-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 27

Vilniaus savivaldybė menininkams, nuomojantiems jos patalpas, leis nemokėti nuomos mokesčio

Vilniaus miesto taryba pritarė siūlymui atleisti savivaldybės patalpas nuomojančius menininkus nuo nuomos mokesčio. Toks sprendimas galios iki šių metų pabaigos, nuomininkams net nereiks perrašyti sutarčių. Į atleidžiamų nuo nuomos mokesčio sąrašą pateko daugiau nei 50 įstaigų ir menininkų bei kitų kultūros veikėjų.
Oskaro Koršunovo teatras pradeda 20-tą sezoną
Oskaro Koršunovo teatras pradeda 20-tą sezoną / Oskaro Koršunovo teatro nuotr.

56 vardai ir pavadinimai

Vilniaus savivaldybė patalpas nuomoja ir didesnėms kultūros organizacijoms, ir pavieniams menininkams. Tad sąraše atsidūrė tokios viešosios įstaigos, kaip „Skalvijos“ kino centras, „Vilniaus miesto opera“, teatras „Atviras ratas“, Oskaro Koršunovo teatras, Kulinarinio paveldo muziejus, Auksakalių gildija, Užupio meno inkubatorius, Jono Meko vizualiųjų menų centras, Žydų kultūros ir informacijos centras, „Raganiukės teatras“, Žaislų muziejus, Menų spaustuvė.

Taip pat asociacijos Lietuvos fotomenininkų sąjunga, Rusų kultūros centras, menininkai Klaidas Navickas, Sigitas Staniūnas, Antanas Dubra ir kt., meno galerija „Vartai“.

D.Matvejevo nuotr./Menų spaustuvė
D.Matvejevo nuotr./Menų spaustuvė

Praktiškai visi jie yra įsikūrę Vilniaus Senamiestyje ir Užupyje, tik „Raganiukės teatras“ – Fabijoniškėse ir su kinu susijusios dvi institucijos šalia Eišiškių plento.

Taip pat taryba pritarė siūlymui nuo nuomos mokesčio atleisti ir UNESCO sekretoriatą, kuris yra įsikūręs Šv. Jonų g. ir be komisijos veiklos dar rengia parodas, renginius, jų patalpos yra didelės, todėl nemažas ir nuomos mokestis.

Jokių klausimų tarybos nariams dėl šio sprendimo nekilo. Iš viso sąraše – 56 pavadinimai ir vardai.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Skalvijos“ kino centras
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Skalvijos“ kino centras

Paramai – 1 mln. eurų

Gegužės 5 d. Vilniaus savivaldybė paskelbė sukūrusi pagalbos priemonių planą, reaguodama į COVID-19 pandemijos sukeltas pasekmes. Jame aptariamos keturios kryptys: pagalba asmeniui, pagalba verslui, pagalba kultūrai ir galimybių išnaudojimas. Vilniečiams jau skiriama socialinė parama,

„Itin didelis dėmesys skirtas kultūrai – jos gelbėjimui Vilnius artimiausiu metu planuoja skirti apie milijoną eurų“, – tuomet sakė Vilniaus savivaldybės vadovai.

Tuomet surengtoje spaudos konferencijoje teigta, kad finansinė parama kultūrinėms ir kūrybinėms industrijoms, dalinis atšauktų renginių kompensavimas, vienkartinė parama scenos menams, atleidimas nuo rinkliavų, švietimo įstaigų įtraukimas į kultūrines edukacijas, festivalių stiprinimas vietiniais kūrėjais – šios ir kitos priemonės, kurių paramos vertė siekia 1 mln. eurų, Vilniaus kultūrai turėtų leisti greičiau atsistoti ant kojų po karantino ribojimų.

Kaip kalbėjo meras Remigijus Šimašius, kultūros sričiai numatoma ne tik finansinė parama, tačiau ir atleidimas nuo tam tikrų mokesčių, viešų erdvių suteikimas bei panašūs dalykai.

„Tai yra irgi ekonomikos veiklos sritis, tačiau kultūroje tai veikia jautriau ir išskirtinai, dėl to ta sritis išskirta. Pagal „Go Vilnius“ analizę matome, kad kultūros sritis viena labiausiai viruso paveiktų ir, jeigu nieko nebus daroma, labai tikėtini bankrotai, žlugimai, o ir atsitiesimo laikas yra gana ilgas. O miesto gyvybingumui, konkurencingumui ateityje tai yra kertinė sritis“, – sakė R.Šimašius.

Žadėta kultūros sričiai paramą skirti kuo greičiau, nes esą ilgai laukiant gali nebebūti kam jos skirti, todėl bent dalis priemonių jau veiks vasaros pradžioje.

Vilniaus savivaldybė karantino laikotarpiu jau atleido nuo nekilnojamojo turto nuomos mokesčių mokėjimo fizinius ir juridinius asmenis, kurių veikla dėl susiklosčiusios epideminės situacijos buvo apribota arba uždrausta. Nuo patalpų nuomos mokesčio mokėjimo karantino metu buvo atleista apie 160 savivaldybės nuomininkų ir negauta apie 145 tūkst. eurų nuomos pajamų kas mėnesį, taip sumažinant nuostolius savivaldybės nuomininkams, kurių veikla karantino metu buvo apribota ar uždrausta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius