Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 12

Vilniaus rajono tarybos nario įmonė laimi savivaldybės konkursus: opozicija kritikuoja, o valdžiai viskas gerai

Vilniaus rajono taryboje dirba politikas, kuris vadovauja transporto įmonei, prieš pat savivaldos rinkimus laimėjusiai tos pačios savivaldybės skelbtą 1,5 mln. eurų vertės viešąjį konkursą. Pats Viktoras Bojarovičius tame nieko blogo nemato, kaip ir savivaldybė – esą taryba nei konkursą skelbia, nei jo rezultatus tvirtina. Tačiau opozicija laikosi kitos nuomonės ir įžvelgia politinę korupciją.
Juodšiliai
Juodšiliai / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

V.Bojarovičius Vilniaus rajono savivaldybės taryboje dirba pirmą kadenciją – jis buvo išrinktas su Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS), kurios narys yra, šių metų kovą. Paklaustas, kas jį paviliojo į politiką, nutyla, o kiek pagalvojęs sako norėjęs kažką naujo išbandyti. Ir tuo tapo politika.

Veiklų nesieja

Tačiau politinės veiklos, nors vadinti save politiku V.Bojarovičius nelabai ir drįsta, jis nesieja su profesine. Esą vienas su kitu tai niekaip negali būti susiję.

Jo vadovaujama UAB „Irzimas“ dar iki rinkimų (apie sutartį paskelbta vasario 8 dieną, o apie patį viešąjį konkursą – pernai lapkričio 7 d.) laimėjo Vilniaus rajono savivaldybės skelbtą konkursą „Keleivių vežimo Vilniaus rajono Juodšilių krypties maršrutais paslaugų pirkimas“, kurio vertė – 1,5 mln. eurų. Sutartis sudaryta šių metų sausio pabaigoje, o keleivius bendrovė įsipareigojo vežti iki 2022 metų sausio 28 dienos.

Mes dalyvaujame, o ne laimime. Dalyvauja daug visokių įmonių. O kad mes laimime, tai priklauso nuo kilometro kainos, nėra taip, kad nuėjai ir laimėjai. Gali ir nelaimėti, daug įmonių dalyvauja tame.

„Tai jau ne pirmą kartą dalyvaujame ir laimime, – paklaustas apie šį konkursą 15min sakė V.Bojarovičius. – Mes dalyvaujame, o ne laimime. Dalyvauja daug visokių įmonių. O kad mes laimime, tai priklauso nuo kilometro kainos, nėra taip, kad nuėjai ir laimėjai. Gali ir nelaimėti, daug įmonių dalyvauja tame.“

Šitame konkrečiame pirkime daug dalyvių nebuvo. Be „Irzimo“ pasiūlymą pateikė dar viena bendrovė. Kaip rašoma Centriniame viešųjų pirkimų portale, mažiausios kainos pasiūlymas buvo 1,356 mln. eurų (be PVM), didžiausios – 1,908 mln. eurų. Sutartyje įrašyta, kad bendra pirkimo vertė yra 1,478 mln. eurų.

Pagal viešai skelbiama Vilniaus rajono savivaldybės administracijos planuojamo pirkimo detalesnę informaciją, 2018 m. planuotas pirkimas vežti keleivius priemiestiniais Juodšilių krypties maršrutais, o tokio pirkimo planuota vertė (be PVM) – 1,5 mln. eurų. Tad „Irzimas“ šią sąlygą puikiai atitiko, paslaugą pasiūlęs už vos vos mažesnę kainą.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Juodšiliai
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Juodšiliai

Giminystės ryšiai

„Nežinau, kiek tų bendrovių dalyvavo ir ką siūlė. Jei kažkas pagalvotų, kad čia yra auksas, tai to nėra. Būčiau nelaimėjęs to konkurso, tai tikrai nesėdėčiau ir nežlugčiau. Ta prasme – čia nėra tokio uždarbio, kaip žmonės galvoja. Ateity konkursuose nežinau, ar dalyvausiu. Neapsimoka, visiškai. Visus mokesčius sumoki ir nieko nelieka“, – tikino V.Bojarovičius.

Jo vadovaujama transporto įmonė aptarnauja 6 maršrutus Juodšilių kryptimi ir paslaugas teiks trejus metus. Todėl esą išdėliojus tą 1,5 mln. eurų sumą kiekvieniems metams ji jau ir neatrodo tokia didelė. „Jeigu pats nedirbsi, tai iš viso nieko neuždirbsi“, – tikino įmonės direktorius ir siūlė pasikalbėti su kitų transporto įmonių vadovais – visi kartos tą patį, gal išskyrus didžiąsias, vežiojančias keleivius reguliariais reisais po visą Lietuvą.

Jei kažkas pagalvotų, kad čia yra auksas, tai to nėra.

Ar dalyvaus kituose Vilniaus rajono savivaldybės konkursuose, kai tokie bus skelbiami, V.Bojarovičius teigė nežinąs – esą transporto versle likti planuoja, tačiau gal mieliau imtųsi užsakomųjų reisų, o ne reguliariųjų.

„Irzimas“ – šeimos verslas. Anksčiau įmonei vadovavo Zigmandas Marcynkevičius, pasitraukęs dėl amžiaus ir sveikatos problemų. Jis irgi ne vieną kadenciją dirbo Vilniaus rajono savivaldybės taryboje. V.Bojarovičius, perėmęs ir bendrovės vadovo, ir tam tikra prasme tarybos nario pozicijas, neneigė, kad su Z.Marcynkevičiumi jį sieja giminystės ryšiai. 15min duomenimis, V.Bojarovičius yra Z.Marcynkevičiaus žentas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Juodšiliai
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Juodšiliai

„Keistai atrodo“

Tačiau V.Bojarovičiaus kolegos Vilniaus rajono savivaldybės taryboje užjausti dėl galbūt didžiulių pelnų nenešančio verslo nelinkę. Kaip 15min sakė socialdemokratas, rajono tarybos narys ir Antikorupcijos komisijos pirmininkas Robertas Duchnevičius, situacija jam atrodo mažų mažiausiai įdomi.

„Jeigu ponas V.Bojarovičius jau būtų buvęs savivaldybės tarybos nariu (kai įvyko viešasis pirkimas – red. past.), akivaizdu, kad būtų nesuderinęs viešųjų ir privačių interesų. Tačiau šiuo atveju kaip ir viskas teisėta. Tačiau analizuojant visas aplinkybes ir tai, kad UAB „Irzimas“ direktoriumi kažkada buvo kitas buvęs Vilniaus rajono savivaldybės tarybos narys, atrodo, kad įmonė galimai yra glaudžiai susijusi su valdančiąja LLRA-KŠS. Pripažinkime, keistai atrodo, kai šios įmonės vadovai priklauso valdančiajai frakcijai“, – kalbėjo R.Duchnevičius.

Asmeninio archyvo nuotr./Robertas Duchnevičius
Asmeninio archyvo nuotr./Robertas Duchnevičius

Jo teigimu, vertinti konkurso skaidrumo neišnagrinėjus pirkimo sąlygų, reikalavimų, sprecifikacijos negalima.

„Savivaldybė teisi, sakydama, kad taryba netvirtina nei konkurso sąlygų, nei rezultatų. Tai savivaldybės administracijos kompetencija. Viešuosius pirkimus atlieka Viešųjų pirkimų skyrius. Tačiau visi žinome, kad savivaldybės administracijos direktorė yra merės dukterėčia, administracijoje dirba nemažai LLRA-KŠS narių ar su jais susijusių asmenų. Tad, logiškai mąstant, panorėjus, viską galima paprastai susieti. Bet vėlgi, čia tik prielaida“, – teigė opozicijai Vilniaus rajono taryboje priklausantis politikas.

„Akivaizdi politinė korupcija“

„Tai akivaizdi politinė korupcija“, – žodžių į vatą nevyniojo kitas Vilniaus rajono tarybos opozicijos narys konservatorius Gediminas Kazėnas, primindamas šių metų liepą Specialiųjų tyrimų tarnybos paskelbtą tyrimą dėl nepotizmo, kuriame Vilniaus rajono savivaldybė užimą vieną iš lyderiaujančių pozicijų – trečią vietą. Tiesa, trečiadienį paskelbtame naujame STT nepotizmo savivaldybėse tyrime Vilniaus rajono savivaldybė gerokai pagerino savo pozicijas ir iš trečiosios vietos nusileido į penkioliktąją.

„Niekaip negaliu suprasti tokio kietakaktiško elgesio. Kiek galima lipti ant to paties gulinčio grėblio? Ši partija ir Vilniaus rajono savivaldybė nekartą buvo kritikuota dėl to, tačiau kaip matyti šiuo atveju, tiek ir iš dabartinio LLRA-KŠS parlamentarų elgesio, ši partija nesikeičia. Ir, matyt, nesikeis.

Jie gali sau leisti nekreipti dėmesio į bendrą viešąją nuomonę ir galiojančias politikoje etikos ir moralės normas.

Tai liudija tik vieną – kad jie gali sau leisti nekreipti dėmesio į bendrą viešąją nuomonę ir galiojančias politikoje etikos ir moralės normas. Kaip visa tai dera su su taip garsiai deklaruojamu „sąžiningiausios partijos“, „neįsivėlusios į jokius korupcinius skandalus“, „ginančios krikščioniškas vertybes“ ir t.t., ir pan. teiginiais, gali paaiškinti tik jos lyderis Valdemaras Tomaševskis arba gal dar Zbignievas Jedinskis. Va taip yra valdomas Vilniaus rajonas ir kol gyventojai bus politiškai pasyvūs, nedeklaruos savo faktinės gyvenamosios vietos Vilniaus rajone ir nepradės aktyviai dalyvauti savivaldos rinkimuose, tol situacija čia nesikeis“, – sakė G.Kazėnas.

Savivaldybė: taryba įtakos nedaro

Vilniaus rajono savivaldybės administracija savo ruožtu tvirtina jokių problemų šioje situacijoje neįžvelgianti. Pagal Vietos savivaldos įstatymą savivaldybės administracija yra atsakinga už keleivių vežimo paslaugų teikimo užtikrinimą, tas ir vykdoma. O tai, kad tarybos narys yra ir konkursą laimėjusios įmonės vadovas, įtakos pačiam pirkimui esą neturi ir turėti negali.

„Taryba netvirtino nei konkurso sąlygų, nei jo rezultatų. Konkursą organizavo savivaldybės administracija. Konkursas vežėjui parinkti buvo įtrauktas į viešai skelbiamą 2018 m. planuojamų viešųjų pirkimų planą (dar iki konkurso paskelbimo).

Tarybos nariai neturėjo ir negalėjo turėti jokios įtakos konkurso procedūroms.

Pirkimą atliko savarankiškai veikianti Viešojo pirkimo komisija. Tarybos narių komisijos sudėtyje nėra. Pirkimas buvo atliktas atviro konkurso būdu (pirkimas buvo paskelbtas, pirkimo dokumentai paviešinti CVP IS), laikantis Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintų principų – skaidrumo, konfidencialumo bei nešališkumo reikalavimų. Pasiūlymus atvirame konkurse gali teikti visi keleivių vežimo paslaugas teikiantys tiekėjai. Pirkimas buvo vykdomas CVP IS priemonėmis, todėl potencialūs tiekėjai iš anksto negalėjo žinoti konkurentų pasiūlymų. Pirkimo procedūrų metu informacija apie pasiūlymus nėra viešinama“, – teigiama Vilniaus rajono savivaldybės komentare.

Anot savivaldybės, konkurso metu pasiūlymus pateikė du tiekėjai, laimėjo – mažiausią paslaugos kainą pasiūlęs tiekėjas. „Tarybos nariai neturėjo ir negalėjo turėti jokios įtakos konkurso procedūroms“, – pakartojo savivaldybės atstovai.

Taip pat Vilniaus rajono savivaldybė pabrėžė, kad konkurso procedūros buvo pradėtos 2018 metais, o V.Bojarovičius tarybos nariu tapo 2019 m. balandžio 17 d. 15min primena, kad tądien tarybos nariai prisiekė. Išrinkti jie buvo rinkimuose kovo 3 d., o kandidatų sąrašai paskelbti gerokai iki Naujųjų metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius