Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 05

Vienas svarbiausių teismų – trejus metus be galvos: politikai niekaip nesuformuoja teisėjų korpuso

Aukščiausios instancijos Lietuvos bendrosios kompetencijos teismas – Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) – trejus metus dirba be nuolatinio vadovo. Klausimas ir toliau pakibęs ore, mat pastarąjį kartą Seimui atmetus konstitucionalisto Egidijaus Šileikio kandidatūrą į šio teismo teisėjus, lieka nesuformuotas pilnas jų korpusas, o tai – būtina sąlyga norint paskirti vadovą. Parlamentarei Agnei Širinskienei susidaro įspūdis, kad teisėjų skyrimas valdančiųjų yra politizuojamas. Konservatorius Andrius Navickas įžvelgia, kad prezidentas Gitanas Nausėda linkęs ieškoti ne bendro sutarimo su Seimu, parinkti ne profesionalesnius, o sau lojalesnius kandidatus.
Temidė
Temidė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

LAT nuolatinio pirmininko neturi nuo 2019 metų liepos, kai iš šių pareigų atleistas Rimvydas Norkus, išvykęs dirbti į Europos Sąjungos Teisingumo Teismą Liuksemburge.

Laikinai LAT vadovauja Civilinių bylų skyriaus pirmininkė Sigita Rudėnaitė.

2020 metų pradžioje prezidentas Gitanas Nausėda pateikė Seimui jos kandidatūrą į LAT pirmininkes.

Tačiau balsuojant dėl to patekta į beprecedentę situaciją: kaip prezidento pasirinkta kandidatė į LAT vadovus, S.Rudėnaitė Seimo valia buvo atleista iš Civilinių bylų skyriaus pirmininkės pareigų, bet į naujas pareigas nepaskirta ir liko paprasta teisėja.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sigita Rudėnaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sigita Rudėnaitė

Šį klausimą nagrinėjo ir Konstitucinis Teismas.

Jis nusprendė, kad prezidento dekretas ir Seimo nutarimas, kurių pagrindu S.Rudėnaitė atleista iš LAT Civilinių bylų skyriaus pirmininkės pareigų, prieštarauja Konstitucijai, ji grąžinta į pareigas.

Konstitucija numato, kad prezidentas teikia Seimui LAT teisėjų kandidatūras, o paskyrus visus šio teismo teisėjus, iš jų teikia Seimui skirti pirmininką.

Šiuo metu LAT teisėjų korpusas nėra suformuotas – trūksta vieno iš 32 teisėjų.

G.Nausėda Seimui buvo pateikęs buvusio Konstitucinio Teismo teisėjo E.Šileikio kandidatūrą į LAT teisėjus.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Egidijus Šileikis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Egidijus Šileikis

Tačiau kilo klausimų dėl informacijos apie sveikatą, kurios teisininkas nebuvo pasitikrinęs specialioje tam numatytoje įstaigoje – Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centre, taip pat dėl leidimo dirbti su įslaptinta informacija.

E.Šileikio kandidatūrai iš pradžių nepritarė klausimą svarstęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK), vėliau ją atmetė ir visas parlamentas.

2021 metų pabaigoje Seimas atmetė ir G.Nausėdos į LAT teisėjas siūlytos Dalios Višinskienės kandidatūrą.

Per pateikimą ši teisėja sulaukė klausimų apie rezonansinį sprendimą „Atviros Klaipėdos“ byloje, kurį nutarta peržiūrėti.

Atviras Seimas nuotr./Dalia Višinskienė
Atviras Seimas nuotr./Dalia Višinskienė

Ji buvo viena iš trijų teisėjų, galutine ir neskundžiama nutartimi pripažinusių naujienų portalą „Atvira Klaipėda“ pažeidus duomenų apsaugos taisykles, nes straipsnyje apie savivaldybės bendrovės viešuosius pirkimus buvo nurodyta pirkimų dalyvės savininko tapatybė ir jo giminystės ryšiai su savivaldybės įmonės darbuotoja.

G.Nausėda vertina neigiamai

Prezidento Komunikacijos grupės atstovų teigimu, LAT pirmininkas yra skiriamas iš šio teismo teisėjų, todėl, be svarbių vadovo įgaliojimų, vykdo teisingumą kaip ir kiti teismo teisėjai.

„Aukščiausiojo Teismo pirmininko nepaskyrimas turi reikšmės tiek šio teismo, tiek ir kitų institucijų, pavyzdžiui, Teisėjų tarybos, Nacionalinės teismų administracijos, sklandžiai veiklai.

Todėl situaciją, kai pasinaudojant nevienareikšmiškai vertinamomis procedūromis dėl politinių motyvų buvo stabdomas Aukščiausiojo Teismo teisėjo paskyrimo procesas, nesuformuojamas Aukščiausiasis Teismas ir dėl to nėra galimybės paskirti jo pirmininko, prezidentas vertina neigiamai“, – sakė prezidentūros atstovai.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gitanas Nausėda
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gitanas Nausėda

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius