Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 15 /2020 03 16

Vienintelis išvažiavimas į Lenkiją: vilkikų eilė vis dar siekia daugiau nei 10 km

Lenkijai dėl koronaviruso įvedus griežtą sienų kontrolę, pasienyje ties Kalvarijos kontrolės punktu sekmadienio vakarą susidarė daugiau kaip 20 km vilkikų eilė. Pirmadienį ši eilė sutrumpėjo, tačiau vis dar siekia 10 ar 12 km.
Lietuvos ir Lenkijos pasienyje
Lietuvos ir Lenkijos pasienyje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Jei Lietuvos ir Lenkijos pasienyje artimiausiomis dienomis išliks eilės, Lietuvos vyriausybė svarsto inicijuoti derybas dėl papildomo sienos kirtimo punkto atidarymo, pirmadienį pranešė ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Siekdamos sulėtinti naujojo koronaviruso plitimą, Lietuva ir Lenkija atkūrė sienų kontrolę ir uždraudė atvykti užsieniečiams, tačiau kroviniai per sieną yra praleidžiami.

Šiuo metu veikia vienintelis Kalvarijos–Budzisko sienos kirtimo punktas. Sekmadienio vakarą ties juo nusidriekė daugiau nei 20 kilometrų eilė, pirmadienio rytą ji siekė apie 12 kilometrų.

S.Skvernelis paragino vežėjus iš anksto užpildyti reikalaujamas anketas, kad būtų sutrumpintos procedūros. Jo teigimu, jei tai problemos neišspręs, galėtų būti atidaromas naujas punktas, o vežėjai galėtų būti skirstomi pagal prekių pobūdį.

„Jeigu matysime, kad net ir pildant anketas ta procedūra išlieka pakankamai ilga, aišku, su Lenkijos puse kalbėsimės apie galimybę naudotis dar vienu praleidimo punktu, galbūt skirtu atskirti tam tikrus srautus, kalbant apie atitinkamas prekes arba pervežamų krovinių specifiką. Tokia galimybė yra svarstoma“, – pirmadienį žurnalistams Vyriausybėje sakė ministras pirmininkas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilius Šapoka ir Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilius Šapoka ir Saulius Skvernelis

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė prognozavo, kad derybos su Lenkijos puse gali būti sudėtingos, Varšuvai siekiant įgyvendinti karantino sąlygas.

„Matysime, jei tas eiles, srautus bus sunku reguliuoti, tai yra derybų objektas. Bet reikia suprasti, kad kiekviena valstybė savo karantino sąlygas nustato orientuotas į savo valstybės poreikius. Lenkija, kaip žinia, yra tranzitinė valstybė, tad atsiras daug norinčių ją pervažiuoti ar įsteigti daugiau punktų. Todėl sudėtinga prognozuoti, kokie bus Lenkijos Vyriausybės sprendimai“, – žurnalistams sakė R.Tamašunienė.

Nutįso eilės

„Ta eilė, kur vakar pradėjo formuotis, išliko ir per naktį. [...] Maždaug prieš valandą, buvo maždaug 10–12 km įvažiuoti į Lenkiją laukiančių vilkikų. Vakar vakare virš 20 km buvo, tai tarsi sumažėjo. Ta eilė yra judanti“, – pirmadienį ryte 15min komentavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Prevencijos skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis.

Kiek laiko ši eilė laikysis, jis negalėjo pasakyti.

„Niekas negali prognozuoti. Viskas priklauso nuo Lenkijos pareigūnų vykdomų procedūrų. Jos dabar yra sulėtėjusios, sugriežtėjusios, vyksta temperatūros patikra, su techninėms priemonėmis vakar buvo problemų, pildomos anketos. Dėl Lietuvos pusės vilkikai galėtų greitai suvažiuoti, bet lenkai įsivedę griežtą kontrolę“, – paaiškino VSAT atstovas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Giedrius Mišutis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Giedrius Mišutis

Kituose pasienio punktuose situacija, pasak jo, gera. Laukiančių vilkikų esą nemažai viename pasienio kontrolės punkte ties Baltarusija, tačiau čia jų niekada netrūksta, teigė G.Mišutis, tad klausimas, kiek laukimas susijęs su situacija dėl koronaviruso.

„Baltarusijos pasienyje dabar veikia du tarptautiniai punktai – Raigardo ir Medininkų. Medininkuose ryte buvo apie 200 vilkikų. Čia, tiesa, ne eilėje jie laukia, o tam yra speciali laukimo aikštelė su infrastruktūra. Raigarde nieko nebuvo, – pasakojo G.Mišutis. – Latvijos pasienyje kelių daugiau yra, kažkokių eilių laukimo ar didelių nesklandumų nėra.“

Kovo 16-ąją Lietuva, siekdama suvaldyti situaciją dėl koronaviruso plitimo, paskelbė karantiną bei su tam tikromis išimtimis uždraudė į Lietuvą atvykti užsieniečiams. Draudžiama iš Lietuvos išvykti ir mūsų piliečiams. Analogiškus ribojimus taiko ir Lenkija.

„Nuo karantino įvedimo 00.00 val. į Lietuvą nebuvo įleisti du užsieniečiai – Lietuvos pasieniečiai neįleido. Lenkai iš Lietuvos neleido pas save atvykti penkiolikai asmenų“, – nurodė G.Mišutis.

Šie skaičiai ilgainiui keisis.

Pasiekė ir 24 km

Sekmadienį 22 val. prie Lietuvos–Lenkijos pasienio susiformavusi vilkikų eilė ištįso iki 24 km ilgio.

Atvykusiuosius prie pasienio pasitinka pasieniečiai, jiems talkina Lietuvos kariuomenės kariai, kurie reguliuoja eismą. Vilkikų vairuotojai, ketinantys palikti Lietuvos teritoriją, yra tikrinami lenkų pasieniečių. Prie pat įvažiavimo į Lenkiją matuojama vairuotojų temperatūra.

Lietuvos pusėje viskas kiek paprasčiau, įvažiavę į Lietuvą vilkikai netrukdomi palieka kontrolės postą. Žmonės atvykstantys lengvaisiais automobiliais nukreipiami į kitą eilę, kurioje juos pasitinka pasieniečiai. Čia pasiteiraujama atvykimo priežastis, pildomi atvykusiųjų duomenys, jeigu kyla įtarimų – matuojama temperatūra.

Visi Lietuvos pareigūnai dirba su respiratoriais.

Apie 11 valandą sekmadienį iš Lietuvos išvykstančių vilkikų eilė siekė apie 8 kilometrus. Visoje šioje eilėje laukė vos vienas kitas lengvasis automobilis. Išvykstantys Lenkijos pareigūnams privalo pateikti anketas, jų pildymas užtrunka. Todėl sieną kertantys žmonės skatinami anketas pasiruošti iš anksto.

Lietuvos pasieniečių duomenimis, patikros vietą Lenkijoje pasiekusiems vilkikų vairuotojams šio dokumento pildymas vietoje užtrunka, dėl to lėtėja ir visas iš Lietuvos išvykstantis eismas.

VIDEO: Pamatykite gyvai – vilkikų eilės prie Lenkijos pasienio

Šiuo metu sausumos eismas iš Lietuvos į Lenkiją ir atgal galimas tik per buvusio Kalvarijos–Budzisko punkto vietą. Visi kiti Lietuvą ir Lenkiją jungiantys keliai yra uždaryti.

VIDEO: Darbas Lenkijos pasienyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius