Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 16

Tabore sulaikyti narkomanai nuo šiol siunčiami į priklausomybių ligų centrą

Vilniaus savivaldybė ėmė bendradarbiauti su sostinės priklausomybės ligų centru – tabore sulaikomi narkomanai nuo šiol gabenami gydytis ten.
Policija čigonų tabore
Policija čigonų tabore / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Dabar jau narkomanai iš taboro yra (tie, kurie sulaikomi) siunčiami į priklausomybių ligų centrą ir įtraukiami į programas“, – 15min prasitarė Vilniaus miesto vicemeras Gintautas Paluckas, kalbėdamas apie šių metų pasiekimus romų integracijos į visuomenę klausimais.

Pasirodo, bendradarbiaujama ne tik su Vilniaus priklausomybių ligų centru, bet ir VšĮ Naujininkų poliklinika – pasirašyta trišalė sutartis dėl pakaitinio gydymo metadonu įgyvendinimo programos sostinėje.

Tikslinat Vilniaus miesto savivaldybės 2016 metų biudžetą Tarybos posėdyje lapkričio pabaigoje patvirtinta 20 000 Eur pakaitinio gydymo metadonu programai.

Sutarta, kad Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Socialinių reikalų ir sveikatos departamentas atseikės pinigų šiai programai. Vilniaus priklausomybės ligų centre policijos pareigūnų siųstiems priklausomiems nuo psichotropinių medžiagų vilniečiams, nedraustiems privalomuoju sveikatos draudimu ar neturintiems gydytojo psichiatro siuntimo, turėtų didėti gydymo metadonu prieinamumas – tai vienas iš sutarties įsipareigojimų. Priklausomybių ligų centrui skiriama 19 500 Eur.

Naujininkų poliklinika taip pat, pagal sutartį, įsipareigojo didinti minėtų paslaugų prieinamumą Vilniaus priklausomybės ligų centro siųstiems pacientams. Naujininkų poliklinikai skiriama 500 Eur.

Bendradarbiaus su policija

Be to, Vilniaus priklausomybių ligų centras pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Vilniaus apskrities vyriausiuoju policijos komisariato Vilniaus miesto antruoju policijos komisariatu.

„Sutarties tikslas – specializuotų asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimas asmenims, turintiems narkotinių medžiagų vartojimo problemų, nedraustiems privalomuoju sveikatos draudimu, norintiems gauti specialistų konsultacijas, reikiamą medicininę ir/ar psichosocialinę pagalbą, būtiną užtikrinti palankias sąlygas savanoriškai integruojantis į visuomenę ir įgyvendinant Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2016 m. balandžio 19 d. sprendimu Nr. 1-410 patvirtintą Vilniaus (kirtimų) romų taboro bendruomenės integracijos į visuomenę 2016–2019 metų programą“, – teigiama G.Palucko 15min atsiųstame paaiškinime.

Į priklausomybės ligų centrą nukreipta 15 asmenų

Nuo gruodžio 5 d. Vilniaus miesto II policijos komisariatas į Vilniaus priklausomybės ligų centrą nukreipė 15 asmenų, turinčių narkotinių medžiagų vartojimo problemų.

15 asmenų skirtas pakaitinis gydymas metadonu iš programai skirtų lėšų, 1-as asmuo priimtas gydytis iš PSDF lėšų, kadangi atvyko su II policijos komisariato nukreipimu ir ASPĮ šeimos gydytojo siuntimu.

Su kiekvienu pacientu dirba specialistų komanda – gydytojas, psichologas, socialinis darbuotojas, – paaiškinama G.Palucko atsiųstame komentare.

Čia atsidūrusiems pacientams netenka būti stacionare – jie gydomi ambulatoriškai. Kasdien darbo dienomis į Vilniaus priklausomybių ligų centrą jie atvyksta išgerti vaistų, o nedarbo – pacientui atiduodama jiems reikalinga vaistų dozė.

„Su kiekvienu pacientu dirba specialistų komanda – gydytojas, psichologas, socialinis darbuotojas“, – paaiškinama G.Palucko atsiųstame komentare. Jei nustatoma, kad pacientas dalyvaudamas metadono programoje vartoja narkotikus, jis lydimas socialinio darbuotojo, siunčiamas gydytojo konsultacijai ir, pagal esamą situaciją, sprendžiama, ką daryti. Jei reikia, skiriama ir psichologo konsultacija.

Dar septyni pacientai užregistruoti Naujininkų pirminės sveikatos priežiūros centre psichiatro konsultacijai dėl pakaitinio gydymo tęsimo šių metų gruodžio mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius