Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 26

Vilniaus autobusų vairuotojai dėl koronaviruso grėsmės gaus dezinfekcinių servetėlių

Kasdien tūkstančius keleivių autobusais ir troleibusais Vilniaus mieste pervežantys vairuotojai sunerimę: nors Lietuvoje koronaviruso atvejų patvirtinta nėra, tačiau virusas greičiausiai mūsų šalį pasieks, o tuomet jie bus viena iš rizikos grupių. Vežėjai ramina savo darbuotojus ir žada ne tik dezinfekuoti pačius autobusus, bet ir vairuotojams dalinti dezinfekcines servetėles rankoms valytis.
Koronaviruso grėsmė viešajame transporte
Koronaviruso grėsmė kyla ir Vilniaus autobusų vairuotojams. / 123RF ir 15min nuotr.

Vilniaus miesto savivaldybė antradienį informavo, kad bus imtasi visų įmanomų priemonių, kurios padės jausti saugiau pasaulyje plintant koronavirusui. Tarp yra buvo ir nurodymas miesto įstaigoms papildomai ypatingu dažnumu dezinfekuoti durų rankenas, viešojo transporto ranktūrius ir kitas dažnai liečiamas vietas.

Sunerimo vairuotojai

Autobusai ir troleibusai jau dezinfekuojami, tačiau vairuotojai sunerimo, kad nebūtų pamiršti – juk jiems tenka kasdien vežti tūkstančius keleivių, imti iš jų pinigus už bilietus, bendrauti.

Kaip 15min sakė UAB „Vilniaus viešasis transportas“ darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Algirdas Markevičius, šį nerimą jie jau pajuto. „Profesinė sąjunga jau antradienį vedė konsultacijas su bendrovės direktoriumi ir Eismo departamento vadovu šiuo klausimu, prašė skubiai sušaukti Darbų saugos ir sveikatos komiteto posėdį. Galiu jus patikinti, kad per artimiausią savaitę bus patvirtintas veiksmų planas, kaip užtikrins vairuotojų saugumą. Jau perkamos vienkartinės specialios servetėlės rankoms plauti, kadangi vairuotojai dirba su pinigais, jau paruošta atmintinė, kad vairuotojai privalo kas valandą valytis rankas. Kaukės irgi yra užsakytos“, – kalbėjo A.Markevičius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Markevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Markevičius

Vienam dalykui vis dėlto profsąjunga pasipriešino – anot A.Markevičiaus, norėta perkelti vairuotojams prievolę dezinfekuoti autobusus ir troleibusus patiems, tačiau vis dėlto nuspręsta, kad jie to nedarys.

Gaus servetėlių

„Susisiekimo paslaugų“ komunikacijos vadovė Miglė Bielinytė 15min sakė, kad vairuotojams ir kitiems abiejų vežėjų – „Vilniaus viešojo transporto“ ir „Transrevis“ – darbuotojams platinamos rekomendacijos, kaip saugotis nuo virusų, užtikrinti asmeninę higieną, rūpintis savimi ir aplinkiniais – tiek elektroniniu būdu, tiek spausdintos.

„Šios rekomendacijos paruoštos Vilniaus miesto savivaldybei bendradarbiaujat su Vilniaus visuomenės sveikatos biuro specialistais. Taip pat ruošiama speciali vaizdinė medžiaga su pačiomis svarbiausiomis rekomendacijomis, kurias komentuos bei vizualiai demonstruos Vilniaus visuomenės sveikatos biuro specialistai – jas vežėjų darbuotojams bei kontrolieriams planuojamas anonsuoti jau šiandien ar rytoj.

Be to, viešojo transporto vairuotojams bus dalinamos dezinfekcinės servetėlės, jog jie galėtų dažniau valyti savo darbo vietos paviršius, rankas, taip užtikrinant higieną“, – teigė atstovė.

Viešojo transporto vairuotojams bus dalinamos dezinfekcinės servetėlės, jog jie galėtų dažniau valyti savo darbo vietos paviršius, rankas, taip užtikrinant higieną.

„Vilniaus viešasis transportas“ organizuoja 4 mobilias valytojų brigadas, kurios pagal sudarytus maršrutus važinės po galinius autobusų ir troleibusų maršrutų punktus ir dezinfekuos salonus dienos metu.

„Viešojo transporto priemonių švarai užtikrinti sostinėje taikomos keturios standartizuotos valymo rūšys: kasdienis, periodinis ir generalinis plovimai bei sėdynių plovimas. Kasdienio valymo metu kruopščiai išvalomos grindys, nuvalomi langų rėmai, kiti vidaus paviršiai. Naudojant valymo ir dezinfekavimo priemones kasdien nuvalomi visi paviršiai, skirti keleiviams laikytis – turėklai, rankenos, sėdynių atlošų porankiai.

Iki šiol autobusai ir troleibusai kasdien būdavo valomi specialiu šarminiu valikliu, kuris turi dezinfekcinių savybių, bet dabar pasirinkti dar stipresnio dezinfekcinio poveikio valikliai, kurie naudojami ir medicinos įstaigose“, – aiškino M.Bielinytė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Naujieji Vilniaus viešojo transporto autobusai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Naujieji Vilniaus viešojo transporto autobusai

Daugiau dezinfekcinių priemonių ir kontrolieriams

Su keleiviais viešajame transporte nuolat bendrauti privalo ir kontrolieriais, tad „Susisiekimo paslaugų“ atstovai sako jiems irgi daugiau dėmesio skyrusi.

„Kiekviename viešojo transporto keleivių kontrolės autobusiuke yra sutelktos visos dezinfekcinės priemonės – rankų ir paviršių valymo skysčiai, respiratoriai, vienkartinės pirštinės, šluostės. Dėl šių dezinfekcinių priemonių naudojimo kiekvienas kontrolės ekipažas jau anksčiau buvo instruktuotas atskirai, taip pat nuolat akcentuojama paviršių dezinfekavimo ir vėdinimo svarba – tokios instruktavimo taisyklės taikomos nuolat.

Vyriausieji brigados kontrolieriai yra įpareigoti sekti minėtų priemonių atsargas tarnybiniame transporte. Vilniaus miesto savivaldybės ir Vilniaus visuomenės sveikatos biuro specialistų paruoštos rekomendacijos yra iškabintos darbuotojų susirinkimo vietoje, per pasitarimus instrukcijos yra aptariamos ir gyvai“, – tikino M.Bielinytė.

Jos teigimu, sostinės vežėjai ir „Susisiekimo paslaugos“ stebi situaciją ir esant poreikiui ieškos papildomų dezinfekcijos ar kitų reikalingų priemonių, jog būtų užtikrintas keleivių ir vairuotojų saugumas, higiena.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Lietuvoje koronavirusas niekam nenustatytas, bet Vyriausybė nusprendė dėl pasaulyje plintančio viruso skelbti ekstremalią situaciją Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius