TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 10 17

Vilniaus rajonas dėl grasinimų stiprina mokyklų apsaugą – stebės ir dieną, ir naktį

Nuo penktadienio gaunant pranešimus su grasinimais apie galimai padėtus sprogmenis, Vilniaus rajono savivaldybė teigia besiimanti papildomų priemonių užtikrindama saugumą švietimo įstaigose ir kad ugdymo procesas nebūtų trikdomas. Anot savivaldybės, bus pasitelkti sargai, viešosios tvarkos pareigūnai, mokyklos gali pereiti prie nuotolinio ugdymo.
Robertas Duchnevičius
Robertas Duchnevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Žada didinti apsaugą

Kaip pranešime cituojamas Vilniaus rajono meras Robertas Duchnevičius, antradienis yra jau yra trečia diena, kai švietimo įstaigos savo el. pašto dėžutėse randa grasinančius laiškus apie galimai užminuotą pastatą.

„Penktadienį ir pirmadienį patikrinus švietimo įstaigas, jose sprogmenų ar kitų pavojingų objektų nerasta. Ši organizuota kibernetinė ataka, nukreipta prieš visos šalies švietimo ir kitas įstaigas, trikdo ne tik specialiųjų tarnybų darbą, bet ir ugdymo procesą.

Šiandien priėmėme sprendimą Vilniaus rajono švietimo įstaigose sustiprinti saugumo kontrolę. Tam pasitelksime mokyklų sargus, kurie budės bei seniūnijose dirbančius viešosios tvarkos pareigūnus.

Švietimo įstaigų teritorija bus stebima ir tikrinama tiek dieną, tiek naktį. Patekimas į švietimo įstaigas taip pat bus sugriežtintas. Šioje situacijoje labai svarbu išlikti ramiems, išlaikyti budrumą ir vadovautis pateikiamomis rekomendacijomis“, – sako Vilniaus rajono savivaldybės meras.

Pasitelksime mokyklų sargus, kurie budės bei seniūnijose dirbančius viešosios tvarkos pareigūnus. Švietimo įstaigų teritorija bus stebima tiek dieną, tiek naktį.

Pasak mero, švietimo įstaigos pačios gali nuspręsti ar tęsti ugdymą mokykloje, ar laikinai pereiti prie nuotolinio ugdymo. Šiuo metu į darbą nuotoliu perėjo trys Vilniaus rajono savivaldybės gimnazijos. Kitose švietimo įstaigose ugdymo procesas vyksta įprastai, prieš tai įsitikinus, kad nėra pavojaus mokinių ir darbuotojų sveikatai ir gyvybei.

„Prašome stebėti švietimo įstaigos skelbiamą informaciją, kadangi kilus pagrįstiems įtarimams dėl grėsmės vaikų, mokytojų, visų darbuotojų saugumui, mokyklos administracija gali nedelsdama priimti sprendimus dėl ugdymo koregavimo, pavyzdžiui, pereiti į darbą nuotoliu, trumpam sustabdyti ugdymą ar pan.“, – teigiama savivaldybės pranešime.

Apie tai, kad švietimo įstaigos pereina prie nuotolinio mokymo, antradienio rytą pranešė Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė.

Antradienį iki 10 valandos Lietuvos policija iš įvairių įstaigų gavo per 1 tūkst. pranešimų apie grasinimus dėl sprogimų. Sostinės Santariškių vaikų darželyje prireikė realaus patikrinimo, po jo paaiškėjo, kad nieko pavojingo ant darželio stogo nebuvo.

Policija: nenutraukite veiklos

Kaip jau informuota anksčiau, policija rekomenduoja gavus grasinanti pranešimą, nenutraukti veiklos, o konsultuotis su pareigūnais.

„Per kelias dienas policija gavo daugiau nei 2500 el. laiškų su netikrais grasinimais, kurie toliau nesiliauja.

Siekiant netrikdyti spec. tarnybų darbo bei įstaigų ar organizacijų kasdienės veiklos, policija pateikia naujas rekomendacijas, kurių esmė – nenutraukinėti veiklos, neskambinti skubiu pagalbos telefonu, o konsultuotis su atsakingais pareigūnais. Ir tik tuomet, jei randamas pavojingas objektas, ar yra kitų indikacijų, kad grėsmė gali būti reali – pradėti evakuaciją ir skambinti skubiu pagalbos telefonu 112“, – teigiama policijos rekomendacijose.

  • Gavus pranešimą su grasinimais el. paštu:

Neskubėkite evakuoti žmonių ir nutraukinėti veiklos – pirmiausia pasitarkite su policija informacijos telefonu 8 700 60 000. Atsiliepę konsultantai patars, kaip elgtis ir kokius veiksmus būtina atlikti.

  • Jeigu turite pagrindo įtarti, kad grėsmė yra reali:

Atkreipiame dėmesį, kad jei po tokio grasinančio el. laiško, apžiūrėję patalpas, ar teritoriją, radote bet kokį įtartiną objektą, tuomet nedelsiant skambinkite skubios pagalbos numeriu 112. Skambinant skubiu pagalbos telefonu 112 ir esant dideliam skambučių srautui, jūs automatiškai galite būti nukreipti policijos informacijos telefonu, kur gausite tolimesnes rekomendacijas.

  • Kaip teisingai pranešti apie grasinantį el. laišką?

Paskirti vieną atsakingą žmogų, kuris turi paskambinti ir pranešti policijai. Neskambinti iš vienos įstaigos 5 ar 6 žmonėms. Surinkus numerį, kantriai laukti, kol atsilieps operatorius. Jei reikės, net kelias minutes. Svarbiausiai nenutraukti skambučio ir nerinkti numerio iš naujo.

Lietuvos policijos rekomendacijas, kaip elgtis radus įtartiną daiktą ar esant sprogimo grėsmei, rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius