-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 30

Vilniaus savivaldybei nustačius pacientų teisių pažeidimą Alvydas Navickas susirgo, o Psichiatrijos klinikoje paskirta laikinoji vadovė

Vilniaus savivaldybei paskelbus tyrimo išvadą, kad Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinikos vadovas Alvydas Navickas organizuodamas „Asmenybės augimo grupių“ mokymus Lietuvos banko darbuotojams pažeidė pacientų teises, A.Navickas susirgo, o Vilniaus universitetas nelaukdamas, kol A.Navickas pasveiks, paskyrė laikiną Psichiatrijos klinikos vadovę.
Alvydas Navickas
Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Paaiškėjo, kad A.Navickas Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinikai jau metus vadovavo kaip laikinasis direktorius. Į šias pareigas jis buvo laikinai paskirtas po to, kai 2016 metų balandį netikėtai mirė tuomet klinikai vadovavusi profesorė Vita Danilevičiūtė.

Prie A.Navicko pareigų oficialiuose šaltiniuose niekur nebuvo nurodoma, kad jis klinikai vadovauja laikinai.

Tačiau dabar, A.Navickui susirgus, Vilniaus universitetas nusprendė laikinąja klinikos vadove vietoj jo paskirti profesorę Sigitą Lesinskienę.

„Šiuo metu laikinai Psichiatrijos klinikos vadovo pareigas einantis A. Navickas turi nedarbingumo pažymėjimą, nuo gegužės 26 d. klinikai vadovauti, kol bus paskirtas nuolatinis jos vadovas, paskirta profesorė Sigita Lesinskienė. Nepaisant to, fakulteto akademinės etikos komisija tęs pradėtą tyrimą dėl galimų pažeidimų, kurį numatoma baigti birželio viduryje“, – 15min teigė Vilniaus universiteto Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus atstovas Ervinas Spūdys.

Nuo gegužės 26 d. klinikai vadovauti, kol bus paskirtas nuolatinis jos vadovas, paskirta profesorė Sigita Lesinskienė, – informavo VU.

Pasak jo, naują laikiną vadovę nusprendė skirti Medicinos fakulteto dekanas Algirdas Utkus.

„Techniškai tai nėra visai nušalinimas, nes mes negalime nušalinti be komisijos išvadų. Tokia yra universiteto vidinė tvarka“, – aiškino E.Spūdys.

Nuolatinį vadovą Psichiatrijos klinikai universitetas ketina skirti lapkričio mėnesį. Kandidatūrą tuomet teiks fakulteto dekanas, ją patvirtinti turės universiteto taryba.

A.Navickas: „Svarstau, ką daryti“

A.Navickas savo ruožtu 15min sakė, kad S.Lesinskienė jį tik pavaduoja, kol pasveiks.

Kol kas dar sprendimų nesu priėmęs, bandau susivokti, kaip čia viskas, ir pasveikti, – sakė A.Navickas.

„Aš šiuo metu sergu. Turiu nedarbingumo pažymėjimą, o mane pavaduoja S.Lesinskienė. Yra sudaryta komisija, kuri uždavė klausimus. Dabar tų komisijų yra daug, visiems reikia atsakyti. Tai va, dabar yra tokia situacija“, – teigė A.Navickas.

Jis aiškino paskui galvosiantis, ką daryti toliau.

„Aš nežinau dabar. Tų komisijų atsakymai ateina, viskas spręsis ir žiūrėsiu, ką toliau daryti. Kol kas dar sprendimų nesu priėmęs, bandau susivokti, kaip čia viskas, ir pasveikti“, – 15min sakė A.Navickas.

S.Lesinskienė, kuri ne tik laikinai vadovauja Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinikai, bet ir yra A.Navicko vadovaujamos Lietuvos psichiatrų asociacijos viceprezidentė, apie situaciją su žiniasklaida nepanoro kalbėti.

„Aš šiuo metu vairuoju, o ar tai yra labai didelis skirtumas 15min?“ – pasipiktino skambučiu S.Lesinskienė ir padėjo ragelį.

Pirmosios išvados – neigiamos A.Navickui

15min gegužę pranešė, kad Vilniaus psichikos sveikatos centro pacientai be ligoninės vadovo Martyno Marcinkevičiaus žinios dalyvaudavo mokymuose vadovams.

Paaiškėjo, kad įmonių vadovus su ligoniais paslapčia suveda ne bet kas, o Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinikos vadovas, Lietuvos psichiatrų asociacijos prezidentas A.Navickas.

Jis pats tokiuose mokymuose pacientų teisių pažeidimo nemato. Atvirkščiai – A.Navickas sako darantis tik gera: laužantis stereotipus apie psichikos sutrikimų turinčius asmenis.

Vilniaus savivaldybės administracijos suburta komisija jau baigė šios istorijos tyrimą ir nustatė, kad Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinikos vadovas Alvydas Navickas ir Vilniaus psichikos sveikatos centro Psichosocialinės reabilitacijos skyriaus vedėjas Janas Hilbigas ir šio centro Pirmojo skyriaus vedėjas Laurynas Bukelskis organizuodami „Asmenybės augimo grupių“ mokymus Lietuvos banko darbuotojams pažeidė pacientų teises.

Nustatyta, kad tokio pobūdžio mokymai Vilniaus psichikos sveikatos centre negalėjo būti organizuojami ir vykdomi, nes Centro direktoriaus leidimas tokiems mokymams nebuvo suteiktas ir negalėjo būti suteiktas.

Vilniaus psichikos sveikatos centras dėl situacijos taip pat pradėjo vidinį tyrimą. Situaciją aiškinasi Vilniaus universitetas.

Dėl šių mokymų tyrimus dar atlieka Sveikatos apsaugos bei Švietimo ir mokslo ministerijos, Vilniaus universitetas, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, Valstybinę duomenų inspekcija, Seimo kontrolieriaus tarnyba.

Nevyriausybinė organizacija „Psichikos sveikatos perspektyvos“, gindama viešąjį interesą, dėl mokymų yra kreipusis į Generalinę prokuratūrą, prašydama ištirti situaciją ir pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo pažeidimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius