Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 07

Vietoj R.Šimašiaus nupjautų tujų – brūzgynai, pėstieji vaikšto senu taku

Nors pavasarį išpjauti žemgrobių tujas Žvėryne ėmėsi net pats sostinės meras Remigijus Šimašius, stebuklas neįvyko. Tik vietoje grobstytojų valstybinę žemę okupavo brūzgynai, dėl kurių pėstieji ir toliau renkasi seną taką aplinkui, o dviračių tako – nė žymės. Ar pavyks ambicingas savivaldybės planas taką įrengti dar šį rudenį?
Vietoj R.Šimašiaus nupjautų tujų Žvėryne - bruzgynai, bet jokio dviračių tako
Vietoj R.Šimašiaus nupjautų tujų Žvėryne - bruzgynai, bet jokio dviračių tako / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Šių metų kovą R.Šimašius ir darbininkai pjūklais pjovė tujas, kurios supo savavališkai užimtą valstybinę žemę ties Birutės g. namais 18D, 18B ir 18C Žvėryne. Spardydamas tvoras ir mosuodamas pjūklu meras tuo metu skelbė pabaigą žemės užgrobinėjimui.

„Aš nežinau, ką tie žmonės galvojo trijų skirtingų medžių – tujų, gudobelių ir eglių – gyvatvores užsisodinę, turbūt galvojo, kad čia bus labai sunku praeiti. Pabaiga ateina šitiems dalykams. Žmonės gal galvojo, kad čia jų privatus kiemas, o čia puikus kaštonas, puikūs medžiai – kai bus dviračių takas, vilniečiai galės džiaugtis“, – tuomet kalbėjo R.Šimašius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Meras žadėjo, kad dviračių takas šioje vietoje bus pradėtas tiesti jau vasarą, o tai būtų patogu tiek dviratininkams, tiek pėstiesiems, kadangi iki tol pastarieji neturėjo kitos išeities, kaip eiti taku tarp tvoros ir Neries.

Kaip sekasi šie darbai?

Dar birželio pabaigoje „Lietuvos žinios“ socialiniame tinkle „Facebook“ paviešino vaizdo įrašą, kuriame jokių darbų pradžios nematyti. Reportaže užfiksuoti pažymėti medžiai nupjovimui, takas, apaugęs žolėmis, o nukirstos tujos – nė neišvežtos.

Antradienį 15min nuvykus į Birutės gatvę, neišvežtų medžių jau nebuvo, dalis pažymėtų medžių pjovimui jau gulėjo supjaustyti. Sunkiai praeinamoje vietoje dviračių takas dar nepradėtas tiesti, o jo ribas žymintys kuoliukai skendi aukštoje žolėje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vietoj R.Šimašiaus nupjautų tujų Žvėryne – brūzgynai, bet jokio dviračių tako
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vietoj R.Šimašiaus nupjautų tujų Žvėryne – brūzgynai, bet jokio dviračių tako

Tiesa, senuoju taku Neries pakrantėje ir toliau tenka naudotis ne tik dviratininkams. Nors teoriškai išpjovus medžius galima praeiti per anksčiau užgrobtus sklypus, sunku net įsivaizduoti per šiuos brūzgynus brendančius pėsčiuosius.

Na, bent jau antradienį 15min nepavyko sutikti nė vieno tokio drąsuolio.

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius Virginijus Pauža 15min iškart paneigė „Lietuvos žinių“ paskelbtą informaciją, kad R.Šimašiaus nupjautos tujos buvo neišvežtos iki pat birželio mėnesio pabaigos.

Anot V.Paužos, kovo mėnesį tik nupjovus ir apgenėjus medžius „Grindos“ darbuotojai juo išvežė iškart. „Esame įsitikinę, kad vaizdo siužete užfiksuotos nugenėtos medžių šakos yra atneštos aplinkinių gyventojų ar įstaigų“, – sakė V.Pauža.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vietoj R.Šimašiaus nupjautų tujų Žvėryne – brūzgynai, bet jokio dviračių tako
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vietoj R.Šimašiaus nupjautų tujų Žvėryne – brūzgynai, bet jokio dviračių tako

Jis pripažino, jog teritorija vaizdingoje Žvėryno vietoje kol kas nėra nuolatos prižiūrima, pašalinti tik tie želdiniai, kurie trukdo būsimam dviračių takui. Rudenį įrengus taką šioje vietoje turėtų būti ir pjaunama žolė, ir surenkamos šiukšlės.

O darbų pradžia – jau ant nosies. Ateinantį pirmadienį Birutės gatvėje kastuvais mosuos įmonės „Sostinės gatvės“ darbininkai, kadangi prasidės tako įrengimo darbai.

„Bus kasamas gruntas, įrengiami pagrindai būsimam dviračių takui ir kt. Planuojama, kad nauju taku vilniečiai galės važinėti ir vaikščioti dar šį rudenį“, – sakė V.Pauža.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius