2015 06 15

Vidaus reikalų ministerija siūlo Lietuvoje priimti iki 200 Europos Komisijos skirstomų pabėgėlių

Vidaus reikalų ministerija (VRM) pirmadienį pateikė projektą, pagal kurį į Lietuvą iki 2018 metų būtų priimti iki 200 Europos Komisijos skirstomų pabėgėlių, sprendžiant migrantų krizę Viduržemio jūroje.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Ministerijos Viešojo saugumo politikos departamento direktorius Tomas Žilinskas BNS sakė, kad šis skaičius parinktas pagal Lietuvos galimybes ir suderintas su Užsienio reikalų bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijomis.

„Įvertinome Lietuvos galimybes, infrastruktūros galimybes ir taip toliau“, – BNS sakė T.Žilinskas.

Vyriausybei svarstyti pateiktame projekte pažymima, kad pabėgėlių perkėlimą finansuojant Europos Komisijai ir jai taikant vienkartinės išmokos mechanizmą, pabėgėlius priimanti valstybė vykdytų jį savo lėšomis, o vienkartinė išmoka būtų mokama tik „tinkamai atsiskaičius“ Europos Komisijai.

Europos Komisija yra paskelbusi, kad už vieno pabėgėlio perkėlimą priimančiai valstybei mokėtų po 6 tūkst. eurų.

VRM skaičiuoja, kad pabėgėlio integracijos Lietuvoje laikotarpis, priklausomai nuo asmens pažeidžiamumo, Pabėgėlių priėmimo centre gali trukti nuo 8 mėnesių iki metų, o savivaldybės teritorijoje – nuo 13 iki 60 mėnesių.

Jo išlaikymas integracijos laikotarpiu Pabėgėlių priėmimo centre gali kainuoti nuo maždaug 5 iki 7,4 tūkst. eurų, o savivaldybės teritorijoje – nuo 8 tūkst. iki beveik 37 tūkst. eurų.

Europos Komisija paprašė valstybių narių per dvejus metus priimti 20 tūkst. Sirijos pabėgėlių ir paskirstyti dar 40 tūkst. į Italiją ir Graikiją plūstančių prieglobsčio prašytojų iš Sirijos ir Eritrėjos prašymų. Pagal Briuselio siūlymus, Lietuva priimtų 207 pabėgėlius ir turėtų apsvarstyti 503 prašymus dėl pabėgėlio statuso suteikimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pabėgėliai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pabėgėliai

Šalies vadovė Dalia Grybauskaitė yra sakiusi, kad Lietuva galėtų priimti iki 250 pabėgėlių. Pasak jos, tokie skaičiavimai gauti sudarius formulę, į ją įtraukiant gyventojų skaičių ir šalies bendrąjį vidaus produktą.

Tuo metu Ministrų kabinetas iki šiol laikėsi pozicijos, kad Lietuva galėtų priimti iki 50 pabėgėlių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius