-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 22 /12:15

Vilniaus vairuotojai baigia streiką: niekas nelaimėjo, bet niekas ir nepralaimėjo

Įmonės „Vilniaus viešasis transportas“ (VVT) vadovai ir profsąjunga pagaliau susitarė: vairuotojų streikas sostinėje stabdomas. Kolektyvinė sutartis dar ketvirtadienį turi būti pasirašyta, o ji įsigalios nuo Naujųjų metų.

„Geros žinios: vairuotojų streikas stabdomas. Dėkoju abiem pusėms už pagaliau pasiektą susitarimą – Vilniaus viešojo transporto ir profesinės sąjungos vadovams“, – „Facebook“ pranešė Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Kad pasiekus susitarimą streikas stabdomas, BNS patvirtino ir Vilniaus viešojo transporto profesinės sąjungos vadovas Algirdas Markevičius.

Įsitraukė ir meras

Savivaldybėje surengtoje spaudos konferencijoje dalyvavo ir meras R.Šimašius, iki šiol vis pabrėždavęs, kad pokalbiuose nedalyvauja, nes nenori proceso dar labiau politikuoti.

„Labai džiaugiuosi, kad visi savo ambicijas perlipo ir susitarimas pasiektas. Tai gera žinia miestiečiams keleiviams, nes jiems nereikės ilgai laukti, grūstis perpildytuose autobusuose, galės gauti geresnę kokybę. Ateityje galėsime turėti ir tai, kad gerai vairuojantys vairuotojai būtų skatinami, įmonė galės ateiti į atnaujinimą viešojo transporto.

Tai labai svarbu ir vairuotojams, nes jie turės ne tik geras sąlygas, kurias stengiamės užtikrinti, nes suprantame, kad vairuotojai yra pagrindinis veiksnys geresnei kokybei užtikrinti. Jie turės ir visas garantijas, patikinimą, kad tai nepriklauso nuo konkretaus vadovo, jo parašo ir nuotaikos, o viskas patvirtinta kolektyvinėje sutartyje, sudėti visi saugikliai“, – kalbėjo meras.

R.Šimašius sakė, kad nemažai politikų, kandidatų į merus nevengė kištis, aiškinti, kaip jie tuoj pat išspręstų konfliktą: „Politizavimas tikrai nepadėjo. Politizuoti buvo mėginama ir Seime, nors ir pridengiant daug gražių žodžių, bet tai buvo kontekstas, kuris padarė situaciją labiau emociškai įtemptą“.

Sutarė ir dėl sutarties, ir dėl streiko nutarimo

VVT direktorius Darius Aleknavičius sakė, kad susitarimas pasiektas ketvirtadienį ryte, sutarta ir dėl kolektyvinės sutarties, ir dėl streiko nutraukimo sąlygų.

„Atskleisiu, kad jos tokios, jog nebus mokama už streiko dienas darbuotojams, tačiau jie galės gauti sveikatingumo premiją ir nebus skaičiuojamos šios dienos skaičiuojant sveikatingumo premiją kitąmet. Taip pat skiriama 30 tūkst. eurų suma, kuri bus panaudota darbuotojų gerovei“, – sakė direktorius.

Jis pabrėžė, kad derybos buvo kietos, bet pavyko, tad šventėms galės vieni kitiems palinkėti ramybės. O į ateitį žiūrima su geresnėmis sąlygomis darbuotojams ir geresne kokybe miestiečiams, efektyvesne įmonės veikla.

Laimėtojų nėra, bet ir nepralaimėta

VVT darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Algirdas Markevičius pažymėjo, kad jų siekis, jog darbo santykiai, sąlygos būtų nustatytos kolektyvinėje sutartyje, pasiektas.

„Noriu kreiptis į visus vilniečius, darbuotojus ir padėkoti už palaikymą, solidarumą, buvimą kartu. Šiandien galime drąsiai pasakyti, kolektyvinė sutartis yra, darbuotojai gali būti tikri dėl savo ateities, dėl darbo užmokesčio.

Visos šalys siekė susitarimo, buvo pasiektas šiandien kompromisas, nė viena šalis nelaimėjo, bet ir nepralaimėjo. Tai mūsų visų kompromisas“, – sakė A.Markevičius.

Iki Kūčių tvarkaraščiai bus senieji

Jau ketvirtadienio vakarą turėtų autobusų ir troleibusų būti daugiau, o penktadienį ir per Kūčias bus stengiamasi atstatyti visą eismą visuose maršrutuose.

R.Šimašius užtikrino, kad didinti važiavimo bilietų kainų kol kas neketinama: „Viešasis transportas kainuoja šiemet vilniečiams, nei ankstesniais metais ne tik dėl infliacijos, bet ir dėl energetinių išteklių.“

Jo teigimu, kolektyvinė sutartis jau buvo suderėta prieš savaitę, esą nėra daug naujų dalykų dar nuo to, ką VVT buvo pažadėjusi prieš streiką, bet pridėta saugyklių, kad visa tai nebus vieną dieną atšaukta.

„Paskutiniame etape vyko diskusija, ar galima, ar reikia, ar būtų etiška, ar būtų iš ko apmokėti už streikavimo dienas. Streikas yra teisė, bet nedirbant už tai atlyginimas nemokamas. Kiti vairuotojai dirbo daugiau ir sunkiau. Tad atlyginimas nebus mokamas streikavusiems, bet pavyko pasiekti gerą sutarimą – numatyta skirti papildomų 30 tūkst., kurie bus skirti vairuotojų gerovei“, – sakė meras.

Priemokos už stažą bus

Vairuotojams atlyginimai padidinti apie 20 proc. jau nuo lapkričio, sakė D.Aleknavičius, o nuo sausio 1 d. didės ir priemokos už darbo stažą ilgamečiams darbuotojams.

Kaip bus panaudoti tie papildomi 30 tūkst. eurų, A.Markevičius sakė, kad spręs profesinė sąjunga bendru sutarimu, tačiau esą neabejotinai tie pinigai bus skiriami darbuotojų gerovei.

Profsąjungos vadovo teigimu, profesinė sąjunga atsisakė dalies jai numatytų pinigų, iš kurių draudžiami jos nariai vairuotojai (tai per metus kainuoja apie 30 tūkst. eurų), samdomi advokatai darbuotojų teisėms ginti (apie 20 tūkst. eurų) ir t.t. Atsisakyta kolektyvinės sutarties administravimo mokesčio.

Anot D.Aleknavičiaus, su profsąjunga iš esmės suderėta kolektyvinėje sutartyje įtvirtinti kokybės priemoką su aiškesniais kriterijais, apimančiais punktualumą, saugų eismą, keleivių aptarnavimą, numatyti 3, 8 ir 12 metų stažo priemoką, 10 eurų siekiančią pietų pertraukos kompensaciją.

Taip pat sutarta nustatyti viršvalandžius tik su darbuotojo sutikimu, o dirbant šeštą dieną per savaitę taikyti didesnį – 1,75 tarifo – viršvalandžių apmokėjimą, numatyti stabilią 54 tūkst. eurų paramą profsąjungai, išlaikyti anksčiau suderėtus punktus.

Visa tai, dėl ko papildomai sutarta derinant kolektyvinę sutartį, bendrovei papildomai kainuos iki milijono eurų. Tai bus priemokos už darbo stažą, kompensacijos už pietų pertraukas, jeigu dėl tam tikrų sąlygų nepavyks joms palikti pusvalandį.

VVT planuoja pirkti 91 naują troleibusą, tam jau turi finansavimą. Tai yra beveik pusė visų Vilniuje važinėjančių troleibusų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius