Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 31

Vilniuje – reta šventė: atidarytas per dvi savaites išdygęs naujas vaikų darželis

Vilniaus Santariškėse duris atvėrė naujas vaikų darželis. Vilniaus savivaldybės lengvatinėmis sąlygomis suteiktame sklype pagal Skandinavijos šalių pavyzdį įrengtas vaikų darželis iš modulinių patalpų. Tokių Lietuvoje jau yra šeši, Vilniaus savivaldybėje – pirmasis, tačiau miestas planuoja, kad netrukus sostinėje jų bus apie 12.
Santariškės atidarytas iš modulių pastatytas „Mini drželis“
Santariškės atidarytas iš modulių pastatytas „Mini drželis“ / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Vilniaus savivaldybė Santariškėse, šalia neseniai atidaryto darželio, turėjo sklypą. Sumanyta jį išnuomoti nurodant, kad šioje vietoje nėra vietos nei biurams, nei parduotuvėms ar tuo labiau gyvenamajam namui – tik ikimokyklinei įstaigai. Po konkurso, per kurį 15 arų sklypas buvo išnuomotas už 500 eurų metams, čia vos per kelias savaites išdygo darželis.

Darželis priklauso „Mini darželių“ tinklui sostinėje.

Kaip lego kaladėlės

Modulinės patalpos – greitas sprendimas, norint pastatą pastatyti vos per kelias savaites. Darius Norkus, statybinės technikos ir modulinių patalpų nuomos įmonės „Cramo“ vadovas, naujojo darželio atidaryme pasakojo, kad šios konstrukcijos jau 30 metų populiarios Skandinavijos šalyse, čia taip surenkami darželiai, mokyklos, ligoninės, biurai, policijos būstinės, socialiniai būstai, studentų bendrabučiai.

Moduliai yra kaip lego kaladėlės, iš kurių galima nulipdyti bet ką, – sakė D.Norkus.

Latvijoje, pasak D.Norkaus, populiarios iš modulių konstruojamos mokyklos, Lietuvoje – darželiai, Estijoje statomi ir darželiai, ir mokyklos. „Moduliai yra kaip lego kaladėlės, iš kurių galima nulipdyti bet ką. Vienas didžiausių pastatų, pastatytų iš modelių, yra 35 tūkst. kv.m. O mažiausias gali būti tokia darželio grupė. Šiam darželiui prireikė 14 modulių vienetų“, – pasakojo D.Norkus.

Jo teigimu, Lietuvoje tokios statybos kol kas neišpopuliarėjo: „Gal dėl to, kad esame šiek tiek atsargūs ir konservatyvūs dėl statinių, labai mėgstame ilgalaikius, betoninius pastatus, nors technikos specialistai yra ištyrę mūsų modulius ir konstatavo, kad nejudinamas modulis gali stovėti 50 metų. Jis beveik niekuo nenusileidžia stacionariam pastatui. O jeigu jį kilnosime kas 2–3 metus, jis gali tarnauti 25 metus.“

VIDEO: Vilniuje atidarytas naujas vaikų darželis iš modulinių patalpų

Pasak D.Norkaus, moduliniuose pastatuose įrengti šildymo, vėdinimo sistemas, komunikacijas yra taip pat paprasta, kaip ir stacionariuose. Visa tai padaryta ir naujajame vaikų darželyje, kuris turi A ekonominės naudingumo klasės sertifikatą.

Bus apie dvylika

Vilniaus meras Remigijus Šimašius tikina, kad tai bandomasis projektas, tokį pat ketina iki rudens darželyje „Medinėlis“ įrengti ir pati savivaldybė. Jeigu projektas pasiteisins, planuojama tokių darželių turėti mieste bent 12. Visi jie bus šalia stacionarių darželių, kur tokiai plėtrai yra vietos.

„Yra paskelbtas konkursas dėl pirmojo tokio darželio. Per kelias savaites jau bus atplėšiami vokai, žiūrėsime, kokios ten kainos. Ir jeigu viskas pasitvirtins, turime planą dar šiemet skelbti konkursą tūkstančiui papildomų vietų savivaldybės darželiuose. Tai 12 priestatų prie jau esamų darželių, kur užtenka teritorijos ir yra didžiausias poreikis“, – kalbėjo meras.

Moduliniai darželiai patrauklūs tuo, kad juos pastatyti galima labai greitai. Kiek konkretus darželis gali kainuoti, R.Šimašius sakė galėsiąs pasakyti tik po konkurso. Tuomet esą ir bus galimybė palyginti, kuris – modulinis ar tradicinis – statinys apsimoka labiau.

Vilniaus savivaldybės nuotr./Vilniuje atidarytas naujas vaikų darželis iš modulinių patalpų
Vilniaus savivaldybės nuotr./Vilniuje atidarytas naujas vaikų darželis iš modulinių patalpų

Atsipirks per 6–7 metus

Darželių tinklo „Mini darželiai“ plėtros vadovas Vygantas Šepetis tvirtina, kad bendra investicija į naująją įstaigą Santariškėse sieks 900 tūkst. eurų, jeigu darželis turės tiek patalpų, kad jį lankyti galės 120 vaikų. Kol kas planuojama apimtis sumažinti tiek, kad vietų būtų iki 100, tad investicija bus kiek mažesnė.

„Atsipirks per 6–7 metus, ilga investicija. Inžinerija čia buvo brangi, skaičiuojame viską, nes mums reikėjo atvesti komunikacijas iš išorės, nebuvo sklype. Čia reikėjo nemažų lėšų. O plėstis galime pristatydami antrus aukštus, nes pačiame sklype dar vieno korpuso nestatysime – čia lieka vietos vaikų žaidimų aikštelei“, – kalbėjo V.Šepetis.

Darželiui vadovaujanti Miglė Šepetienė nurodė, kad šiuo metu, be 100 eurų savivaldybės kompensacijos, tėvai turi mokėti 110 eurų mokestį bei papildomai už ugdymą ir maitinimą pagal lankomų dienų skaičių.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Santariškės atidarytas iš modulių pastatytas „Mini drželis“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Santariškės atidarytas iš modulių pastatytas „Mini darželis“

Dabar darželyje yra 4 grupės, kurias lanko po 15–17 vaikų, bet direktorė pripažino – priėmė jie ne visus norinčius, yra susidariusi laukiančiųjų eilė.

Į darželio atidarymą atėjusios kelios mamos su vaikais irgi neslėpė, kad dairosi, kur po pusmečio ar kiek vėliau galėtų leisti savo atžalas. „Mes gyvename Bajorų kalvose, tai žvalgomės aplinkui darželio, nes rudenį jau norėsime leisti sūnų. Kadangi į valstybinius patekti šansų mažai, žiūrime ir privačius, kaina čia atrodo gana draugiška“, – kalbėjo viena iš atėjusių apsižiūrėti mamų.

Vilniaus savivaldybės nuotr./Vilniuje atidarytas naujas vaikų darželis iš modulinių patalpų
Vilniaus savivaldybės nuotr./Darius Norkus, Miglė Šepetienė ir Remigijus Šimašius

Vilniaus savivaldybės teigimu, per pastaruosius beveik dvejus metus, kai miestui vadovauti pradėjo R.Šimašius, valstybiniuose darželiuose sukurta apie tūkstantis naujų vietų vaikams, dar apie 2,5 tūkst. vietų atsirado privačiuose darželiuose, kurių plėtra paspartėjo įtvirtinus 100 eurų kompensacijas kiekvienam vaikui.

Teigiama, kad vietų ikimokyklinio ugdymo įstaigose dar trūksta apie 3 tūkst. mažųjų vilniečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius