Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 05 /10:36

Pasaulyje idėja miestą paversti lauko kavine išgarsėjęs Vilnius turi daugiau sumanymų: milijoną skirs kultūrai

Vilniaus miesto savivaldybė skelbia sukūrusi savo pagalbos priemonių planą, reaguodama į COVID-19 pandemijos sukeltas pasekmes. Jame aptariamos keturios kryptys: pagalba asmeniui, pagalba verslui, pagalba kultūrai ir galimybių išnaudojimas. Vilniečiams jau skiriama socialinė parama, verslui žadama daugiau užsakymų, o kultūrai žadamas milijonas eurų.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius konkrečios sumos, kiek Vilniaus savivaldybė galės skirti visoms šioms priemonėms, kol kas įvardinti sako negalįs. „Bet keliasdešimt milijonų, iki šimto milijonų panaudotume šiemet ir tai būtų labai prasmingas panaudojimas“, – spaudos konferencijoje, skirtoje planui „4x3“ pristatyti, sakė meras.

Kaip praneša savivaldybė, plane, kurį rengė savivaldybės, verslo, kultūros sričių atstovai, numatytos jau naudojamos bei dar tik planuojamos Vilniaus priemonės, taip pat įtraukti pasiūlymai Vyriausybei, kurie savivaldai leistų efektyviau kovoti su krizės pasekmėmis: „Itin didelis dėmesys skirtas kultūrai – jos gelbėjimui Vilnius artimiausiu metu planuoja skirti apie milijoną eurų.“

Socialinę paramą jau skyrė

Anot mero Remigijaus Šimašiaus, situacija sudėtinga, tačiau savivaldybės patirtis ir turimi resursai leidžia ją spręsti greitai – esą transformacija iš problemos į galimybę Vilniuje vyksta jau dabar.

„Pirmieji jau antrą karantino savaitę taryboje priėmėme skubius ir reikalingus sprendimus dėl atleidimo nuo nuomos mokesčių, rinkliavos, pritarėme kitų lengvatų taikymui. Sukrėtimas didelis, todėl turime būti solidarūs ir kūrybingi, kad po šio laikotarpio atsitiestume stipresni“, – pranešime spaudai cituojamas meras.

Vilnius pagalbą savo miestiečiams pradėjo teikti pirmosiomis karantino savaitėmis – buvo skirta socialinė parama, atleidimas nuo mokesčių už darželius, mokėjimų už komunalinius mokesčius atidėjimas tiems, kas negali susimokėti. Ypatingas dėmesys skirtas medikams – jų gyvenimo sąlygoms gerinti buvo sukurtas atskiras paketas.

Artimiausiu metu Vilnius planuoja įgyvendinti naujas priemones, kurios padės vilniečiams: užimtumo didinimas, palaikomojo gydymo ir slaugos apmokėjimas, psichologinės pagalbos prieinamumo didinimas, pagalba su būsto nuoma neįgaliesiems ir be globėjų likusiems bei kitas priemones.

Tarp prašymų Vyriausybei sostinė siūlo švelninti išmokų gyventojams taisykles, dirbantiems su individualia veikla didinti išmokas iki MMA lygio.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Poderskis ir Remigijus Šimašius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Poderskis ir Remigijus Šimašius

Meras paragino smulkiuosius verslininkus (mikroverslininkus), užsiimančius individualia veikla, kurių neapsaugo darbo sutartis, išeitinės ir pan., kreiptis – jie be didelių biurokratinių kliūčių gali gauti iki 435 eurų paramą.

„Tai nėra labai labai ori ir didelė suma, bet ji leidžia pragyventi, be to, šalia dar ir kitų priemonių esame numatę, tarkim, komunalinių mokesčių mokėjimą galima atidėti, mūsų įmonės į tai žiūri labai lanksčiai“, – tikino R.Šimašius.

Verslui – daugiau užsakymų

Vilniaus miesto savivaldybė verslo gyvybingumą jau bando palaikyti atleisdama jį nuo įvairių rinkliavų – nuomos, NT, gatvių užtvėrimo darbų ir kitų mokesčių. Taip pat praėjusią savaitę stiprus pagalbos paketas buvo pasiūlytas viešojo maitinimo įstaigoms, iš kurių plačiausiai net ir pasaulyje nuskambėjusi idėja – laisvė lauko kavinėms.

Tačiau sostinė tuo neapsiriboja – ketina plėsti pagalbą verslui didindama užsakymus iš įmonių, inicijuodama daugiabučių renovacijos spartinimą, vietinio turizmo skatinimą, biurokratijos naikinimą pristabdytiems projektams. Parama verslui žadama ir kitomis formomis – leidžiant išnaudoti savivaldybės turimus komunikacijos kanalus bei formuojant informacinius paketus įmonėms, kurie padėtų paspartinti jų grįžimą į aktyvią veiklą.

Tarp pasiūlymų Vyriausybei Vilniaus plane numatyti ir tokie konkretūs žingsniai, kaip Viešųjų pirkimų tarnybos vadovo paskyrimas, ar didžiųjų Vilniaus projektų, kaip Daugiafunkcio komplekso arba sostinės Bendrojo plano, patvirtinimas, kas verslui taip pat būtų šviežio oro gūsiai.

Kultūros verslas

Ypatingas dėmesys plane skiriamas kultūrai. Vilnius jau paskelbė, kad nestabdo kultūros renginių organizatorių finansavimo, taip pat naikina nuomos mokestį kultūros įstaigoms bei palaiko naujas kultūrines veiklas, sugebančias prisitaikyti prie karantino sąlygų.

Pagal „Go Vilnius“ analizę matome, kad kultūros sritis viena labiausiai viruso paveiktų ir, jeigu nieko nebus daroma, labai tikėtini žlugimai, o ir atsitiesimo laikas yra ilgas, – sakė R.Šimašius.

Finansinė parama kultūrinėms ir kūrybinėms industrijoms, dalinis atšauktų renginių kompensavimas, vienkartinė parama scenos menams, atleidimas nuo rinkliavų, švietimo įstaigų įtraukimas į kultūrines edukacijas, festivalių stiprinimas vietiniais kūrėjais – šios ir kitos priemonės, kurių paramos vertė siekia 1 mln. eurų, Vilniaus kultūrai turėtų leisti greičiau atsistoti ant kojų po karantino ribojimų, sako savivaldybė.

Anot mero, kultūros sričiai numatoma ne tik finansinė parama, tačiau ir atleidimas nuo tam tikrų mokesčių, viešų erdvių suteikimas bei panašūs dalykai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

„Tai yra irgi ekonomikos veiklos sritis, tačiau kultūroje tai veikia jautriau ir išskirtinai, dėl to ta sritis išskirta. Pagal „Go Vilnius“ analizę matome, kad kultūros sritis viena labiausiai viruso paveiktų ir, jeigu nieko nebus daroma, labai tikėtini bankrotai, žlugimai, o ir atsitiesimo laikas yra gana ilgas. O miesto gyvybingumui, konkurencingumui ateityje tai yra kertinė sritis“, – kalbėjo R.Šimašius.

Žadama kultūros sričiai paramą skirti kuo greičiau, nes esą ilgai laukiant gali nebebūti kam jos skirti, todėl bent dalis priemonių jau veiks vasaros pradžioje.

Paminėjo greitą internetą

Kalbėdamas apie galimybes, kurias suteiks ši krizė, meras paminėjo savo norą, kad taptume konkurencingesni pasaulyje. „Kaip šiandien galime pasidžiaugti krizės metu, kad mūsų Lietuvoje ir mūsų mieste spartus internetas mums leidžia dirbti namuose“, – paminėjo meras.

Po krizės esą galėtume šioje srityje būti dar stipresni, nebūtų biurokratinių trukdžių.

Šitos priemonės kainuoja, tikslus skaičius bus aiškus, kai tvirtinsime biudžeto pakeitimus.

Gali būti, kad mokyklose atsiras ketvirtoji privaloma kalba vaikams – programavimo kalba, sakė meras, pripažindamas, kad tai nebus labai lengva vien dėlto, kad mokyklose labai trūksta informatikos mokytojų.

Tarp galimybių, kurias sukūrė ši krizė ir kurias verta išnaudoti, Vilnius išskiria judėjimo senamiestyje keitimą, nuotolinio darbo tęsimą ir po karantino, Vilniaus konkurencingumo komandos sukūrimą, sveikatos sektoriaus vadybos reforma, civilinės saugos rezervo sandėlio sukūrimą ir kitos priemonės.

„Šitos priemonės kainuoja, tikslus skaičius bus aiškus, kai tvirtinsime biudžeto pakeitimus. Daug kas priklausys ir nuo Vyriausybės priemonių, nes kai kurios iš jų, tarkim, kultūros paketas, yra skirtas ir tam, kad Vyriausybės siūlomos priemonės yra sunkiau pasiekiamos kultūros sektoriuje, kultūros versluose dirbantiems žmonėms.

Mes derinamės prie Vyriausybės priemonių plano. Patys esame apsitarę su koalicijos partneriais, kai kurios detalės dar gryninamos, nėra įkalta, įbetonuota, kad nebūtų galima keisti. Situacija pati keičiasi greitai, mes turėsime adaptuotis. Ateityje, manau, turėsime priemonių, kurios ne tik su pinigų lietumi bus susiję, nors pinigų reikia ir esame numatę skirti, bet ir su realiais sprendimais, kurie leidžia suteikti galimybes. Meškerę, o ne žuvį“, – sakė R.Šimašius.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis irgi teigė, kad šitas planas nėra galutinis ir neginčytinas, tačiau jis buvo aptartas su daugybe asociacijų ir institucijų, o ne jų su meru dviese sukurtas dalykas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Poderskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Poderskis

„Daug darbų yra pradėta, visos įmonės persižiūri savo investicinius planus, kai kuriuos darbus iš 2021–2022 metų perkelia į šiuos, nes yra palankesnės sąlygos rinkoje. Galime judėti ir suteikti ekonomikai tinkamus impulsus ir sudaryti žmonėms galimybes uždirbti, kas šiuo metu gali būti labai svarbu, kadangi ekonomika patirs vienokių ar kitokių sunkumų“, – kalbėjo P.Poderskis

Vilniaus savivaldybės vadovai tvirtina besiruošiantys ir antrai galimai koronaviruso bangai. Esą kaip ruoštasi pirmajai nuo šių metų pradžios, taip ir dabar bandoma pasiruošti antrajai bangai rudenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius