikinimas, esą kas dar skatina bet kurią organizaciją (valstybinę ar privačią) patentuoti virusą, jei ne noras į savo rankas sutelkti vaisto nuo jo kūrimą ir vėliau iš jo uždirbti. Tačiau tuomet dar nebuvo tokio teisinio aiškumo dėl žmogaus genomo patentų kaip po 2013 m. Aukščiausiojo Teismo priimto sprendimo.

Anot teisėjo Clarence'o Thomaso, genai ir jų koduojama informacija nėra verti patento vien todėl, kad buvo izoliuoti nuo supančios genetinės medžiagos.

„Myriad“ (byloje figūravusi genetinių testų kompanija – red. past.) nieko nesukūrė, – pažymėjo teisėjas. – Be abejo, jie rado svarbų ir naudingą geną, tačiau šio geno atskyrimas nuo jį supančios genetinės medžiagos nėra išradimas.“

Purdue universiteto biologijos mokslų profesorius, Ebolos virusų tyrėjas Davidas Sandersas dar 2014 m. paaiškino, kad CDC patentuoti „gyvybės formas“ nėra neįprasta praktika.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Liberijos menininkas Stephenas Doe ant sienos nupiešė Ebolos viruso simptomus.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Liberijos menininkas Stephenas Doe ant sienos nupiešė Ebolos viruso simptomus.

Tačiau tai daroma „dėl bendrojo gėrio“ – siekiama užkirsti kelią patentavimui siekiant pelno ir suteikti galimybę tolesniems tyrimams.

Tuo pačiu tikslu JAV Sveikatos departamentas bandė gauti kitą patentą, kurio numeris – 20120251502 – nurodytas kitame minėtame „Facebook“ įraše. Jis taip pat susijęs su viruso atmaina EboBun, aptikta paciento Bundibugyo (Uganda) – dėl to virusas gavo tokį pavadinimą – organizme. Tačiau siekti patento galiausiai atsisakyta.

Sidabro oksidas nuo AIDS negydo

Sąraše minimas kiaulių gripo patentas Nr. 8124101, suteiktas genetiškai modifikuotam kiaulių gripo virusui ir jo naudojimui.

Kaip nurodyta patente, jis apima susilpnintus kiaulių gripo virusus, kurie pasižymi menkesniu gebėjimu priešintis interferono (tai yra baltymas, kuris susidaro organizme, patekus virusui, slopina daugelio virusų dauginimąsi ląstelėse, aktyvina imunines ląsteles) atsakui.

Taip pat skaitykite: Nepaliauja platinti melagieną, esą koronavirusą sukūrė ir net patentavo prancūzai

Šie virusai dauginasi in vivo (gyvame organizme), tačiau ne taip aktyviai, yra mažiau užkrečiami ir silpnesni, todėl itin tinkami naudoti gyvų virusų vakcinose ir farmacinėse formulėse.

Ankstesniame „Facebook“ įraše figūravęs patentas CA2741523A1 susijęs ne su kiaulių gripo, o jau minėtu EboBun (Ebolos virusu). Nors paraišką CDC pateikė dar 2008 m., jis iki šiol nesuteiktas.

Patentas Nr. 5676977 esą buvo suteiktas AIDS gydymo metodui (o anksčiau buvo kalbama apie patį AIDS). Toks patentas tikrai buvo gautas dar praėjusio amžiaus pabaigoje, bet ne šią ligą sukeliančiam žmogaus imunodeficito virusui (ŽIV) ar efektyviam AIDS gydymo metodui.

Jo paprašė tetrasidabro tetroksido (cheminė formulė Ag4O4) molekulinio kristalų įrenginio išradėjas, įsitikinęs, kad šis prietaisas padėtų efektyviai gydyti AIDS. Patentas jau keletą metų nebegalioja, o teigiamas sidabro oksido poveikis gydant šią ligą nepatvirtintas.

Marihuana vėžio negydo

Trumpą sąrašą baigia patentas Nr. 6630507, esą išduotas vėžio gydymo metodui. Numeris – realus, bet šis patentas buvo išduotas ne vaistams nuo vėžio, o galimam nepsichoaktyvių kanabinoidų panaudojimui siekiant apsaugoti smegenis nuo tam tikrų ligų, pvz., cirozės, sukeltos žalos ar degeneracijos.

Patentą dar 2003 m. gavo JAV Sveikatos departamentas. Mokslininkai esą atrado, jog nepsichoaktyvūs kanapių komponentai gali turėti antioksidacinių savybių, kurios tariamai padėtų gydant tam tikras neurologines ligas.

„Pixabay“ nuotr./Asociatyvi iliustracija
„Pixabay“ nuotr./Asociatyvi iliustracija

Tačiau Maisto ir vaistų administracija (FDA) prieš ketverius metus išplatino pareiškimą dėl apgaulingų teiginių apie marihuana paremtą vėžio gydymą. Be to, buvo įspėtos keturios kompanijos, internetu neteisėtai pardavinėjusios tam skirtus produktus, kurie buvo reklamuojami kaip stebuklinga pagalba vėžio ir kai kurių kitų sunkių ligų atvejais, nors jų gydomasis poveikis nebuvo įrodytas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius