Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 17

Vėtros gūsius pakeis škvalas ir liūtys: kur tikėtis ekstremaliausių reiškinių

Pasak sinoptikų, penktadienį stiprus vėjas, vietomis pereinantis į škvalą, siaus visoje rytų Lietuvoje, o paskui vėją į Lietuvą keliauja ir gausūs krituliai. Taigi patirti ekstremalių metereologinių reiškinių pasekmes gresia labai didelei šalies gyventojų daliai. Vakarų Lietuvoje vėjas labiau sustiprės tik naktį.
Išvirtęs medis
Išvirtęs medis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) per gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemą informavo gyventojus apie penktadienį galimą perkūnijos ir škvalo tikimybę dar iš vakaro. Buvo patarta išnešti iš balkonų daiktus, kuriuos gali pakelti vėjas, nestovėti po aukštais medžiais, prie elektros linijų, nestatyti automobilių po medžiais, neliesti ant laidų užvirtusių medžių ar oro linijų atramų.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Metereologinių prognozių skyriaus sinoptikas Grinvydas Špelveris 15min patvirtino, kad didžiausia škvalo tikimybė – rytiniuose šalies rajonuose. Mat visoje rytinėje šalies dalyje siaučia stiprus vėjas. Vakariniuose rajonuose dieną yra ramiau, vėjas labiau sustiprės tik naktį.

Taip pat antroje dienos pusėje, pasak sinoptiko, į Lietuvą atslinks gausūs krituliai, kurie iš mūsų šalies teritorijos pasitrauks tik pirmoje nakties pusėje.

„Šiuo metu mūsų link keliauja ciklonas, kuris toliau keliaus į šiaurę ir šiaurės rytus, o kadangi kartu įtraukiamas karštas tropinis oras, dėl susidariusio didelio temperatūrų skirtumo tarp šių oro masių ir susidaro škvalas bei gausūs krituliai. Tokie krituliai susiję su tuo, kad karštis iš mūsų traukiasi. Rytoj jau bus vėsiau, nes atkeliaus vėsesnio oro masė“, – teigė pašnekovas.

Pasak G.Špelverio, stipriai vėjuota visoje rytinėje Lietuvos dalyje, todėl škvalo tikimybė – bet kur. „Negalime sakyti, vėjo gūsiai kils tik lokaliai“, – teigė jis.

Vilniuje stipraus vėjo gūsiai penktadienio dieną vartė medžius, vienas jų užvirto ant moters ir ją sunkiai sužeidė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius