Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 04

Vilniaus savivaldybė prieštarauja dėl papildomų rinkliavų už pradinukų prailgintas grupes

Nuo šių mokslo metų Vilniuje pradėjo veikti visos dienos mokyklos pradinukams. Taip pavadintos prailgintos dienos grupės, už kurias anksčiau mokėjo tėvai, o dabar finansinę naštą perėmė savivaldybė. Pasibaigus rugsėjui jau priskaičiuojama, kad mokyklose veikia per 600 grupių, kuriose laiką po pamokų leidžia pradinukai. Ir, kaip įspėja Vilniaus savivaldybė, tai tėvams papildomai neturi kainuoti.
Mokykloje.
Mokykloje. / 123RF.com nuotr.

Nuo rugsėjo 1-osios Vilniaus mokyklose atsirado pokyčių – sostinės savivaldybė dar vidurvasarį paskelbė, kad ji sumokės už visų pradinių klasių vaikų prailgintos dienos grupes mokyklose. Ne būrelius ar kitokią papildomą veiklą, o buvimą klasėse ir tam tikrus užsiėmimus iki 17 ar 18 val.

Mokėti nebereikia

Vis dėlto pirmosiomis rugsėjo savaitėmis retoje mokykloje tokia paslauga nemokamai buvo teikiama. Daugumoje tėvams rugsėjį teko susimokėti po keliasdešimt eurų už tai, kad jų vaikai galėtų po pamokų saugiai pabūti klasėje, galbūt paruošti pamokas, paskaityti knygą, išeiti į kiemą prižiūrint mokytojai.

Tiesa, nuo spalio mokėti jau niekam nereikės. Taip tikina Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorė Alina Kovalevskaja.

„Viskas labai puikiai veikia. Veikia daugiau nei 600 grupių. Pirmą rugsėjo savaitę veikė 200 grupių, ne visos, o šiuo metu – apie 610. Visose mokyklose jos yra, darbuotojai irgi yra. Kai kur buvo įdarbinti laikinai žmonės, paskui atsirado nuolatiniai. Tai normalus procesas“, – 15min sakė direktorė.

Anot direktorės, skundų negaunama, vadinasi, tėvai patenkinti, džiaugiasi.

Sauliaus Žiūros nuotr./Moksleivių veikla po pamokų
Sauliaus Žiūros nuotr./Moksleivių veikla po pamokų

Išimtis – viena mokykla

Vis dėlto ji pripažįsta, kad ne visose mokyklose procesas vyksta sklandžiai. A.Kovalevskajos teigimu, vienoje mokykloje, kurios atskleisti ji nenorėjo, vis dar bandoma eiti kitu keliu – tėvai pageidauja, kad grupės būtų mokamos, tačiau su tuo dirbama.

„Tėvai labai skatina tą, o mes pasisakome prieš, – apie papildomus mokesčius kalbėjo A.Kovalevskaja. – Viskas yra užtikrinta, visose Vilniaus mokyklose veikia, sekasi, o vienoje mokykloje kalbama apie kažkokį paskatinimą.“

Mes netoleruojame to, nes užtikriname visiems pradinių klasių mokiniams prailgintą grupę, – teigė A.Kovalevskaja.

15min duomenimis, vienoje prestižine vadinamoje mokykloje, esančioje Vilniaus centre, tėvai kas mėnesį moka po 100 eurų, kad per pamokas su jų vaikais dirbtų ne tik pagrindinė mokytoja, bet ir jos padėjėja, kuri vėliau lieka su mokiniais ir prailgintoje dienos grupėje. Ši suma liks labai panaši ir šiemet, žadama išskaičiuoti tik tuos kelis šimtus eurų, kuriuos visos dienos mokyklos darbuotojams skirs Vilniaus savivaldybė. Tėvai buvo apklausti ir jie nutarė, kad bus būtent taip.

„Mes netoleruojame to, nes užtikriname visiems pradinių klasių mokiniams prailgintą grupę. Visur sėkmingai veikia. Ir modeliai labai gerai sugalvoti, ir visur dėl laiko to pusės etato užtenka, nes nuo 13 iki 15 valandos vaikų daug, paskui išsivaikšto. Ir nuo penkių iki šešių popiet jau vos po vieną-du vaikus grupėse. Šios grupės aktualiausios pirmokams ir antrokams, o trečiokų, ketvirtokų jau mažiau lanko, jie jau ir patys grįžta namo“, – teigė A.Kovalevskaja.

Departamento direktorė itin pabrėžė, kad savivaldybė yra prieš bet kokias rinkliavas, ypač jeigu jos pridedamos prie numatyto finansavimo.

Ankstesniais metais Vilniaus mokyklose mokestis už vaiko buvimą prailgintoje grupėje būdavo įvairus – vienur tokia paslauga kainuodavo apie 50 eurų, kitur ir 100 eurų.

Vilniuje iš viso yra 25 tūkst. pradinukų. Savivaldybė numatė klasei skirti po pusę etato, tad, kaip rugsėjo pradžioje 15min studijoje sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius, už pusę etato kiekvienas mokytojas į rankas gaus apie 350–450 eurų, priklausomai nuo mokytojo kvalifikacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius