Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 06

Vilniuje planuojama gaivinti dar kelis parkus ir tvarkyti Rasų kapines, lėšų bus prašoma iš ES

Vilniaus miesto savivaldybė, artėjant savivaldos rinkimams, vieną po kito pristato projektus, kaip bus atnaujintos viešosios erdvės sostinėje. Taip pat nuo šių metų prasideda naujasis Europos Sąjungos finansavimo laikotarpis, tad Vilnius pasiryžęs pasinaudoti finansine parama. Šįkart pristatyti Misionierių sodo, Reformatų parko atnaujinimo projektai bei planai sukurti Pasaulio teisuolių parką ir sutvarkyti Rasų kapines.
Rasų kapinės
Rasų kapinės / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Užpernai rudenį atidarytas Bernardinų sodas pranoko lūkesčius – Vilniaus meras Artūras Zuokas net pajuokavo, kad netrukus teks šį parką rekonstruoti dar kartą, nes jame lankosi net per daug žmonių.

Dabar pristatomi keturi projektai, kurie nėra skirti vien miesto centrui. 

Misionierių sodas

Apie Misionierių sodo sutvarkymą kalbama jau ne vienerius metus. Didžiulė 12,47 ha teritorija pačioje Vilniaus Senamiesčio pašonėje pradėta tvarkyti, tačiau iki galutinio jos sutvarkymo dar reikės nemažai laiko ir pinigų.

Unikali Misionierių vienuolyno teritorija – nuo Misionierių bažnyčios iki Vilnios – bus gaivinama išsaugant vertingus istorinio kraštovaizdžio elementus ir atkuriant prarastas jos dalis. „Vilniaus plano“ projekto vadovė, architektė Jurga Večerskytė-Šimeliūnė pasakojo, kad dalis tvenkinių jau yra prarasta, nebeliko ir teritorijos vientisumo nutiesus Maironio gatvę.

„Kuriame tokią idėją, kad važiuojant gatve, kertančia sodus, jaustųsi, jog važiuoji per parką, o ne tarp dviejų atskirų teritorijų“, – kalbėjo J.Šimeliūnė.

Teritorijoje numatoma įkurti ir edukacinį daržą. Jis galėtų atsirasti toje vietoje, kur Užupio gyventojai ir dabar turi darželius. Pagal projektą planuojami ir edukaciniai užsiėmimai vaikams apie ekologinę augalininkystę.

Miesto plėtros departamento Miesto estetikos skyriaus vedėja Vaiva Deveikienė aiškino, kad eismas Maironio gatve turėtų nebebūti toks intensyvus, ji galėtų labiau priminti parko gatvę. Tačiau kur bus nukreiptas eismas, tol kas nėra aišku.

Rasų kapinėse – šlaito erozija

Seniausioms Vilniaus kapinėms – Rasoms – nuolatinę grėsmę kelia šlaito, ant kurio įsikūrusios šios kapinės, erozija. Tad jas būtina tvarkyti, siūloma stabilizuoti kalvų reljefą, sutvirtinti laidojimo rūsių konstrukcijas, restauruoti koplyčias, meno objektus ir paminklus, sutvarkyti želdynus. Taip pat planuojama įrengti teritorijos vaizdo stebėjimo sistemas ir apšvietimą.

Pasaulio Teisuolių parkas
Pasaulio Teisuolių parkas

Išnykusių objektų atkūrimas, anot J.Šimeliūnės, būtų tik fragmentiškas, labai gerai įvertinus turimą ikonografinę medžiagą, kitus duomenis.

Reformatų parke atkurs reljefą

Dar vienas žaliasis plotas Vilniaus centrinėje dalyje – Reformatų parkas. Tai buvo kelių skirtingą paskirtį turinčių sklypų teritorija, istorinio išplanavimo, jungiančio tris sklypus, nėra. Ši teritorija unikali ir tuo, kad čia sovietmečiu sunaikintos Reformatų kapinės, vietoj jų pastatant sovietinius partizanus vaizduojančią kompoziciją.

„Mūsų projektas – atkurti reljefą, koks jis buvo. Labiausiai akcentuojame centrinę dalį priešais Sinodo pastatą, norime ją išlaikyti maksimaliai atvirą. Taip pat norime atidengti tvorą ir pažymėti koplytėlės vietą. Takų sistemai postūmį davė dabar susiformavę pėsčiųjų srautai, kaip žmonės eina nuo Teatro gatvės į senamiestį“, – kalbėjo J.Šimeliūnė.

Misionierių sodai
Misionierių sodai

Lietuvos reformacijos istorijos ir kultūros draugija sklype norėtų matyti paminklą reformacijos ir lietuviško rašto pradininkams. Šio projekto techninio projekto rengimą finansuoja „City property investment“, kuri yra projekto „Basanavičiaus 9A“ plėtotoja. Tad Reformatų skvero sutvarkymo darbai labiausiai pasistūmėjo į priekį. Prisidėti prie sutvarkymo pasiryžusi ir minėta reformacijos draugija.

Pasaulio teisuolių parke pagerbs teisuolius

Pasaulio teisuolių parkas turėtų atsirasti Verkių seniūnijoje, teritorijoje ties Jeruzalės, Ateities, Onos Šimaitės ir Kalvarijų gatvių sankryža ir užimti 4,3 ha plotą. Ši vieta kuriama pagerbti vilniečius, kurie gelbėjo žmones žydų holokausto metu.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Misionierių sodas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Misionierių sodas

Parkas galėtų būti pritaikytas ir ramiam poilsiui, ir iškilmingiems renginiams – pagerbti kilnias asmenybes, gelbėjusias žydų gyvybes Antrojo pasaulinio karo metu. Parke yra numatyta vieta akmeniui, kuris bus atvežtas iš Jeruzalės. Taip pat turėtų atsirasti interaktyvus paminklas, iš kurio po tam tikro veiksmo pradėtų bėgti vanduo, kuris laistytų šalia augsiančią vaismedžių alėją.

Pristatyti projektai nėra galutiniai, tai tik projektiniai pasiūlymai, kuriuos dar ketinama tobulinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius