Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 28

Vilniaus priklausomybės ligų centras: narkomanų gydymo nauda – neabejotina

Vilniaus savivaldybė ėmė bendradarbiauti su sostinės priklausomybės ligų centru – tabore sulaikomi narkomanai nuo šiol gabenami gydytis ten. Vilniaus priklausomybės ligų centras (VPLC) vardija šios iniciatyvos duodamus rezultatus.
Kriminalinė policija čigonų tabore
Kriminalinė policija čigonų tabore / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Neseniai 15min skelbė, kad reabilitacijos centrui „Nugalėtojų akademija“ vadovaujantis Linas Gasiliauskas netiki, kad tokiu būdu įmanoma padėti priklausomiems žmonėms: „Tokia iniciatyva iš anksto pasmerkta žlugti.“

Šiuo metu įgyvendinamas bendradarbiavimas tarp Vilniaus m. savivaldybės, Vilniaus antrojo policijos komisariato bei Vilniaus priklausomybės ligų centro, kurio metu Vilniaus Kirtimų romų tabore policijos sulaikyti narkotikų vartotojai siunčiami gydytis į Vilniaus priklausomybės ligų centrą, nėra nauja iniciatyva.

Anot Vilniaus priklausomybės ligų centro atstovės spaudai Morganos Danielės, toks pats projektas Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato išbandytas prieš šešerius metus, kai pirmą kartą įvairios institucijos ėmė kompleksiškai spręsti su Kirtimų taboru susijusias problemas.

„Policijos vertinimu, Vilniaus tabore lankosi 1600­–2000 narkotikų vartotojų, kurie dažniausiai įsigyja švirkštimui heroino, o pastaruoju metu ir sintetinio opioido – karfentanilio. Atsižvelgiant į tai, kad absoliuti dauguma asmenų, tabore įsigyjančių narkotikų, turi sunkias priklausomybės ligos formas, akivaizdu, kad svarbu policijos vykdomas užkardymo priemones papildyti padidėjusiu įvairių gydymo ir socialinės integracijos paslaugų prieinamumu“, – sakė ji.

2011 m. publikuotas tyrimas įvertino policijos ir Vilniaus priklausomybės ligų centro bendradarbiavimo efektyvumą: 117 iš 122 narkotikų vartotojų su policijos siuntimu atvyko.

Pradėjus gydymą – virtinė pokyčių

„Centre jiems gydymas pradėtas tą pačią dieną, nereikėjo laukti eilėje. Atlikus pacientų įvertinimą po dviejų mėnesių nustatyta, kad 80 proc. gydymą tęsė, jų sveikatos būklė kur kas pagerėjo, sumažėjo narkotikų vartojimas ir švirkštimas, taip užkertant kelią plisti ŽIV ir kitoms pavojingoms infekcijoms“, – sakė M.Danielė.

Jų sveikatos būklė kur kas pagerėjo, sumažėjo narkotikų vartojimas ir švirkštimas, taip užkertant kelią plisti ŽIV ir kitoms pavojingoms infekcijoms, – sakė M.Danielė.

Taip pat esą gerėjo pacientų gyvenimo kokybė (santykiai su šeima, motyvacija įsidarbinti, atkurti žmogiškuosius ryšius ir kt.), apie 15 proc. pacientų įsidarbino jau per pirmuosius du gydymo mėnesius.

„Galiausiai, verta paminėti, kad sumažėjus poreikiui nuolatos gauti pinigų įsigyti nelegalias medžiagas (apie 12–18 eurų per dieną), gerokai mažėjo nusikalstamos veikos dažnis. Policijos vertinimu, bendradarbiavimo projekto metu nusikalstamumas (daugiausia vagystės) Vilniuje, ypač Naujininkų rajone, esančiame netoli Kirtimų gyvenvietės, sumažėjo 15 proc.“, – iniciatyvos privalumus vardijo centro atstovė spaudai.

Toliau gydosi

Į Vilniaus priklausomybės ligų centrą policijos siuntimu per šių metų gruodžio mėn. priimti 30 papildomų asmenų. Šiuo metu gydymą tęsia visi nukreipti asmenys.

„Įvertinus jų būklę, sudarytas individualus gydymo ir pagalbos planas, medicininiais klausimais pacientus konsultuoja gydytojai psichiatrai, o socialiniai darbuotojai, kurie yra atvejo vadybininkai, stiprina pacientų motyvaciją, padeda spręsti įvairius socialinius klausimus (asmens dokumentų įgijimas, sveikatos draudimo klausimai, registracija darbo biržoje, poliklinikoje ir kt.) ir tokiu būdu padeda asmenims sklandžiau integruotis į visuomenę. Džiaugiamės, kad šįkart prie iniciatyvos prisijungė ir Naujininkų poliklinika, kur prisirašę prie poliklinikos stabilizuoti pacientai gali tęsti gydymą ir integruotis į visuomenę“, – kalbėjo M.Danielė.

Per mėnesį narkotikams išleidžia daugiau kaip pusę tūkstančio eurų

Vykdoma iniciatyva esą ne tik padeda nuo priklausomybės kenčiantiems asmenims grįžti į visuomenę, bet ir padeda mažinti nelegalių psichoaktyvių medžiagų paklausą ir kovoti su juodąja rinka.

VPLC skaičiavimais, vienas romų taboro lankytojas per dieną vidutiniškai vartoja heroino už 12–18 eurų (2 arba 3 dozės, vienos dozės kaina – 6 eurai). Per mėnesį vienas nuo heroino priklausomas asmuo narkotikų prekeiviams sumoka 360–540 eurų.

VPLC priėmus 30 pacientų gydytis, „juodoji“ taboro apyvarta per mėnesį sumažėjo 10,8–16,2 tūkst. eurų.

„Turint galvoje numanomą priklausomybės nuo heroino Vilniaus mieste paplitimo mastą, sukūrus gydymo vietas policija į gydymą galėtų nukreipti papildomai 300–500 narkotikų vartotojų, kurie dabar lankosi Kirtimų romų gyvenvietėje“, – komentavo M.Danielė.

Daugiau apie šią iniciatyvą skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Užsisakykite 15min naujienlaiškius