Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 31

Vilniaus Pašilaičiuose kyla nauja mokykla, kaimynai įtarinėja, kad tai – prekybos centras

Šių metų šaltą vasario dieną buvo pradėtos Gabijos gimnazijos Vilniuje priestato statybos. Tuomet įkasta simbolinė kapsulė. Po pusmečio jau galima įžiūrėti šiokius tokius būsimosios švietimo įstaigos kontūrus, tačiau statybininkai ir miesto vadovai juokauja – iš kaimynų jie neretai girdi spėliojimus, kad tai būsiąs naujas prekybos centras.
Vilniaus Pašilaičiuose kyla Gabijos gimnazijos priestatas
Vilniaus Pašilaičiuose kyla Gabijos gimnazijos priestatas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Pastebėjimus, kad čia būsiąs dar vienas prekybos centras, prisipažino girdėję ir statybininkai, ir Vilniaus vadovai. Tačiau iš tikrųjų sostinės Pašilaičių gatvėje kyla nauja mokykla – kol kas vadinama Gabijos gimnazijos priestatu, nors nuo gimnazijos statinys ir gerokai nutolęs.

Žada nevėluoti

Bendrovės „Conresta“ direktorius Lukas Laukaitis vardija: „Cokolio, arba nulinio ciklo darbai jau yra pasibaigę ir kyla pastato konstrukcijos. Lapkričio-gruodžio mėnesį planuojama, statybų kalba tariant, uždaryti dėžutę – sudėti langus ir pradėti pastato vidaus įrengimą. Darbai vyksta pagal planą ir, kaip planuota, 2020 m. pastatą planuojame pabaigti.“

Kartu su statyba vyksta ir aplinkos tvarkymas – įrenginėjamas toks savotiškas amfiteatras mokyklos kieme, kuriame vyks įvairiausi mokykliniai renginiai.

Po statybų aikštelę miesto merą Remigijų Šimašių ir vicemerą Vytautą Mitalą lydėję statybininkai rodė būsimąjį pirmą aukštą, kur bus įrengtos klasės. Įsivaizduoti jas dar nėra lengva, tačiau darbai vyksta. Bent jau trečiadienį ryte statybininkų būsimojoje mokykloje buvo tikrai daug.

Gimnazija – perpildyta

Paskutinė simbolinė naujos mokyklos juostelė Vilniuje perkirpta prieš 8 metus, kai atidaryta Balsių progimnazija. Dabar tai perpildyta mokykla, šalia kurios jau kyla priestatas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vytautas Mitalas ir Remigijus Šimašius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vytautas Mitalas ir Remigijus Šimašius

Gabijos gimnazija irgi braška per siūles, todėl ir mokyklos bendruomenė, ir aplinkiniai gyventojai priestato labai laukia. 12 tūkst. kv.m keturių aukštų gimnazijos pastate bus gamtos mokslų, informatikos ir technologijų kabinetai, laboratorijos, sporto salės krepšiniui ir futbolui, mažoji sporto salė, aktų salė su scena, biblioteka, dailės studija, choreografijos salė, fotolaboratorija, mokyklos muziejus.

Gabijos gimnazijos priestatui numatyta išleisti apie 10 mln. eurų.

Anot Vilniaus mero, norint kurti gerą ateitį reikia rūpintis mokinių švietimu, o tam svarbios ir mokymosi erdvės. „Mes esame vienoje labiausiai įtampa paženklintų Vilniaus vietų dėl mokyklų stygiaus, nes šalia Gabijos gimnazija, kurioje vaikai tėvų sprendimu mokosi dviem pamainomis, o ne eina į kitas mokyklas. Todėl šito priestato, net ne priestato, o atskiro pastato, pastatymas išspręstų šitą problemą bent iš dalies, nors vėliau reikėtų ir kitų objektų“, – sakė R.Šimašius.

Ir tai ne vienintelė šiuo metu Vilniuje kylanti švietimo įstaiga: statybos vyksta ir Balsiuose, šalia „Vilnies“ mokyklos Pavilnyje, planuojama statyti priestatą šalia J.Lelevelio mokyklos, baigėsi ir architektūrinis Pilaitės mokyklos konkursas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilniaus Pašilaičiuose kyla Gabijos gimnazijos priestatas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilniaus Pašilaičiuose kyla Gabijos gimnazijos priestatas

Įkurtuvės kitąmet

Pagal sutartį, statybos turi baigtis 2020 metais, tad tuos naujus mokslo metus Gabijos gimnazija jau turėtų švęsti gerokai išsiplėtusiose patalpose.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilniaus Pašilaičiuose kyla Gabijos gimnazijos priestatas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilniaus Pašilaičiuose kyla Gabijos gimnazijos priestatas

Ši mokykla ypač reikalinga šalia esančiam Perkūnkiemiui – čia gyvena daug jaunų šeimų, turinčių šiuo metu darželinio amžiaus vaikų, kuriems po metų kitų reikės mokyklos.

Ar šiame pastate įsikurs mažieji, ar vyresni mokiniai, kol kas nėra nuspręsta. Priestatas galės veikti kaip atskira mokykla, todėl vaikams neteks bėgioti į už kelių šimtų metrų esantį pagrindinį gimnazijos pastatą.

Galvoja ir apie senas mokyklas

Vicemero Vytauto Mitalo teigimu, transformuojant ugdymo erdvės bus siekiama keisti ir ugdymo turinį. Ir tai turėtų paliesti ne tik naujai statomas mokyklas, bet ir renovuojant, pertvarkant senąsias.

„Kalbamės su Vilniaus Gedimino technikos universiteto specialistais, kurie mums padėtų paruošti tam tikrą standartą, tam tikrus pasiūlymus, kaip galime seno, sovietinio, koridorinio tipo mokyklas renovuoti, keičiant iš esmės jų ugdymo erdves labiau šiuolaikiniam ugdymui pritaikytas vietas – darbui grupėse, individualaus darbo erdves ir t.t. Šiuo metu toks projektas rengiamas“, – kalbėjo V.Mitalas.

Šiemet Vilniuje itin daug pirmokų, tad nuogąstauta, ar visiems jiems bus rasta vietų mokyklose. V.Mitalas užtikrino, kad jau dabar problemų nėra – visi mažieji turės savo klases.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius